WELCOME TO BOSNIAN FORUM DEDICATED MAGIC AND FORTUNE TELLING – REGARDS FOR READERS FROM IRAN, SYRIA, EGYPT, IRAQ, FRANCE, GREECE, PALESTINE, SWEDEN, NORWAY, LIBANON, CHINA, BULGARIA, ROMANIA, INDIA, PAKISTAN, USA, AUSTRALIA, UKRAINE, VENEZUELA...
 
HomeHome  FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  RegisterRegister  Log inLog in  
Latest topics
» Jako moćan zapis da se naudi neprijatelju
Today at 7:41 am by Lotta

» Zapis, voda i sanjanje onih koji ti rade magiju
Yesterday at 1:31 pm by Melina

» Razne vrste crne magije
Sat Jun 16, 2018 9:38 pm by Donaton

» Bosanska Magična Biljka: ŠTA GOD JE DUŠMAN DONIO, SEDEFIL MU NAZAD ODNIO
Fri Jun 15, 2018 9:25 am by Minea

» Bajram šerif mubarek olsun!
Fri Jun 15, 2018 6:31 am by Donaton

» Cigaretom do sudbine i ljubavi
Wed Jun 13, 2018 7:16 am by Donaton

» Amulett zur Eröffnung Glücks in der Lieb
Tue Jun 12, 2018 2:31 pm by Donaton

» Symptome der schwarzen Magie
Tue Jun 12, 2018 1:25 pm by Donaton

» Novi članovi foruma :)
Mon Jun 11, 2018 7:38 pm by Delisia

June 2018
MonTueWedThuFriSatSun
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
CalendarCalendar
Statistics
We have 602 registered users
The newest registered user is Alen

Our users have posted a total of 22853 messages in 2142 subjects
Most active topics
Bošnjačke basme i bajalice
Pitanje o zapisima?
Bogumilstvo i Bošnjaci
Mitologija Bosne i Hercegovine
Magija & Uvod
Pohvala od forumaša
Bosnian mythology
Bosanska Magična Biljka: ŠTA GOD JE DUŠMAN DONIO, SEDEFIL MU NAZAD ODNIO
Tilsum (zapisi) "hodže" šarlatana
Pitanje o zapisima
Top posting users this week
Lotta
 
Šansel
 
habanera
 
Keywords
magija astrological sihirbaz Tarot magic arabic Hodza kalendar nevjera novac razdvojiti poludi Seal sihir bacanje drvo zapis tilsum kontakt Grah cini hours sunca daljinu ljubavni Ljubavna

Share | 
 

 Tradicija igre poloa u Iranu

Go down 
AuthorMessage
Donaton
Admin
avatar

Broj komentara : 3292
Join date : 2013-02-15
Mjesto : The pen is mightier than the sword!

PostSubject: Tradicija igre poloa u Iranu   Thu Feb 05, 2015 5:54 pm

U ovoj emisiji govorićemo o dugoj tradiciji igre polo u Iranu, kao i svim postojećim dokumentima vezanih za ovu igru.

Bilo je to davne 522 godine prije nove ere, kada je kralj Dara, prvi iz dinastije Achaemenida, sjedio i gledao popularne igre ispred čuvene palate Perseopolis.
Pripremio je jednu ogromnu prostoriju sa brojnim konjskim trkačim trakama.
Trka je počela a, jahači noseći palice u ruci udaraju kuglu prema centru terena.
Kralj Dara sa velikim ushićenjem prati utakmicu. Njihove serdari su podjeljeni u dvije grupe. Svaka grupa mora da kuglu progura kroz dva drvena gola, koja su postavljena na obje strane terena i na taj način poentira za više poena. Savjetnici kralja Dara prvi su ovu igru pažljivo proširivali kako bi vojnicima i serdarovoj vojsci povećali fizičku borbenost i vještinu jahanja konja.
Iranski ratnici su se zbog kontinuiranosti ovakve sportsko-vojne vježbe, koja se organizirala na ovako atraktivan način, uvijek nalazili na zavidnom nivou fizičke spremnosti. Sposobnost jahanja, mačevanje, i ratovanje, njegovale su se kroz ovu igru poznatiju kao polo utakmica.
Od davnina se bez sumnje polo utakmica pripisivala Irancima.
Postoje pisani argumenti i dokazi koji potvrđuju mitološku tradiciju polo utakmica.
Carska poezija Ferdousi koja važi za jednu od najvažnijih identificiranih perzijskih argumenata kroz razne prilike govori o polo utakmici, pa čak pojašnjava polo utakmicu između Sejavaša i Rostama, inače dva velika junaka. Sejavaš, da bi pokazao svoju neprobojnost i lukavstvo među Turanima, odlučno ulazi u polo okršaj i i trku protiv Turanca Garsivaza:
-Sejavaš je sa dvorišta krenua ka bojištu ---kružio je bojištom tragajući za polo utakmicom
-Čim se pojavio Garsivaz, u igru je ubacio kuglu--- a on poput kakvog vojskovođe krenuo ka udaranju kugle.
- Kao da je od njegovih jakih udaraca kugla nestala--- kao da je nebo progutalo.
Od perioda dinastije Sasanida, postoje relevantne predaje i priče, nekoliko veoma ozbiljnih dokumenata koji dodatno potvrđuju važnost i validnost igre polo.
Na osnovu ovih dokaza, igra polo je bila jedna od najistaknutijih vrsta obuka, do te mjere da je kralj Šahpur II , na svoju 17 godišnjicu, nakon što je okončao teorijski dio obuke, počeo je sa dubljim posvećivanjem igri polo, a Bahram, je nastavio sa usavršavanjem igre polo.
Kralje Hosrou Parviz, mjesec dana je podjelio na četiri dijela, u prvom dijelu mjeseca bavio se isključivo polo utakmicom i streljaštvom, obučavanju i vježbanju ovih disciplina kod svoji tehničkih trenera.
Igranjem polo utakmice, kralju Hosrou Parvizu je bio važan i tematski sadržaj poezije voljenog iranskog pjesnika Nezami Ganđavi, u kojem je on pred skupinom prezentirao poeziju o Hosrou i Širinu. U ovom dijelu poezije otkriva se da su i žene igrale polo utakmicu, a ponekad čak pobjeđivale i muškarce. U poeziji koja se veže za priče o Hosrou i Širinu kaže se između ostalog da su igraći Širina brojali 70 ljudi, gdje su svi mahom bili vrsni majstori i veoma vični pri igranju polo utakmice:
- Kao da cijela zemlja polo igra--- bije se bitke na bojištu
-S jedne strane bojišta mjesec je bio sa svojim zvijezdama--- a sa druge strane kralj i njegove vojskovođe.
- Nekada sunce odnosi kuglu, a ponekada mjesec--- ponekad Širin i ponekad kralj.
Polo utakmica je zbog svoje ljepote i atrakcije, kao i zbog svoje uloge u društvu privukla pažnju mnogih pjesnika, pisaca i umjetnika u Iranu.
U mnogim književnim remek djelima Irana, poput Ferdousijeve Šahname, pa Hosrou i Širin, I Nizamijeva knjiga Mahzenul Esrar, te Divan Hafeza Širazija, djelovi Đamija i ostalih o kraljevima, princezama, i plemićima koji govore o velikim igračima kugle/sfere i polo utakmice, predstavile su u vidu poezije mnoge divne prizore.
Zbog svoje važnosti i atraktivnosti polo utakmica je kod ovdašnjih perzijanaca uživala u velikoj pažnji, a na iranskim slikama je takođe očita velika pažnja koja joj se pridavala od davina pridavala.
Tomovi perzijske književnosti koje su pridavale pažnju ovom događaju uspjevali su ilustrovati ove bitke na svoj način. Danas mnoge ilustracije i minijature koje se nalaze u prestižnim svjetskim muzejima širom svijeta interesantni su mnogim posjetiocima.
Najstarija knjiga u kojoj se spominje polo utakmicu je knjiga ''Zbirka Zadatka Ardešir Babakan''.
Knjiga koja je objavljena u II ili III stoljeću po Miladu, i prepisana je u islamskom period. U ovoj knjizi je tri puta spomenuta polo utakmica kao i njena učestala praksa među iranskim kraljevima i princezama.
U ''Qabusnameh'' cijenjenog djela ''Onsorol Me, koji datira iz V stoljeća po Hidžri, posjeduje čitavo poglavlje posvećeno polo utakmici kao iranskoj igri , broju igrača, terenu i metodama igre. Onsorol Me, s tim u vezi kaže: '' Kod polo utakmice takmiče se dvije ekipe, a na svakoj strani se nalaze po četiri jahača. Jedna osoba ima ulogu branitelja i odbija kuglu što dalje od gola, dok ostali moraju igrati na sredini terena. Kada sfera/kugla dođe do jednog od igrača, on udara palicom kuglu istovremeno trčeći za istom. Igrači međutim trebaju paziti da igru ne pretvore u vojno polje. Jedan igrač nalazi se u ulozi strijelca, napada i brani kada treba da se brani, a drugi igrač pored toga što je napadač ima obavezan zadatak da prati napad suigrača, dok treći igrač ima ulogu spremanja kontranapada. Svakako da igrači mogu promjeniti svoju početnu poziciju po potrebi. /Onsorol Me,ali-Qabusnameh,stranice 96-97/
Ukoliko bi željeli pojasniti polo utakmicu sa aspekta tradicije i historije, onda se prema postojećim dokazima i spisima mora naglasiti da korijen ove igre datira iz perioda dinastije Ahemenida, ali vrhunac igranja pola došao je do potpunog izražaja u period dinastije Sasanida, kada se nastavljaju takmičenja do pred sami kraj vladavine Safavida u različitim gradovima Irana, a od tada pa sve na ovama bilo je uobičajno da se polo utakmica igra i u gradovima kao što su bili Teheran, Isfahan i Širaz.
Polo igra bez obzira na svoj rekreativno-hobijski aspekat, odigrala je i značajnu ulogu u društvu i na neki način bila je kriterij za mjerilo sposobnosti ljudi. Potrebne vještine koje se nalazi u ovoj vrsti igre, sačinjavale su jahanje, borilačke vještine, tako da su igrači pola morali na jednom tako malom mjestu, itovremeno vladati konjem, loptom i kretanjem na terenu. Prema postoječim historijskim spisima koje su iza sebe ostavili ostavili orijentalisti i putopisci poput Tavornija, Šardena, Sajeksa, Etina, Katermera i ostalih igranje pola se iz Irana prenijelo i na ostale krajeve svijeta i time privuklo pažnju mnogih. Početkom 20-ga stoljeća, ''Inostrantsef'' objavio je jedan članak iz oblasti borilačkih vještina Sasanida, i s tim u vezi pojasnio metode igranja polo utakmice. U ovom historijski vrijednom dokumentu spominje se takođe pokloni kralja Hosrow Parviza Sasanidskog, Rimskoj Imperiji, gdje se pored ostalog nabrajaju pokloni poput kugle i srebrenog pladnja na kojem su uklesani likovi jahača pola. Mnogi istraživači su o ovim poklonima govorili kao o prvobitnim nastojanjima da se svijet upozna sa polo igrom.
Polo utakmica ne samo da se nije zaboravila igrati poslije prihvaćanje islama od strane Iranaca već naprotiv, ova lijepa igra toliko je začarala oči plemića, Emira, bogate elite, da se za kratko vrijeme počelo spremati i graditi polje za polo utakmicu u blizini palata velekih vladara. Še'er Abunavas veliki pjesnik iz II stoljeća po Hidžri, pisao je priče koje na najljepši način ilustriraju ljepotu pola.
Halifeta Abasida govori o dubinskom efektu iranske culture i tradicije u arapskom svijetu.
Bilo je to otprilike vrijeme vladavine Mongolaca nad indijskim poluostrvom kada se igra polo iz Irana iznijela u ovu zemlju, nakon čega se hitrovito širila, a Britanci u Indiji su se po prvi put upoznali sa ovom vrstom iranske igre, i odmah je zavoljeli, nakon čega se igra polo munjevitom brzinom proširila i na druge evropske i američke zemlje. Polo se danas popularizirao širom svijeta i kao jedna takva svjetska sportska diciplina, održava se svake godine. Polo federacija Irana također veoma aktivno organizuje ove tradicionalne igre.
Obzirom na sva postojeća svjedočanstva, nema sumnje da je Iran začetnik igre polo. Međutim neke zemlje pokušavaju da ovu igru svojatajući je prepišu sebi. Prije toga su je Kina i UAE počeli prepisivati sebi pri UNESCO-a ali pravo-vremena intervencija vlade IR.Iran spriječila ih je u toj nakani. Sada je i Republika Azerbejdžan pokrenula nimalo korektni process u UNESCO-u, kojem je priložila dosije o polo igri, kako bi se ova baština svjetskih razmjera registrirala na ime ove republike. Prije toga je Azerbejdžan već jednom nekorektno djelovao registrirajući muzički instrument ''Iranski Tar'' u pomenutoj organizaciji kao svoj pokušavajući da obogati svoj fiktivni identitet kao novonastala država. Ista vlada je 2007. godine priložila dosije UNESCO-u za svjetsku registraciju šume ''HIRKANI'', ali zahvaljujući dokumentima koje je uputila vlada Irana, njihov zahtjev je odbijen. Radilo se o najstarijoj šumskoj plantaži od koje se samo 10% nalazilo na teritoriji Azerbejdžana, a 90% preostalih se nalazi unutar geografskog područja Irana. Osim toga, već neko vrijeme Azerbejdžan vodeći pokvarenu kampanju, pokušava da prisvoji i slavnog iranskog pjesnika Nizamija svojoj kulturnoj baštini, zbog čega je porušila perzijske natpise ovog pjenika na njegovom mezarju. Republika Azerbejdžan radi stvaranje lažnog identiteta svoju pažnju fokusirala je na, igru polo, jednu od najstarijih sportova ili kolijevci perzijskog sporta, kako bi je na bilo koji mogući način registrirala na svoje ime u UNESCO-u. Pored toga, nema ni malo sumnje da ovaj tradicionalni sport već 3000 godina pripada Irancima.
Back to top Go down
View user profile
 
Tradicija igre poloa u Iranu
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
๑۩۞۩๑ BOSNIAN MAGIC ๑۩۞۩๑ :: ۞ V I J E S T I - N E W S ۞-
Jump to: