๑۩۞۩๑ BOSNIAN MAGIC ๑۩۞۩๑

WELCOME TO BOSNIAN FORUM DEDICATED MAGIC AND FORTUNE TELLING – REGARDS FOR READERS FROM IRAN, SYRIA, EGYPT, IRAQ, FRANCE, GREECE, PALESTINE, SWEDEN, NORWAY, LIBANON, CHINA, BULGARIA, ROMANIA, INDIA, PAKISTAN, USA, AUSTRALIA, UKRAINE, VENEZUELA...
 
HomeFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in
Latest topics
» Navroz mubarak
Today at 4:22 pm by Hugh

» RUMUNJSKA MAGIJA I VJEROVANJA
Today at 6:38 am by Avril

» Proljetnji umor
Today at 5:59 am by Milicent

» Pohvala od forumaša
Yesterday at 7:08 am by Noris

» FOR CAUSING PREGNANCY
Fri Mar 16, 2018 8:25 pm by petros

» Vradžbine za sudbinu
Fri Mar 16, 2018 1:39 pm by Donaton

» Astrologija i izrada tilsuma
Fri Mar 16, 2018 9:17 am by bosanski zmaj

» Za admina poruka
Wed Mar 14, 2018 8:10 pm by Avril

» Odlazak genijalnog uma: Umro je fizičar Stephen Hawking
Wed Mar 14, 2018 6:45 am by Donaton

March 2018
MonTueWedThuFriSatSun
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
CalendarCalendar
Statistics
We have 585 registered users
The newest registered user is Samsung

Our users have posted a total of 22299 messages in 2044 subjects
Most active topics
Bošnjačke basme i bajalice
Pitanje o zapisima?
Bogumilstvo i Bošnjaci
Mitologija Bosne i Hercegovine
Magija & Uvod
Pohvala od forumaša
Bosnian mythology
Pitanje o zapisima
Bosanska Magična Biljka: ŠTA GOD JE DUŠMAN DONIO, SEDEFIL MU NAZAD ODNIO
Tilsum (zapisi) "hodže" šarlatana
Top posting users this week
Avril
 
Artemida
 
Donaton
 
Amira
 
Šansel
 
ferka
 
Riyana
 
teheranka
 
Noris
 
Milicent
 
Keywords
sunca Seal poludi nevjera hours magija zapis kontakt shiri Ljubavna daljinu bajanje kalendar Grah crna sihir arabic astrological sihirbaz sihiri Tarot drvo razdvojiti ljubavni bacanje cini

Share | 
 

 FP: Saudijska Arabija od 70.-godina 20 stoljeća izvozi terorizam

Go down 
AuthorMessage
Donaton
Admin
avatar

Broj komentara : 3224
Join date : 2013-02-15
Mjesto : The pen is mightier than the sword!

PostSubject: FP: Saudijska Arabija od 70.-godina 20 stoljeća izvozi terorizam   Sat Nov 21, 2015 8:23 am

Američki magazin Foreign Policy u posljednjem broju piše o ulozi Kraljevine Saudijske Arabije na vehabijske propagandne aktivnosti, te ovu zemlju dovodi u direktnu vezu sa terorističkim napadima u francuskoj prijestonici Parizu dok istovremeno kritikuje američke vlasti zbog indiferentnosti prema Rijadu i njegovom stvaranju tenzija prema Islamskoj Republici Iran.

Internacionalni TV kanal SAHAR navodi da je Foreign Policy u petak objavio članak o ulozi nasilne i militantne politike Kraljevine Saudijske Arabije u formiranju radikalnih grupacija kakva je terorističko-tekfirijska skupina DAIŠ i piše da je Rijad od sedamdesetih godina prošlog stoljeća radio na usmjeravanju petro-dolara u jačanje terorističkih i tekfirijskih skupina u svijetu. Ovaj američki magazin je napisao da je vehabizam kojeg propagiraju saudijske vlasti glavni izvor sadašnjih oružanih konflikta u regionu te je dodao: "Od sedamdesetih godina prošlog stoljeća saudijske vlasti i vjerska struktura povezana sa Rijadom, koristeći se petro-dolarima, počela je sa izvozom radikalne vehabijske ideologije u sve krajeve svijeta." FP je podsjetio na finansijsku pomoć pakistanskim vojnim obavještajnim snagama tokom sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća koje su radile na stvaranju pobunjeničkih snaga koje su se borile protiv sovjetske Crvene armije koja je okupirala Afganistana - nakon čega je došlo do formiranja Talibana. Kraljevina Saudijska Arabija je, kako piše ovaj američki magazin, tokom devedesetih godina prošlog stoljeća finansirala obučavanje vehabija na Balkanu. U nastavku članka se podsjeća na posljednje terorističke napade u francuskoj prijestonici i dalje kaže: "Stiče se utisak da je povezanost Saudijske Arabije sa bombaškim napadima u Parizu direktnija od ranije navedenih primjera." FP piše: "Većina zavjernika i učesnika u ovim napadima pitiče iz gradske četvrti Molanbek u belgijskoj prijestonici Briselu a poznato je da su saudijske vlasti, ali i druge arapske monarije regiona Perzijskog zaljeva, tokom sedamdesetih godina finansirale vehabijske obrazovne institucije upravo u ovom dijelu grada." U drugom dijelu članka se kaže: "Zašto mi šutimo u odnosu na ovakvu vrstu nasilničkog i srednjovijekovnog propagiranja? Kada imamo ovakve prijatelje onda nam zaista nisu potrebni neprijatelji!?" FP dalje donosi: "Mi posjedujemo polugom pritiska i sile u odnosu na ovo ponašanje Saudijske Arabije - naravno, ako želimo da se okoristimo tim mehanizmom. Potrebno je zaustaviti izvoz našeg naoružanja toj zemlji i trebamo insistirati na tome da ova zemlje prekine finansiranje fundamentalista u Afganistanu, Pakistanu, Siriji i balkanskim zemljama. Upotreba taktičkih rješenja za Bliski istok neće imati nikakvog uspjeha sve dok Saudijska Arabija nastavlja sa doljevanjem vatre na oružane sukobe u regiji."
Back to top Go down
View user profile
Donaton
Admin
avatar

Broj komentara : 3224
Join date : 2013-02-15
Mjesto : The pen is mightier than the sword!

PostSubject: Re: FP: Saudijska Arabija od 70.-godina 20 stoljeća izvozi terorizam   Sat Nov 21, 2015 8:26 am

Američki dnevni list New York Times je pisao da je tekfirijska grupacija "Islamska vlada Iraka i Šama" zapravo "crni DAIŠ" a da Kraljevina Saudijska Arabija prestavlja "bijeli DAIŠ".

Internacionalni TV kanal SAHAR navodi da je američki dnevni list New York Times u petak pisao da je Kraljevina Saudijska Arabija otac terorističke skupine DAIŠ i da se nalazi na istoj razini sa ovom tekfirijskom skupinom, da bi zatim u članku pisao o poređenju KSA i DAIŠ-a. U članku se kaže: "Saudijska Arabija je isti taj DAIŠ kojeg je sama formirala." Na početku teksta objavljenog u New York Timesu se kaže: "Crni DAIŠ, bijeli DAIŠ. Prvi kolje i ubija, kamenuje ljude i uništava svjetsku kulturnu i historijsku baštinu, uništava civilizacijske tekovine i ponižava žene. Onaj drugi oblači urednu i čistu odjeću, ali radi iste stvari." Dvoaršinski stav Zapada prema ovim istovjetnim fenomenima je bio tema jednog od članaka New York Timesa koji navodi: "Zapad u sučeljavanju sa ova dva istovjetna fenomena, protiv prvog počinje ratne operacije tvrdeći da se radi o teroristima, a prema drugom pruža ruku prijateljstva i saradnje. Ovo je zapravo sistem poricanja a znajte da poricanje sa sobom nosi veliku cijenu." Očuvanje strateške unije Zapada sa Kraljevinom Saudijskom Arabijom ovaj američki dnevni list prezentira prikrivanjem odnosa i veza koje Rijad posjeduje u proizvodnji, davanju kredibiliteta, propagiranju i odbrani vehabizma - iste one ideologije koju šire tekfirije DAIŠ-a. Vehabizam je, prema pisanju New York Timesa, radikalizam koji je nastao u 18 stoljeću, u krvavim pirovima i stradanjima; vehabizam se protivi bilo kakvoj vrsti umjetnosti, sloboda i svemu onome što nije u stanju da shvati. U nastavku članka se kaže: "Saudijska Arabija je isti taj DAIŠ kojeg je formirao." Na kraju članka se kaže: "DAIŠ ima svoju majku - a to je američki napad na Irak; DAIŠ ima i svog oca - a to je Kraljevine Saudijska Arabija, odnosno njen industrijsko-vjerski pokretački motor."
Back to top Go down
View user profile
 
FP: Saudijska Arabija od 70.-godina 20 stoljeća izvozi terorizam
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
๑۩۞۩๑ BOSNIAN MAGIC ๑۩۞۩๑ :: ۞ V I J E S T I - N E W S ۞-
Jump to: