WELCOME TO BOSNIAN FORUM DEDICATED MAGIC AND FORTUNE TELLING – REGARDS FOR READERS FROM IRAN, SYRIA, EGYPT, IRAQ, FRANCE, GREECE, PALESTINE, SWEDEN, NORWAY, LIBANON, CHINA, BULGARIA, ROMANIA, INDIA, PAKISTAN, USA, AUSTRALIA, UKRAINE, VENEZUELA...
 
HomeHome  FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  RegisterRegister  Log inLog in  
Latest topics
» Vudu za početnike
Today at 2:41 pm by Chakotay

» Vudu puška za bacanje magije
Today at 2:37 pm by Chakotay

» Za admina poruka
Today at 2:23 pm by Donaton

» Odbrana od vudu magije
Today at 2:20 pm by Sorano

» Od čega žive današnji pjevači na Balkanu?
Today at 2:16 pm by Lorena

» Liječenje artritisa i upale živca
Today at 9:10 am by Mina

» Za grlo i kašalj
Today at 9:03 am by Mina

» Tilsum za povećanje berićeta
Mon Oct 15, 2018 7:23 am by Ariana

» Krv kao božanska hrana
Sun Oct 14, 2018 3:03 pm by petros

October 2018
MonTueWedThuFriSatSun
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
CalendarCalendar
Statistics
We have 627 registered users
The newest registered user is Michael

Our users have posted a total of 23544 messages in 2292 subjects
Most active topics
Bošnjačke basme i bajalice
Pitanje o zapisima?
Bogumilstvo i Bošnjaci
Mitologija Bosne i Hercegovine
Magija & Uvod
Pohvala od forumaša
Ljubavni sihir sa 41 zrno graha
Bosanska Magična Biljka: ŠTA GOD JE DUŠMAN DONIO, SEDEFIL MU NAZAD ODNIO
Bosnian mythology
Tilsum (zapisi) "hodže" šarlatana
Top posting users this week
Donaton
 
Chakotay
 
Lorena
 
Mina
 
Šansel
 
Fiona
 
Ariana
 
Sorano
 
Melina
 
Keywords
bajalice kalendar poludi arabic Grah sunca cini tilsum sihirbaz Hodza zapis sihir ljubavni nevjera magija magic daljinu drvo vlaska razdvojiti bacanje Tarot Ljubavna astrological novac hours

Share | 
 

 Iranski opservatorij

Go down 
AuthorMessage
Danijel

avatar

Broj komentara : 89
Join date : 2013-03-14

PostSubject: Iranski opservatorij   Sun Mar 08, 2015 2:38 pm

Astronomija predstavlja jednu od najstarijih znanosti u Iranu, što je temelj znanosti, nauke, mudrosti, radoznalosti, inteligencije ljudskog bića, te ostavila dubok trag na kulturu i civilizaciju čovjeka. Kod  nauke o astronomije, sve ono što se nalazi izvan zemljine atmosfere, kao je  nebo, nebeska tijela, mala i velika Galaksija, i proces njenog nastanka, ulazi u sferu istraživanja i studiranja.
Načini nastanka ovih nebeskih tijela i njihov uticaj na druge pojave, kao i njihova kretanja je tema koja privlači pažnju astronoma. Drugim riječima, Zemlja je laboratorij odakle proučavamo kosmos.
Pažnja ka astronomiji bila je uobičajna za sve nacije i tokom povijesti, a budući da je iranska civilizacija jedna od najstarijih civilizacija svijeta, astronomija je oduvijek uživala u velikoj pažnji. "Nakš-e-Rustam" nalazi se u provinciji Fars u blizini čuvene palate  Tahte Đamšid, i jedno je do drvenih mjesta gdje se nalazi spomenik sa natpisom iz perioda 330-550 prije nove ere, u kojoj je smještena solarna opservatorija.

NAKŠ-E-RUSTAM

Iz perioda kralja Dara izgrađen je 500 godina prije nove ere, i izgleda kao kula pravokutne formacije, sa kockastom bazom visokom preko 5 metara i dužinom sa svake strane od  7 metara. Materijal koji je korišten je bio bijeli bijeli vepnenac. Kamen u glatkoj formi dosta precizno, slagan je jedan na drugi.  Krov ovog spomenika sačinjen je od četiri vrste kamena slaganog u piramidalni oblik.
 Istraživanja su pokazala da su iranski astronomi prije 2500 godina uspjeli saznati putanju kretanja Sunca, Mjeseca, planeta, zvijezda i ostalih nebeskih tijela i pojava kao što je pomračenje Sunca i Mjeseca.  U natpisima iz doba kralja Dara I precizirano je i tačno mjesto pomračenja Sunca i Mjeseca. Ovi natpisi pokazuje da je ovaj opservatorij počeo sa radom između 522-529 godine prije nove ere, kada je počelo opserviranje kosmosa. U dobu dinastije Sasanida između 224-651 godine, egzistirala je knjiga "Zidž Šahrejar" ili "Zig Šahrejar". Zidž je bila knjiga u kojoj su objašnjena pravila i principi znanosti astronomije kao i načini rada astronoma.
Aburejhan Biruni u knjizi "Pravilnika Masudi"  spominje  Zidž  Šahrejar kao sadržajnu disertacija za oblasti nauke o astrologiji. Ova knjiga, u periodu pojave islama pravedena je na arapski jezik i tako je postala jedna od temeljnih baza u oblasti astronomije među muslimanskim znanstvenicima.
 Opservatorija  je, dakle, mjesto za osmatranja i interpretaciju, proučavanje nebeskih pojava. U prošlosti opservatorija je imala proste astronomske istrumente. Ali današnja  opservatorija posjeduje velike optićke i radio teleskope montirana na pokretnim sobama.
U postislamskom period prva opservatorija se sagradila oko 828 godine u Bagdadu, a nakon toga je otpočela gradnja i drugih opservatorija u raznim dijelovima islamskog svijeta, gdje je svaka od njih dobila ime po istaknutim astronomima. Nakon četvrtog stoljeće, ove opservatorije su se počele povezivati sa kraljevima, emirima, i na taj način dobivale podršku i poticaj od strane vladara.
Iranski astronomi poput Aburejhan Biruni-Abdulrahman Hazani  i Gejasudin Kašani izumitelji su metode za mjerenje kretanja  i opservacije Mjeseca.
Djela koja su iza sebe ostavili sadržavaju maksimalnu preciznost i ispravnost ovih metoda. Svakako da su aktivnosti ovih astronoma ostvarili i direktan uticaj na kalendarsko računanje Iranca, koji danas imaju najtačniji i najprecizniji kalendar svijeta.  Takođe još jedna od interesantnih pronalazaka opservatorije bila je i metoda opserviranja Sunca prilikom zalaska.
 Trinaesto stoljeće je veoma važan trenutak u historiji opservatorija islamskog doba, jer se u ovom stoljeću počeo graditi jedan od najvećih opservatorija u historiji islamskog doba. Opservatorija Marage koja važi za jednu od najvažnijih opservatorija unutar iranske teritorije. Hađenasirudin Tusi nagovorio je vladara Holaku Han Ilhani da osnuje ovaj astronomski centar zbog čega je i došlo do gradnje u 1278 godini.
Ova opservatorija je konstruisana na sjevero-zapadnom dijelu Irana u gradu Marage. Pored nje se nalazila i biblioteka koja je obuhvatala oko 400 hiljada knjiga, kako bi se naučnici iz cijelog svijeta koji su tu dolazili koristili literaturom biblioteke i opservatorija Marage. Opservatorija Marage nije bila specijalizovana samo za opserviranje zvjezda već je bila svestrana naučna organizacija u kojoj su se proučavale različite naučne oblasti, u kojoj je djelovao i i najpoznatiji naučnik Kutbudin Širazi, utemeljitelj teorije nastanka duge. U tome period odnosi između Kine i Irana je bila snažna, tako da je svoj doprinos ovom opservatoriju dao i kineski naučnik Fano Mon Đi. Takođe, kršćanski filozof i pisac riječnika Ibnel Ebri je u opservatoriju Marage radio kao predavač Euklidus elementiusa.
 U povijesti se navodi kako se ogromna kupola nalazila na samom vrhu ovog opservatorija. Sunčano svjetlo koje je prodiralo kroz otvore kupole predstavljalo je mjerilo za kretanje Sunca. Prema historijskim predajama jedan od najvažniji razloga izgradnje ovog opservatoija bila je promatranje i proučavanje mogućih nesreća u kosmosu, udaru planeta i sl.
U  15-om stoljeću nove ere i u vremenu vladavine Teimuriana u Iranu, grad Samarkand je važio za centar kulture i nauke islamskog svijeta zbog čega je i sagrađen veliki broj naučnih instituta. Oko 1445. godine Ologh Beig je izdao naredbu za gradnju opservatorija kako bi se pomoću nje nastavilo aktivnostima opservatorija u gradu Marage.
U ovom velikom  opservatorijumu, stacionirani su važni astronomski uređaji od kojih je bila najvažnja je bila ‘’Šesti- kameni sat’’. Šesti je bio glavna oprema opservatorija prije otkrivanja teleskopa i koristio se za mjerenje visine-širine-zvijezda ili planeta. Osa šestog opservatorija grada Samarkanda je oko 40 metara, i pronađena je zahvaljujući arheološkim iskopavanjima iznad brda u blizini ovog grada se nalazi temelj spomenika.
U današnjem vremenu Institut za geofiziku pri Tehranskom univerziteta je u 1960. godini je osnovao prvi novi opservatorij u Iranu. Nakon toga i pod pokroviteljstvom ovog institute izgrađena je i velika solarna opservatorija koja je godinama sjedinjavala brojne iranske astronome.
Iranska nacionalna opservatorija, te isfahanska opservatorija Kewser, opservatorija univerziteta u gradu Kašanu, opservatorija Abureihan Biruni u Širaz, Mešad, Zaaferanijeh u Tehranu i opservatorija Mehr u gradu Bušehr su trenuto neke od najvažnijih opservatorija Irana.
Godinama nakon pobjede islamske revolucije astronomija u Iranu je impresivno uznapredovala, i poprimila osobine profesionalne astronomije visokih kvaliteta.
U tom pravcu ostvareni su i napori opservatorija Zaaferanije u Tehranu, gdje je omogućen pristup posmatranju ljepota nad otvorenim iranskim nebom.  Ova opservatorija jednostavnim jezikom ljudima, a posebno djeci i omladini pojašnjava  brojne naučne i astronomske akcije.

Zanimljive pojedinosti

Iranski astronomi su prije 2500 godina, razotkrili pravila kretanja Sunca, Mjeseca, planeta i zvijezda, predvidili su i neke svemirske pojave kao eklipsu kao i lunarnu eklipsu. U natpisima pronađenim iz perioda vladavine kralja Dara I, navodi se tačno mjesto pomračenja Sunca i Mjeseca. 
 Sedmica astronomije obilježava se širom svijeta od 15.aprila do 15.maja svake godine, kao svjetski dan astronomije.
Centar nauka astronomije Irana  je  ove godine izabrao 19. april za svjetski dan astronomije, u čiju čast se priređuju brojne manifestacije širom Irana.
Back to top Go down
View user profile
 
Iranski opservatorij
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
๑۩۞۩๑ BOSNIAN MAGIC ๑۩۞۩๑ :: ۞ MISTERIJE SVIJETA - MYSTERY OF WORLD ۞-
Jump to: