WELCOME TO BOSNIAN FORUM DEDICATED MAGIC AND FORTUNE TELLING – REGARDS FOR READERS FROM IRAN, SYRIA, EGYPT, IRAQ, FRANCE, GREECE, PALESTINE, SWEDEN, NORWAY, LIBANON, CHINA, BULGARIA, ROMANIA, INDIA, PAKISTAN, USA, AUSTRALIA, UKRAINE, VENEZUELA...
 
HomeHome  FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  RegisterRegister  Log inLog in  
Latest topics
» Kamen u žuči
Yesterday at 9:05 am by Emina

» Lijek protiv ćelavosti
Yesterday at 9:03 am by Emina

» Arapski zapis za omiljenost u društvu
Sun Oct 21, 2018 8:47 pm by Aiden

» Kako postati vidovit?
Sun Oct 21, 2018 8:46 pm by Aiden

» Po snovima prepoznajte magiju na sebi
Sun Oct 21, 2018 11:30 am by Donaton

» Vlada FBiH prihvatila zahtjev za legalizaciju istospolnih brakova
Sat Oct 20, 2018 2:37 pm by Donaton

» Sihir jaje
Sat Oct 20, 2018 8:07 am by Imzadi

» Stravično ubijanje i komadanje tijela novinara - pravo lice vehabijske Saudijske Arabije
Thu Oct 18, 2018 10:12 am by Donaton

» Pitanje za admina o salivanju strave ?
Thu Oct 18, 2018 10:00 am by Donaton

October 2018
MonTueWedThuFriSatSun
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
CalendarCalendar
Statistics
We have 628 registered users
The newest registered user is balkanmak

Our users have posted a total of 23567 messages in 2301 subjects
Most active topics
Bošnjačke basme i bajalice
Pitanje o zapisima?
Bogumilstvo i Bošnjaci
Mitologija Bosne i Hercegovine
Magija & Uvod
Pohvala od forumaša
Ljubavni sihir sa 41 zrno graha
Bosanska Magična Biljka: ŠTA GOD JE DUŠMAN DONIO, SEDEFIL MU NAZAD ODNIO
Bosnian mythology
Tilsum (zapisi) "hodže" šarlatana
Top posting users this week
Emina
 
Soraya
 
Šansel
 
Keywords
sunca daljinu Ljubavna ljubavni bacanje Hodza nevjera drvo razdvojiti vlaska astrological sihir Grah magic cini Tarot sihirbaz poludi bajalice arabic hours tilsum zapis novac magija kalendar

Share | 
 

 Šta mislite o aspirinu?

Go down 
AuthorMessage
Fata od zlata

avatar

Broj komentara : 1041
Join date : 2013-02-16
Mjesto : Što ne mogu ja bez straha poginuti od sevdaha

PostSubject: Šta mislite o aspirinu?   Thu Jan 26, 2017 8:53 pm

Od sviju tableta najviše volim koristiti šumeći aspirin sa vitaminom C jer mi brzo prođe glavobolja ili temperatura a kad osjetim da bi mogla biti prehlađena ili gripati otopim dva i popijem jedan iza drugog i nema bojazni da će biti kakve prehlade uskoro Smile e sad neki kao tvrde da aspirin ne valja piti sa čim se ne bi složila ali opet svako ima svoje.
Gledala sam na tv da u Americi dosta ljudi pije aspirin svaki dan jer navodno spriječava srčani udar.
Šta vi društvo mislite o aspirinu?
Back to top Go down
View user profile
Šansel

avatar

Broj komentara : 2442
Join date : 2013-02-19
Mjesto : Sex is one of the nine reasons for reincarnation. The other eight are unimportant! - Henry Miller

PostSubject: Re: Šta mislite o aspirinu?   Fri Jan 27, 2017 8:51 am

I ja uzmem preventivno dva aspirina, ali od 500 mg, kad osjetim da bi mogla gripati ili biti prehlađena i uglavnom sve bude OK.
Back to top Go down
View user profile
Emina

avatar

Broj komentara : 589
Join date : 2013-11-08
Mjesto : Kad ti jednom srce slome, ne vjeruješ nikome...

PostSubject: Re: Šta mislite o aspirinu?   Thu Feb 02, 2017 2:19 pm

Aspirin se nudi onom za kog se misli da je doživio srčani udar ali daje mu se tako da drži tabletu na jeziku i tako je otopi.
Back to top Go down
View user profile
Šansel

avatar

Broj komentara : 2442
Join date : 2013-02-19
Mjesto : Sex is one of the nine reasons for reincarnation. The other eight are unimportant! - Henry Miller

PostSubject: Re: Šta mislite o aspirinu?   Fri Feb 03, 2017 10:02 am

Upravu si Emina za to.
Back to top Go down
View user profile
Danijel

avatar

Broj komentara : 89
Join date : 2013-03-14

PostSubject: Re: Šta mislite o aspirinu?   Fri Feb 03, 2017 4:24 pm

Zar aspirin nema veze sa vrbom nekom tvari ili kiselinom iz nje? Znam da je iz toga proizveden.
Back to top Go down
View user profile
ferka

avatar

Broj komentara : 414
Join date : 2014-01-20

PostSubject: Re: Šta mislite o aspirinu?   Sat Feb 04, 2017 4:34 pm

Najnovije spoznaje o ulozi aspirina u primarnoj prevenciji kardiovaskularnih događaja
Marinko Bilušić, dr.med., spec.kliničke farmakologije i toksikologije
Poliklinika Bonifarm

Posljednje vrijeme intenzivno se piše o tome kako je „Srušen mit o aspirinu" i kako je upitno njegovo povoljno djelovanje u prevenciji kardiovaskularnih događaja kod bolesnika s prisutnim rizičnim faktorima koji pogoduju nastanku ovih događaja, a koji uključuju povišen krvni tlak, šećernu bolest i povišene masnoće u krvi.

Iako se pozivaju na rezultate velikih i ozbiljnih kliničkih istraživanja, interpretacija tih rezultata u medijima stvara na neki način sumnju da aspirin u biti nije djelotvoran u ovoj indikaciji.

Detaljnija analiza rezultata tih najnovijih istraživanja daje nam ipak nešto drugačiju sliku i niti u jednom segmentu nije dovedena u pitanje djelotvornost aspirina u sprječavanju nastanka kardiovaskularnih događaja, već se u pitanje dovodi pozitivan omjer koristi i rizika svakodnevnog uzimanja male doze aspirina u primarnoj prevenciji kardiovaskularnih događaja kod bolesnika s prisutnim rizičnim faktorima. Važno je istaknuti kako se ovi zaključci odnose isključivo na primjenu aspirina u primarnoj prevenciji, dok je u sekundarnoj prevenciji visok omjer koristi i rizika primjene male doze aspirina opetovano dokazan i potvrđen na rezultatima prikupljenim iz brojnih kliničkih ispitivanja provedenih na bolesnicima s razvijenim kardiovaskularnim oboljenjem.

Budući da primarna prevencija podrazumijeva da lijek uzimaju svi koji imaju prisutne rizične faktore, bez obzira da li imaju izražene znakove kardiovaskularne bolesti ili ne, logično je da će korist od aspirina imati samo oni s brže progresivnim oblikom kardiovaskularne bolesti kod kojih je vjerovatnost nastanka infarkta miokarda i/ili moždanog udara značajno povećana, dok će, s druge strane, rizik nuspojava biti prisutan kod svih bolesnika koji uzimaju aspirin. Kada aspirin nebi imao nikakvih ozbiljnih nuspojava, vjerovatno bi taj omjer koristi i rizika i dalje bio značajno pozitivan. Međutim, kako kontinuirano uzimanje aspirina povećava rizik krvarenja, posebice iz probavnog trakta, postavlja se pitanje koliki udio bolesnika treba imati korist od uzimanja male doze aspirina da bi nadmašio udio bolesnika koji će zbog uzimanja aspirina razviti neko teško krvarenje. Slikovito, ako je uzimanje aspirina terapijski gledano spriječilo jednu smrt od infarkta miokarda, ali s druge strane uzrokovalo jednu smrt zbog teškog krvarenja, logično je da se pitamo ima li smisla takvo liječenje, budući da omjer koristi i rizika primjene lijeka nije pozitivan.

Upravo ova dilema predstavlja ključni dio velike Japanske studije Japanese Primary Prevention Project (JPPP) provedene na gotovo 15.000 bolesnika (JAMA. Published online November 17, 2014), na koju se poziva većina najnovijih komentara. Naime, epidemiološki stručnjaci na temelju raspoloživih podataka procjenjuju kako bi udio bolesnika s rizičnim čimbenicima koji će razviti neki teži oblik kardiovaskularnog oboljenja u određenoj populaciji trebao iznositi najmanje 10% da bi odnos koristi i rizika primjene male doze aspirina u primarnoj prevenciji kardiovaskularnih događaja kod tih bolesnika bio pozitivan (J Am Coll Cardiol. 2014;64:319-327).

Međutim, rezultati ove Japanske studije (JPPP) pokazuju kako je ta učestalost u Japanskoj populaciji manja od ove procjene, odnosno kako njihovi bolesnici koji imaju razvijene rizične čimbenike, ipak nemaju tako velik rizik razvoja težih kardiovaskularnih oboljenja. Iz navedenih rezultata slijedi logično pitanje, da li taj novi omjer koristi i rizika dobiven u ovoj studiji i dalje opravdava primjenu male doze aspirina u primarnoj prevenciji kardiovaskularnih događaja.

Za konačne globalne zaključke i smjernice o ulozi male doze aspirina u primarnoj prevenciji kardiovaskularnih događaja kod bolesnika s rizičnim faktorima, svakako je potrebno pričekati rezultate ostalih studija koje su još u tijeku (ARRIVE, ASCEND, ASPREE, ACCEPT-D), koje procjenjuju odnos koristi i rizika primjene male doze aspirina u primarnoj prevenciji kardiovaskularnih događaja u bolesnika s prisutnim čimbenicima rizika u drugim populacijama, budući da znamo kako brojni čimbenici, a posebice oni genetski, kulturološki, uključujući prehrambene navike, pa i ekonomski mogu značajno utjecati na stupanj rizika razvoja težih kardiovaskularnih oboljenja u određenoj populaciji.

No, bez obzira na sve smjernice, ovakve ili onakve, ne smijemo smetnuti s uma da nam one daju samo okvire djelovanja, a da svaki bolesnik zahtjeva individualni pristup i da konačnu odluku o primjeni aspirina u primarnoj prevenciji, kao i svih ostalh lijekova, liječnik treba donijeti na temelju medicinske dokumentacije i pregleda svakog pojedinog bolesnika zasebno.
Back to top Go down
View user profile
Amira

avatar

Broj komentara : 705
Join date : 2013-09-21

PostSubject: Re: Šta mislite o aspirinu?   Sun Feb 19, 2017 7:37 am

Ovo je baš interesantno Smile

Aspirin je jedan od najčešće korištenih lijekova protiv bolova. U stvari, vjerojatno se može naći u svakom domu. Odličan protiv opće boli, ali on također može smanjiti i groznicu. Istraživanja su pokazala da aspirin može drastično smanjiti rizik od srčanog udara i zgrušavanje krvi kod srčanih bolesnika.

Aspirin je prvi put napravljen od vrbove kore, a kao prirodni analgetik ima dugu povijest. Čak ga je i drevni grčki liječnik Hipokrat (otac medicine), preporučivao svojim pacijentima za liječenje glavobolje.

Salicilnu kiselinu, aktivni sastojak u Aspirinu, prvi put je izolirao 1897. godine Felix Hoffman , dok je radio kao kemičar u Bayeru. Danas je godišnja potrošnja aspirin dosegla oko 40.000 tona u svijetu, što ga čini jednim od najčešće korištenih lijekova.

Osim njegovih svojstva za ublažavanja bola, aspirin je dobar i za slijedeće:

1. Suzbija prhut: Aktivni sastojak u Aspirinu, salicilna kiselina, ima velika hidratantna svojstva koja djeluju izuzetno dobro protiv peruti. Ono što trebate učiniti je zdrobiti 2-3 aspirina u prah i pomiješati sa svojim šamponom. Nakon što ste nanijeli šampon, ostavite da djeluje nekoliko minuta, a potom uobičajeno operite kosu.

2. Čisti kožu: Salicilna kiselina je također vrlo korisna za zdravlje kože. Učinkovito uklanja mrtve stanice kože, čisti pore i smanjuje oticanje i crvenilo. Izlomite pet aspirina u prah i pomiješajte s četvrtinom šalice vode i žličicom meda (po izboru). Time operite lice, najbolje, jednom tjedno.

3. Aspirin uklanja znojne mrlje. Kao u prethodnom receptu pomiješajte sastojke i nanesite na mrlje. Ostavite nekoliko minuta da odstoji, a zatim uobičajeno operite rublje.

4. Može pomoći vašem automobilu: Ako je vaš akumulator "umro" pokušajte staviti par aspirina (najmanje dva po stanici) u bateriju akumultora. Salicilna kiselina reagira sa sumpornom kiselinom u bateriji i stvara dovoljno naboja.

Napomena: Ovaj trik može biti spas u izvanrednim situacijama, ali se ne bi trebao koristiti prečesto jer može naštetiti akumulatoru.

5. Aspirin štiti i vaše cvijeće: Kao na kožu sličnan efekt salicilna kiselina ima i na cvijeće. Aspirin sprječava nastanak plijesni i proizvodnju etilena plina, što uzrokuje sušenje cvijeća. Ubacite aspirin u vazu u kojoj ste održali svoje bukete i oni će trajati duže.
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content
PostSubject: Re: Šta mislite o aspirinu?   

Back to top Go down
 
Šta mislite o aspirinu?
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
๑۩۞۩๑ BOSNIAN MAGIC ๑۩۞۩๑ :: KUTAK ZA ZDRAVLJE-
Jump to: