WELCOME TO BOSNIAN FORUM DEDICATED MAGIC AND FORTUNE TELLING – REGARDS FOR READERS FROM IRAN, SYRIA, EGYPT, IRAQ, FRANCE, GREECE, PALESTINE, SWEDEN, NORWAY, LIBANON, CHINA, BULGARIA, ROMANIA, INDIA, PAKISTAN, USA, AUSTRALIA, UKRAINE, VENEZUELA...
 
HomeHome  FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  RegisterRegister  Log inLog in  
Latest topics
» Nakon 26 godina vozom od Bihaća do Sarajeva
Today at 9:57 am by Donaton

» Macina trava - lijek za žene
Yesterday at 8:59 am by Anahita

» Bosanska Magična Biljka: ŠTA GOD JE DUŠMAN DONIO, SEDEFIL MU NAZAD ODNIO
Yesterday at 8:45 am by Fata od zlata

» Tajna nauka
Sat Jun 23, 2018 2:26 pm by Donaton

» Čuvarkućom protiv cista
Sat Jun 23, 2018 8:03 am by Zoya

» Čaj za čišćenje krvi
Sat Jun 23, 2018 7:36 am by Amira

» Medicinske zanimljivosti
Wed Jun 20, 2018 10:19 am by Mina

» Tajna kako vidjeti vile
Tue Jun 19, 2018 12:51 pm by Donaton

» Jako moćan zapis da se naudi neprijatelju
Mon Jun 18, 2018 7:41 am by Lotta

June 2018
MonTueWedThuFriSatSun
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
CalendarCalendar
Statistics
We have 603 registered users
The newest registered user is sone

Our users have posted a total of 22897 messages in 2148 subjects
Most active topics
Bošnjačke basme i bajalice
Pitanje o zapisima?
Bogumilstvo i Bošnjaci
Mitologija Bosne i Hercegovine
Magija & Uvod
Pohvala od forumaša
Bosanska Magična Biljka: ŠTA GOD JE DUŠMAN DONIO, SEDEFIL MU NAZAD ODNIO
Bosnian mythology
Tilsum (zapisi) "hodže" šarlatana
Pitanje o zapisima
Top posting users this week
Šansel
 
Delisia
 
ferka
 
Donaton
 
Keywords
novac Seal cini Grah sihirbaz Ljubavna daljinu zapis magic Tarot kontakt bacanje poludi tilsum arabic Hodza drvo astrological razdvojiti sunca hours nevjera ljubavni magija sihir kalendar

Share | 
 

 ISLAMSKI PROPISI O DJETETU

Go down 
AuthorMessage
Donaton
Admin
avatar

Broj komentara : 3307
Join date : 2013-02-15
Mjesto : The pen is mightier than the sword!

PostSubject: ISLAMSKI PROPISI O DJETETU   Sun Jun 02, 2013 8:36 pm

Mustehab je da otac prouči novorođenčetu ezan na desno uho a ikamet na lijevo odmah po rođenju jer se prenosi da je hazreti Muhammed, alejhisselam, tako proučio hazreti Hasanu kada ga je rodila hazreti Fatima. Ovaj hadis prenosi Ebu Rafi', a bilježe Ebu Davud i Tirmizi. Ovu predaju zabilježio je i imam Ahmed, s tim da se u njoj kaže da je hazreti Muhammed, alejhisselam, tako proučio hazreti Huseinu. Ibn Sunni bilježi da je hazreti Hasan rekao:

Kome se rodi dijete, pa mu prouči ezan na desno uho a ikamet na lijevo, tom djetetu neće nauditi padavica (ummus-sibjan).

Zuhajli veli da pojam “ummus-sibjan” označava jednu vrstu džinna (demona). Također je sunnet da se na desno uho djeteta prouči trideset i šesti ajet iz sure Imranova porodica koji glasi:

(Ve inni u‘izuha biKe ve zurrijjeteha mineš-šejtanir-radžim) i ja nju i porod njezin stavljam pod Tvoje okrilje od prokletog šejtana.

Makar novorođenče bilo i muško, ovaj ajet treba proučiti radi bereketa (blagoslova).
Po jednoj predaji koju bilježi Ibn Rezin, hazreti Pejgamber, alejhisselam, proučio je na desno uho novorođenčeta suru Ihlas (Kul Hu vallahu Ehad). Sunnet je da se novorođenčetu hurmom natrljaju nepca, tako što će roditelj hurmu sažvakati a potom prenijeti (prstom) u djetetova usta barem malehni dio. Umjesto hurme može poslužiti i pitka voda. Predaju o ovim postupcima prenosi Ebu Musa, a bilježe Buharija i Muslim. Mendub je ocu čestitati rijecima:

Barekallahu leke fil-mevhubi leke, ve šekertel-Vahibe, ve belega ešuddehu ve ruzikte birrehu (Allah te blagoslovio u onom što ti je darovano, Darovatelju zahvalan bio, zrelost doživio i njegovom poslušnošcu obdaren bio!)

A otac bi trebao odgovoriti zahvaljivanjem, naprimjer:

Barekallahu leke, ve bareke alejke. (Allah te blagoslovio i blagoslovljenim učinio!)

Mustehab je odsijeći djetetu kosu sedmoga dana po rodenju, taj dan mu ime nadjeti nakon klanja akike te u vrijednosti težine ošišane kose dati zlata ili srebra kao sadaku. Tako je hazreti Pejgamber, alejhisselam, naredio hazreti Fatimi za hazreti Huseina. Ovu predaju bilježi Hakim, a slicnu vezanu za hazreti Hasana bilježi Ahmed, prenoseći je od Ebu Rafi'a. Mekruh je obrezati (osunetiti) dijete odmah po rođenju i sedmi dan. Po stavovima hanefijske i malikijske pravne škole, obrezivanje muškoga djeteta (sunećenje) spada u pritvrđeni sunnet (sunnet mu'ekkide), a odstranjivanje sloja kožice kod ženskoga djeteta je mendub. Šafijski mezheb je stanovišta da je sunećenje dječaka i odstranjivanje kožice djevojčicama farz. Po hanbelijskoj pravnoj školi, sunećenje dječaka je vadžib, a odstranjivanje kožice kod djevojcica mendub. Vrijeme sunećenja/odstranjivanja kožice određuje se shodno adetima (običajima) mjesta u kojemu novorođenče živi, s tim da malikijska pravna škola smatra da je mustehab to odgoditi dok dijete ne dođe u dob u kojoj mu je namaz obaveza, tojeste od sedme do desete godine. Sunnet je da se djetetu nadije što ljepše ime, shodno predaji koju bilježi Ebu Davud:

Na Sudnjemu danu prozivat će vas po vašim imenima, i imenima vaših očeva, pa nadjevajte što ljepša imena.

Po predaji koju bilježi Muslim, najbolje je djetetu dati imena Abdullah (Allahov rob) i Abdurrahman (rob Svemilosnoga) jer ta imena uzvišeni Allah najviše voli. Kod Ebu Davuda još stoji da je najpravije dati imena Haris i Hemmam. Prvo ime znači “onaj koji stiče”, dakle vrijedan, marljiv, a drugo “onaj koji se brine, stara”, dakle brižan po pitanju Drugoga svijeta. Na završetku te predaje koju bilježi Ebu Davud kaže se da su najgora imena koja se mogu naditi djetetu Harb i Murra, jer prvo ime znaci “rat” a u ratu se dogadaju odvratne stvari, a drugo ime znaci “pelin”, “žuč”, dakle nešto gorko. Kako bilježi Ebu Nuajm, Poslanik, alejhisselam, rekao je da djeci dajemo njegova imena ali ne i da im dajemo nadimke kao njegove. Zuhajli kaže da je mekruh davati imena lošega znacenja, kao “šejtan”, “zalim” (nasilnik), “šihab” (šiljak), “himar” (magarac), “kulejb” (psić). Sunnet je promijeniti ime lošega značenja. Kako bilježi Muslim, hazreti Pejgamber, alejhisselam, promijenio je ime žene koja se zvala ‘Asija (neposlušna) u ime Džemila (lijepa, poslušna).
Da ne bi došlo do zabune, postoji ime ’Asija, dakle bez ajina, ime počinje hemzetom, a znaci “lječnica”. U jednini može također značiti i “stup”, “temelj”, a u obliku Esja znači “žalosna”, “tužna”, “sjetna”. Neise, dozvoljeno je djetetu dati više od jednoga imena, mada je hazreti Poslanik, alejhisselam, djeci nadjevao samo po jedno ime. Nije dopušteno davati djeci imena “Melikul-emlak” ili “Šahani šah”. Oba imena imaju znacenje “vladar svih vladara” a takav epitet može imati samo uzvišeni Allah.
U osnovi, nije dopušteno dati ime djetetu “Abdunnebijj” (rob Vjesnikov), narocito ako se riječ “nebijj” (vjesnik) odnosi na hazreti Pejgambera, alejhisselam, ili nekoga drugoga vjesnika. Nije dopušteno ni nadjeti djetetu ime “Abdul-Ka‘aba” (rob Kabe) ili Abdul Uzza (rob Uzzata, jednog od džahilijetskih kipova). Haram je čovjeka nazivati po nečemu lošem, makar ta mahana i bila pri njemu, kao što je A‘ver (slijepac) ili A‘meš (ćoro), s tim da ako se želi nekoga opisati osobi koja ne bi drugačije znala o kome se radi onda je dozvoljeno tako ga opisati ali nipošto ga time osloviti ili mu dati takav nadimak.
Dozvoljeno je davati lijepe nadimke, poput nadimaka plemenitih ashaba, radijallahu anhum, kao što je Omer Faruk (koji razlikuje istinu od neistine), Hamza Esedullah (lav Allahov), Halid Sejfullah (sablja Allahova). Haram je davati imena čije značenje može stajati isključivo uz uzvišenoga Allaha, kao što je Kuddus (Sveti), Berr (Dobrostivi), Halik (Stvoritelj), er-Rahman (Svemilosni
Back to top Go down
View user profile
 
ISLAMSKI PROPISI O DJETETU
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
๑۩۞۩๑ BOSNIAN MAGIC ๑۩۞۩๑ :: ۞ V I J E S T I - N E W S ۞-
Jump to: