๑۩۞۩๑ BOSNIAN MAGIC ๑۩۞۩๑

WELCOME TO BOSNIAN FORUM DEDICATED MAGIC AND FORTUNE TELLING – REGARDS FOR READERS FROM IRAN, SYRIA, EGYPT, IRAQ, FRANCE, GREECE, PALESTINE, SWEDEN, NORWAY, LIBANON, CHINA, BULGARIA, ROMANIA, INDIA, PAKISTAN, USA, AUSTRALIA, UKRAINE, VENEZUELA...
 
HomeFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in
Latest topics
December 2017
MonTueWedThuFriSatSun
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
CalendarCalendar
Statistics
We have 558 registered users
The newest registered user is Icematic

Our users have posted a total of 21476 messages in 1993 subjects
Most active topics
Bošnjačke basme i bajalice
Kako otkriti da li ste žrtva crne magije?
Pitanje o zapisima?
Bogumilstvo i Bošnjaci
Mitologija Bosne i Hercegovine
Pohvala od forumaša
Bosnian mythology
Ljubavni sihir sa 41 zrno graha
Stare slike, razglednice i poštanske markice iz Bosne i Hercegovine
Tilsum (zapisi) "hodže" šarlatana
Top posting users this week
Donaton
 
Icematic
 
Šansel
 
Artemida
 
Beba
 
ferka
 
bosanski zmaj
 
Ariana
 
habanera
 
Emina
 
Keywords
ljubavni kalendar dvoje astrological Tarot spells Ljubavna magija Grah sunca stravarka razdvojiti hours sihirbaz crnom sihir poludi pekovic zapis bajanje arabic talisman sunce tilsum Seal Hodza

Share | 
 

 Босненска народна медицина

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
Donaton
Admin
avatar

Broj komentara : 3169
Join date : 2013-02-15
Mjesto : Basania

PostSubject: Босненска народна медицина    Tue Sep 15, 2015 7:57 pm

Навсякъде из Босна и Херцеговина лечителките (страварки), а в някои случаи и ходжите твърдят, че една малка част от психичните и физиологични заболявания се причиняват от действието на черна магия във връзка с четири свръхестествени прояви, на които хората са изложени всекидневно. Това са уроките (завист), страх (стрес), урама (съприкосновение с духовете) и ветрища. Докато хората с умения в черната магия се срещат относително рядко, тъй като подобна практика изисква голямо познание и способност за контакт със света на духовете, четирите феномена съществуват независимо от магията, въпреки че могат да бъдат разглеждани и като нейни компоненти.

 Всички от тях са тясно свързани с нашия живот и всекидневие, общуване с други хора, както и с обкръжението ни, което е все по-изпълнено и замърсено с отпадъци и нечистотии, които са благоприятна среда за разпространяването на ветрища (вид вредоносни духове) и влиянието на невидимите сили. Респективно всеки наш досег с такива проявления, ако не сме защитени, оказва негативно влияние върху психиката и здравето ни. Поради тази причина много хора са в заблуда със становището, че техните заболявания или проблеми се дължат вследствие на атаките на магьосници, докато състоянието им всъщност се е получило инцидентно поради тяхното невнимание.

Трябва да се отбележи, че не всички хора са податливи на гореспоменатите духовни прояви, но по-голямата част са, особено онези с по-миловидна външност, със светла коса и очи, за които босненските лечителки обикновено казват, че са "като магнит за нечистите духове".
Back to top Go down
View user profile
Donaton
Admin
avatar

Broj komentara : 3169
Join date : 2013-02-15
Mjesto : Basania

PostSubject: Re: Босненска народна медицина    Tue Sep 15, 2015 7:59 pm

Ветрища

Според босненските народни лечители съществуват различни видове ветрища и те са девет на брой, които биват наричани със следните имена: червен вятър, черен вятър, жълт вятър, шейтани (джинове), кучешки сугреб, кел, шарка, краста и див вятър. По своя интензитет някои са по-слаби, а други по-силни. Независимо че съществуват много начини за влизането в непосредствен контакт с тях, най-често това се случва при настъпване на отпадъци и нечистотии. Ако в този момент човек преминава през смет или бунище и върху него задуха вятър има голяма вероятност точно тогава да бъде изложен на сблъсък с негативната сила, чийто ефект ще бъде почувстван по-късно.

За ветрищата с по-слабо влияние е необходим определен период от време за да съберат достатъчно сила за да се развият в човешкото тяло. Най-честите симптоми на проявлението им са главоболие, а понякога и повръщане. Повечето от споменатите ветрища могат да причинят кожни заболявания като шарка, червени петна и дори псориазис. Най-силните от ветрищата могат и да убият човек. В тази категория спада така нареченият черен вятър, който с унищожителното си действие може да предизвика рак и други тежки заболявания. Лечението от последствията на удара на ветрища отнема дълго време, често отнема и няколко години.

За ветрищата се смята, че те са манифестация на невидими създания като джинове и вили, които не винаги са злонамерени и враждебно настроени към хората. Бивайки разсърдени от случаен преминаващ нарушител, който несъзнателно навлиза на територия считана за тяхна и където според вярванията прекарва време, танцува или яде, на тази провокация те отговарят с атака.

Ветрища се завихрят на места където кучетата ходят по нужда, на сметища, там където има разпръскана кръв, урина, изпражнения, кости, отпадъци и които са отдавна считани за локации, на които невидимите, предимно зловредните създания се събират и населяват. По традиция тези места биват избягвани или през тях се преминава с молитва на уста за защита.

Back to top Go down
View user profile
Donaton
Admin
avatar

Broj komentara : 3169
Join date : 2013-02-15
Mjesto : Basania

PostSubject: Re: Босненска народна медицина    Tue Sep 15, 2015 8:00 pm

Урама

Урамата или нагазено (наричана още ограма, урадисване - бел. прев.) според народните вярвания в Босна и Херцеговина е заболяване, за което се смята, че се причинява от преминаване през нечисто място, населявано от невидими създания/духове или от предметна черна магия след стъпване на място, на което е изливана мръсна вода и такава от поливки след разваляне на магия. По правило потърпевшите от въздействието на черна магия получават от лечителите и ходжите талисман, който бива слаган във вода, с която засегнатият да се мие, а мръсната вода след това се излива на кръстопът. Първият случаен минувач преминал през нея ще стане жертва на магията и влиянието й ще се прехвърли върху него. Тази магическа трансмисия е добре позната и в ритуалите за леене на олово, където парчето разтопен метал заедно с пари се хвърля на кръстопът, така че те да бъдат взети от някой преминаващ.


Урама се причинява и при други обстоятелства, особено когато се преминава през нечисти места. Смята се, че ако не сваляме обувките си на влизане в дома, можем случайно да пренесем полепнали по тях следи от кръв, урина или други нечистотии и по този начин неволно да пренесем злото у дома. Урамата подобно на ветрищата има силно вредоносно влияние върху човешкото тяло и често причинява необясними болки в крайниците, главоболие, неспокоен сън и с времето може да доведе до силен стрес, самоубийствени мисли и психически разстройства.
Back to top Go down
View user profile
Donaton
Admin
avatar

Broj komentara : 3169
Join date : 2013-02-15
Mjesto : Basania

PostSubject: Re: Босненска народна медицина    Tue Sep 15, 2015 8:02 pm

Уроки

Още едно негативно влияние, което подобно на другите се причинява предимно инцидентно при среща с хора и така наречените урокливи (лоши) очи. Всички световни култури съдържат вярвания за вредоносното въздействе на човешките очи или думи и поради тази причина съществуват многобройни методи за защита и предпазване от тях. Лошите очи биват дефинирани като проявление на менталната сила на човек, както и способността им да предизвикват негативен ефект на материално ниво, особено върху живите създания – хора и животни. Лошите очи могат да се пораждат по различен начин, но най-вече от силна завист, омраза, както и от любов и прехласване, ето защо могат да нанасят вреда умишлено или неволно. Всеки човек притежава такава способност и е погрешно да се смята, че уроки се причиняват само от злонамерени хора.

Босненските лечителки твърдят, че уроките възникват от поглеждане в комбинация със силни позитивни или негативни емоции, съпровождани от определени думи и изказвания. На тези свръхестествени влияния отнема около три дни за да се развият в човек и да причинят някои от следните симптоми: силно главоболие, треска, невроза, безсъние, телесна умора и депресия.
Back to top Go down
View user profile
Donaton
Admin
avatar

Broj komentara : 3169
Join date : 2013-02-15
Mjesto : Basania

PostSubject: Re: Босненска народна медицина    Tue Sep 15, 2015 8:02 pm

Страх

Страховете се делят на съзнателни и подсъзнателни. Осъзнатите страхове са лесно разпознаваеми, тъй като ясно знаем от какво точно се боим. Подсъзнателните страхове обаче са нещо различно. Те се таят в нас, дори и да не са напълно отчитани, едва доловимо се загнезват в душите ни, черпейки енергия. Страхът е един от "грабителите" на позитивни усещания, който разпространява само негативни емоции. Той търси нашите слаби страни и по този начин тормози мислите ни. Един от най-големите консуматори на енергия е стресът. Дори слабите, но хронични нива на стрес редуцират жизнената енергия и могат напълно да изтощят човек, дори цял ден да прекарва в леглото. Страхът и задържаният гняв са основни сегменти на стреса, който оказва разрушителен ефект върху менталното и физическо състояние.В босненската народна медицина се предупреждава, че страхът е крайно вреден за човешкото тяло, защото онзи изложен на силен шок или на продължителен страх се сгърчва и снагата му се вдървява, респективно се деформира. Независимо че има много проявления на страх, най-честите от тях са кошмари, панически атаки, силно безпокойство, загуба на увереност, аритмия, сексуални смущения, чести главоболия, стомашни проблеми и други поражения. Страхът също така блокира хората във всички житейски сфери, правейки ги нещастни и неуспели в личен и професионален план.

Back to top Go down
View user profile
Donaton
Admin
avatar

Broj komentara : 3169
Join date : 2013-02-15
Mjesto : Basania

PostSubject: Re: Босненска народна медицина    Tue Sep 15, 2015 8:03 pm

Пречистване на дома

Освен хората, местообитанието им като къщи и жилища могат да бъдат център на негативна енергия, която се пренася най-вече от посещенията на завистливи и злонамерени хора. Достигайки до определено ниво, тя започва да причинява неблагоприятно въздействие, като постоянно безпокойство, нервност, дискомфорт, безсъние, чести безпричинни спорове или необичайни проявления в дома. Освен това може да причини и материални загуби и блокиране на просперитета и семейното щастие, поради което един или всеки от обитателите да страда от финансови проблеми и неуспехи.

Разбира се, зад всички тези негативни проявления може да стои нечия магическа атака със сериозни последствия. Част от обредния реквизит във вредоносната магия изисква заравянето му или скриването му в жилището или околностите му, така че докато предметът остане там да причинява вреда в дома и върху обитателите му. При такава ситуация хората могат да заболеят, започвайки с главоболия, хронична умора и безсъние, а с времето негативните проявления се засилват, водейки до по-сериозни и опасни събития, възпиране на благополучието и разбирателството, кавги, скандали, внезапни загуби и инциденти. Освен че е особено важно източникът на вредоносно влияние да бъде намерен и изкаран от дома, за да се елиминира натрупаното му въздействие от жилището, то трябва да бъде пречистено.


Един от най-добрите начини за пречистване на дома е чрез ритуал, известен сред босненските лечителки (страварки) с названието "къщна вода", който изисква използването на изворна вода, в която се гасят запалени клечки с произнасянето на дълги словесни формули за прогонване. Съчетаването на три основни елемента огън и вода, както и речта, респективно въздуха са основа в лечебната магия в Босна и представлява силата на числото три. След напръскване с водата из всички стаи в жилището за кратък срок се постига неутрализиране на вредоносните влияния, заедно с отваряне на вратите на благоденствието и щастието.
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content
PostSubject: Re: Босненска народна медицина    

Back to top Go down
 
Босненска народна медицина
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
๑۩۞۩๑ BOSNIAN MAGIC ๑۩۞۩๑ :: Босненската магия-
Jump to: