๑۩۞۩๑ BOSNIAN MAGIC ๑۩۞۩๑

WELCOME TO BOSNIAN FORUM DEDICATED MAGIC AND FORTUNE TELLING – REGARDS FOR READERS FROM IRAN, SYRIA, EGYPT, IRAQ, FRANCE, GREECE, PALESTINE, SWEDEN, NORWAY, LIBANON, CHINA, BULGARIA, ROMANIA, INDIA, PAKISTAN, USA, AUSTRALIA, UKRAINE, VENEZUELA...
 
HomeFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in
Latest topics
» Analiza lica: određivanje spolnih organa
Today at 9:19 am by Vidasus

» Kod otežanog disanja
Today at 7:51 am by Emina

» Protiv zubobolje
Today at 7:51 am by Emina

» Da naraste kosa
Today at 7:50 am by Emina

» Zapisi za skidanje crne magije
Mon Nov 20, 2017 8:06 am by Donaton

» Circle of destiny: Universal Mother and Sep
Sat Nov 18, 2017 8:23 am by Donaton

» Postoji li zapis protiv napada panike?
Fri Nov 17, 2017 8:54 am by Soraya

» Profil znakova bosanskog horoskopa
Thu Nov 16, 2017 8:07 am by Donaton

» Bosanska Magična Biljka: ŠTA GOD JE DUŠMAN DONIO, SEDEFIL MU NAZAD ODNIO
Thu Nov 16, 2017 8:05 am by Bosniak

November 2017
MonTueWedThuFriSatSun
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
CalendarCalendar
Statistics
We have 555 registered users
The newest registered user is MilePile

Our users have posted a total of 21355 messages in 1977 subjects
Most active topics
Bošnjačke basme i bajalice
Kako otkriti da li ste žrtva crne magije?
Pitanje o zapisima?
Bogumilstvo i Bošnjaci
Mitologija Bosne i Hercegovine
Pohvala od forumaša
Bosnian mythology
Stare slike, razglednice i poštanske markice iz Bosne i Hercegovine
Tilsum (zapisi) "hodže" šarlatana
Liječenje uz pomoć harfova
Top posting users this week
Emina
 
Fata od zlata
 
Šansel
 
Amira
 
Donaton
 
Vidasus
 
Arnaut
 
Jasminka
 
habanera
 
Keywords
Hodza arabic talisman hours poludi Seal Ljubavna Grah ljubavni tilsum sihir zapis stravarka crni astrological sunce kalendar bajanje razdvojiti magija dvoje spells Tarot Kako crnom sunca

Share | 
 

 Hamajlije u bosanskom narodu

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
Donaton
Admin
avatar

Broj komentara : 3144
Join date : 2013-02-15
Mjesto : Basania

PostSubject: Hamajlije u bosanskom narodu   Mon Mar 25, 2013 10:34 pm

Porijeklo upotrebe hamajlija dosta je daleko i ono nije nikako proizvod monoteizma već starih paganskih religija gdje su određeni simboli, poput križa u kršćanstvu, predstavljali sveti simbol koji ima svoje zaštitničko svojstvo. Najbolji primjer tome je svakako čuvena Ruka hazreti Fatime čija simbolika potječe još od starih božanstva gdje se podignuta ruka smatrala simbolom moći i snage. U Bosni susrećemo jedan zanimljiv paganski hamajlijski simbol među Bošnjacima koji se može direktno dovesti u vezu sa religijom bosanskih Ilira. Riječ je o drvenoj sjekiri koju su na sljemenu svojih kuća imale mnoge bošnjačke familije duž istočne Bosne, oko Sarajeva, konjičkom i drugim krajevima naše zemlje. Etnolozi pretpostavljaju da je riječ o bojnoj sjekiri, klasičnom oružju koju su ilirski ratnici nosili sa sobom. Ona ih je štitila od napada neprijatelja i omogućavala pobjedu i opstanak te ne treba čuditi da je kao takva postala simbol snage i zaštite.

Hamajlija se često naziva dilbagija, hodžino pismo, kur'an-hamajlija...U našem narodu se nekada vjerovalo kako je prvu hamajliju donio Muhamed sa onog svijeta i proširio je preko hodža i derviša kako bi se ljudi mogli zaštiti od zla. Iako je ta narodna predaja daleko od istine u njoj se može nazrijeti tradicionalno povezivanje svetog sa zaštitničkim. Kod Arapa se pak vjerovalo kako prva hamajlija dolazi od Adema i Have kojoj je Bog darovao, nakon izlaska iz dženeta, hamajliju sa imenima džinova da je čuva od njihovih napada. Tu je hamajliju dosta godina nakon toga, dok je Hava spavala, ukrala njena kćerka Anak i predala je džinovima u zamjenu za demonsku poslušnost.

[You must be registered and logged in to see this image.]

U arapskom svijetu od davnina su naročito popularne takozvane "prsten hamajlije" čija praksa izrade i nošenja navodno potječe od Adema i čudesne formule Buduh. Istočnjačka tradicija pripovijeda kako je i sam božiji poslanik Muhamed nosio takav istovjetan prsten.

Bošnjaci su kao narod oduvijek bili skloni nošenju hamajlija od samog rođenja pa sve do smrti. U ranom djetinjstvu hamajlija je trebala dijete zaštititi od urokljivih očiju i bolesti, u mladim danima davala se mladiću kada bi polazio na odsluženje vojnog roka da ga štiti od nesreće, djevojke su je nosile da se zaštite od ljubomore i sihira, trudnice da imaju zdrav porod, muškarci da im svi poslovi idu... Hamajlija se pisala i na kuću, za mir i slogu, protiv dušmana. Bar jednom godišnje hodžino pismo se stavljalo kravi ili volu u rog, konju pod ular, vješala na rodna stabla itd. U Bosni kao i u drugim zemljama gdje žive nearapski muslimani narod je od davnina svaki predmet na kom su se nalazila napisana arapska slova smatrao svetim. Pored Kur'ana bilo koja knjiga na arapskom pismu smatrala se vrijednom poštovanja. Upravo zbog toga i danas nakit donešen sa Bliskog Istoka sa ispisanim harfovima osim svoje estetske vrijednosti ima i onu profilaktičku te je zbog toga izuzetno cjenjen.

Hamajlija nije uvijek imala svoju pismenu formu već je njena apotropejska moć povezivana sa onim što je naš narod smatrao svetim. Prema predaji pšenica, pčele i ovce su tri dženetska dara ljudima pa je u skladu sa tim realno pretpostaviti da zbog svog porijekla imaju božansku snagu u sebi. Stoga ne čudi legenda o najvećem sinu krajine Muji Hrnjici i njegovoj hamajliji napravljenoj od devet zrna pšenice i ušivenoj na desnoj strani odijela. Ona ga je dugo vremena štitila i činila nepobjedivim sve dok jedne prilike njegovi hasumi i dušmani nisu otkrili što ga to čini snažnim. Predanje dalje kazuje da mu je hamajlija devet zrna ukradena noć uoči njegove pogibije.

Najčešći naziv za hamajliju među Arapima je tamima mada se koriste i drugi nazivi kao što su hidžab, hamila, hirz ili ahraz, muska itd. Smatra se da je riječ izvorno označava jednu vrstu šljunka koji su arapska plemena vješala djeci oko vrata da ih zaštite od urokljivih očiju, zle sudbine ili bolesti. U islamu takva je praksa zabranjena i neprihvatljiva obrazlažući to izjavom da u nikakvom predmetu nema snage već je ona isključivo samo kod Allaha. No, ukoliko se sveti tekst Kur'ana prenese na čistu podlogu onda se na takvu praksu zaštite gleda dosta tolerantnije, zapravo, moderni teolozi se slažu da je onda riječ o praktičnoj uporabi svetog sadržaja. Praksa upotrebe sakralnih tekstova pri izradi hamajlija datira još iz drevnog Egipta. Raznovrsni tekstovi iz Knjige mrtvih bili su tradicionalno sastavni dio pogrebnih hamajlija.

Idući dalje treba navesti staro arapsko vjerovanje da hamajlije sa svojim svetim tekstom ne samo da liječe i štite fizičko tijelo već i dušu pa samim time njihovo nošenje smatra se bogougodnim djelom. Diljem muslimanskog svijeta toleriše se upotreba takvih zaštita pošto njihov sadržaj nema nikakvih crteža ili znakova izuzev teksta iz Kur'ana koji može biti obogaćanjem samo dodavanjem numerološkog prikaza vrijednosti nekog od 99 Božijih imena (vefk) ili pak imena meleka. Važan segment u propagiranju ovakve prakse ima narodna predaja šiita prema kojoj je i imam Husein nosio oko vrata hamajliju sa ispisanim zadnjim kur'anskim surama. I za Alija se veže slično predanje.

Među Turcima egzistira legenda prema kojem je hazreti Ibrahima spasila od vatre hamajlija. Pošto je progonjen i osuđen od strane cara Nemruda bacanjem u veliku vatru dogodilo se čudo, buktinja ga nije zahvatila niti na ijednom dijelu tijela opekla, što je pred očima naroda izazvalo salvu čuđenja. Međutim, oni nisu znali da je on sve vrijeme uza se nosio hamajliju koja ga je čuvala od vatre, vode i bilo koje druge opasnosti.

Materijal na koji se nanosi kur'anski tekst ne mora biti isključivo papir već neki dragi ili poludragi kamen poput ahata, oniksa, karnelona, škriljavca ili pak gline, željeza, srebra, zlata, bakra, tankih listića olova, različite tkanine, vojna zastava, koža nerođene gazele, kosti deve, list masline ili smokve, datula, bomboni, kruh itd.Isto tako izuzev šafrana i ružine vodice kao standardnog sredstva za pisanje koristi se niz drugi sastojaka poput kišnice, med, izvorska voda, sok metvice, bijelo vino, ulje....

Kur'anski tekst zadržava svoje zaštitničko svojstvo bilo gdje da se nanese na čistu površinu pa stoga nije rjedak slučaj da se određeni ajeti ili cijela kratka sura ispišu (urežu) na zidove kuće. Ukoliko se tekst ugravira na zidove tanjura ili neke druge metalne posude onda ona poprima status svete posude koja pomaže u iscjelivanju. Za razliku od pisanja mastilom po površini porculanske zdjele te naknadnog ispiranja vodom napisanog sadržaja posuda sa urezanim formulama i ajetima ne gubi svoju moć i traje sve dok se ne ošteti usred neke nezgode i tako izobliči ili prekine sveti tekst. U muslimanskim zemljama takve posude poznate su pod nazivom tihtab ili kur'an-tas.

Kako bi se pojačala sama djelotvornost hamajlije arapski mudraci su počeli unositi numerološke vrijednosti Allahovih imena kroz vefkove i kombinirati ih sa tekstom. Takva praksa nije se zadržala samo na papiru već se primjenjivala izravno i na odjeću. U 15.stoljeću tako nastaje novi oblik hidžaba nazvan košulja-hamajlija. Danas se zna da postoje četiri vrste košulja hamajlija i to osmanska, sefevidska, mongolska i zapadnoafrička. Košulju-hamajliju nosio je i čuveni Zmaj od Bosne, glasoviti borac za oslobođenje i nezavisnost BiH, Husein-kapetan Gradaščević. U svojoj knjizi naš čuveni putopisac i novinar Ahmed Bosnić naveo je da se u sarajevskoj trgovačkoj porodici Hadžihasanović dugo vremena čuvala Husein-kapetanova hamajlija: "oni koji su je imali u rukama, tvrde da se radi o izuzetnom malom remek-djelu arapske kaligrafije, ali njene hamajlijske moći i vrijednosti nikada niko nije temeljito procjenjivao".

Smisao hamajlije nije isključivo da čovjeka zaštiti od crne magije i duhova već općenito od svake neugodnosti uključujući u to neprijateljsku propagandu, laž i ogovaranje. Sve ono što bi moglo naštetiti stanju i ugledu pojedinca. Ono što je na našim prostorima jako nepoznata informacija o samoj djelotvornosti hamajlije jeste da osoba koja ju izrađuje, piše, mora imati baraku (božiji blagoslov) koji posjeduju samo moralne i duhovne osobe. Također i samo ponašanje vlasnika hamajlije utječe na njenu učinkovitost, naime, bude li se on odao bludnom životu, konzumirao alkohol ili zalazio u takva mjesta uništit će njenu zaštitničku moć. Osim toga, svaka hamajlija koju bi neki dušmanin tajno probušio iglom prestaje biti djelotvorno jer se tako poremeti red harfova ili sadržaj teksta pa upravo zato njeno nošenje treba biti tajno i bez dopuštanja drugoj osobi da je dodiruje.

[You must be registered and logged in to see this image.]
Back to top Go down
View user profile
 
Hamajlije u bosanskom narodu
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
๑۩۞۩๑ BOSNIAN MAGIC ๑۩۞۩๑ :: ۞ ZAPISI, VEFKOVI I HAMAJLIJE - AMULET & TALISMAN ۞-
Jump to: