๑۩۞۩๑ BOSNIAN MAGIC ๑۩۞۩๑

WELCOME TO BOSNIAN FORUM DEDICATED MAGIC AND FORTUNE TELLING – REGARDS FOR READERS FROM IRAN, SYRIA, EGYPT, IRAQ, FRANCE, GREECE, PALESTINE, SWEDEN, NORWAY, LIBANON, CHINA, BULGARIA, ROMANIA, INDIA, PAKISTAN, USA, AUSTRALIA, UKRAINE, VENEZUELA...
 
HomeFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in
Latest topics
» Za poslušnost džina
Yesterday at 8:48 pm by Artemida

» Misteriozna Bosna i Hercegovina – između legendi i stvarnosti
Yesterday at 1:36 pm by Donaton

» Čaj za izbacivanja viška tečnosti
Yesterday at 9:03 am by Emina

» Stefan Schwarz: BiH se mora okrenuti Evropi, a ne Turskoj
Sun Jan 15, 2017 7:01 pm by Donaton

» Nazar bonđuk (boncuk) ili plavo oko
Sun Jan 15, 2017 1:23 pm by ferka

» NDH i RS - jedna te ista priča
Sun Jan 15, 2017 12:13 pm by Donaton

» Predstavljen portal o genocidu nad Bošnjacima
Sat Jan 14, 2017 11:14 am by Donaton

» Vezanje sa 21 čvor
Fri Jan 13, 2017 10:36 pm by Sadaka

» Inducing love by an egg
Fri Jan 13, 2017 6:11 pm by saviour83

January 2017
MonTueWedThuFriSatSun
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
CalendarCalendar
Statistics
We have 490 registered users
The newest registered user is sun ayla

Our users have posted a total of 19778 messages in 1756 subjects
Most active topics
Bošnjačke basme i bajalice
Kako otkriti da li ste žrtva crne magije?
Pitanje o zapisima?
Bogumilstvo i Bošnjaci
Magija & Uvod
Mitologija Bosne i Hercegovine
Ljubavni sihir sa 41 zrno graha
Bosnian mythology
Pohvala od forumaša
Introduction to Lenormand Cards and Lenormand Card reading
Top posting users this week
sun ayla
 
Artemida
 
Donaton
 
Emina
 
Beba
 
Šansel
 
Jasminka
 
Senad
 
Keywords
venerin ljubavne ciganske bajalice ljubavna Novac falanje dzin dove karte pecat Spell kalendar Jinn skidanje gatanje crnom magic talisman tilsum spells krug svijecama black sihir ljubav

Share | 
 

 Kako je pisao bugarski pisac Kozma o bogumilima

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
Donaton
Admin


Broj komentara : 2941
Join date : 2013-02-15
Mjesto : هللا ءاش ام

PostSubject: Kako je pisao bugarski pisac Kozma o bogumilima   Sat Oct 31, 2015 8:33 am

Imamo od konca devetog vieka dragocjeno domaće svjedočanstvo rječitog prezbitera Kozme, posljednjega bugarskog književnika stare dobi, na ime "besedu na novopojavivšuju se jeres bogomilju", u kojoj se pisac tuži, da su teška vremena nastupila za zemlju Bugarsku; velike biede ratne i svakojaka druga zla pritiskoše je radi grieha ljudskih, narod se odvratio od Boga te ga bije nazadak.
Htjeli bismo osobito, da si možemo izjasniti, u čemu je bogomilstvo našemu narodu toliko prijalo, kojima li se svojstvi toliko podudaralo s naravi slovjenskom, da se je mnogo viekova snažno održalo ne samo među prostim pukom, već čak kod boljara, knezova i kraljeva bugarskih, srbskih i bosanskih. Koliko se razbire iz rieči našega domaćeg svjedoka, njihov moralni život biješe veoma strog i ozbiljan. Heretici jesu, kaže Kozma, kao ovce obrazom krotki, smjereni i mučaljivi, bliedi vidjeti od posta, negovore ništa isprazno, nesmiju se grohotom. Isto tako bijahu umjereni u svakidašnjem uživanju, jer im je nauka učila, da je djavol iliti mamona, otpadnik božji i početak svega zla na ovome svietu, zapovijedio ljudima da se žene, da meso jedu i vino piju, te su se ovieh stvari kao nečistih čim više klonili.

Bogu se moljahu bdienjem i molitvami, a neživljahu u lienosti kao drugi ljudi; njihovo klanjanje bivaše u kućah, kamo bi se zatvorili po četiri dana i noći; klanjajući se moljahu Oče naš, ali nepraveći krsta na licu, za koji su mislili da je veoma mrzak Bogu kao znak onoga drveta, na koje bješe propet sin božiji od Židova, i to ne od svoje volje već na silu. Običnu službu božju zabacivahu sa sviem, huleći na krščanske sveštenike i na čitavu hierarchiju; pravovjerne popove biediše farizejima, predbacujući im, da u lienosti, bludu i pijanstvu žive. Oni sami neimadjahu nikakovieh sveštenika, več čitahu marljivo svaki za sebe rieči gospodnje (evangjelje) i apostolske, noseći ove knjige puno u rukama i udarajući se njima u prsi; ali u proročke knjige starog zavjeta nehtjedoše vjerovati, jer da nijesu pisane po nadahnuću božjem nego po ljudskom umu, i za to govorahi: mi neslušamo Davida niti proroke, već samo evangjelje, i neživimo po zakonu Mojsijevu nego po apostolskom.

Napokon dokazivahu, da znaju stvari nebeske i da preduvidjahu budućnost, gradeći se ljudima, koji umiju dokučiti tajnost i dubine književne i tumačiti ih; a kako su pohulili na sve zakone crkvene, sastaviše si nova učenja te bajahu nekakve basne. Tako piše Kozma.

Neda se zanijekati, da ovakvo iznošenje vanjskoga života, koja nije još nigda kod mase naroda ostala bez uspjeha. Za to neoklieva ni sam pravovjerni Kozma priznati, da su bogomili ovakim držanjem silno privlačili kršćane, koji bi dolazili k njim i pitali ih o spasenju duše i mnogih drugih stvarih; a kad su heretici proganjani bili, mislilo se čak da za pravdu stradaju i da će za uze i tamnice ovoga svieta primiti nagradu od Boga.
Back to top Go down
View user profile
Donaton
Admin


Broj komentara : 2941
Join date : 2013-02-15
Mjesto : هللا ءاش ام

PostSubject: Re: Kako je pisao bugarski pisac Kozma o bogumilima   Sat Oct 31, 2015 9:47 pm

A povrh zamamljive izvanjštine ima još nešto. Već iz pomenutog zabacivanja čitave hierarchije odsieva neki patriarchalni demokratizam, koji je mnogo dolikovao prastaromu uredjenju slovjenske familije i obćine; a što nam dalje pripovieda Kozma, zasieca upravo u načela naravi socijalne. Kaže na ime, da su bogomili učili, da se nevalja suviše truditi za zemaljske stvari te su s toga praznih ruku prolazili od kuće do kuće; da se netreba pokoriti vlasteli; da su hulili na bogataše, mrzili na cara, rugali se starješinama, psovali boljare, bogu mrzkimi smatrali one, koji caru rabotaju i robovom zapoviedali, neslužiti svojim gospodarom.

Kraj ovakih načela moralnih i socijalnih bilo bi važno doznati, koji je bio odnošaj bogomila naprama vlasti državnoj, i koji naprama težnjam kulturnim. Za ovo posljednje, koje se nas tiče, ima neki razlog u izrjeci Kozminoj, gdje kaže, da su marljivo čitali evangjelje i apostole, ali svaki po svome ih tumačili; počem pako nijesu priznavali hierarchije, to je morao i u njih, kao kasnije u protestanata, vladati princip obćenita čitanja i slobodna tumačenja sv.pisma. Za to može biti i kaza Kozma, da se grade ljudima učeniem, koji poznaju dubine književne; a i mi, koji znamo razlučiti jezgru od ljupina, dopustit ćemo kao stvar posve moguću, da su bogomili valjda u prkos velikim bludnjam i predrasudam nabožnim u kulturnom nastojanju napredniji bili od pravovjernih hrišćana. Za dokaz mogao bi se čovjek pozvati na našu Bosnu, koju je glasoviti ban Kulin koncem 12.v. do znamenite kulture podigao bio, te su kasnije Kulinova vremena isto značila, što blažena i sretna vremena; od njega imamo takodjer prvu narodnim bosanskim jezikom pisanu listinu, koja nam savršenim svojim jezikom i pravopisom svjedoči, da su onuda za cielo već davna prije svježbali našim jezikom knjige pisati. Ban Kulin odlikovaše se kao osobiti zaštitnik i pristaša bogomila.
Back to top Go down
View user profile
 
Kako je pisao bugarski pisac Kozma o bogumilima
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» Taktika i tehnika ili: Kako napraviti dobar napad...?
» Slot cars...
» NFL KLAĐENJE-Saveti, Tipovi, Pitanja
» Američki fudbal za svakoga i sve-Taktika za početnike

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
๑۩۞۩๑ BOSNIAN MAGIC ๑۩۞۩๑ :: ۞ ETNOLOGIJA BiH - ETHNOLOGY BiH ۞-
Jump to: