WELCOME TO BOSNIAN FORUM DEDICATED MAGIC AND FORTUNE TELLING – REGARDS FOR READERS FROM IRAN, SYRIA, EGYPT, IRAQ, FRANCE, GREECE, PALESTINE, SWEDEN, NORWAY, LIBANON, CHINA, BULGARIA, ROMANIA, INDIA, PAKISTAN, USA, AUSTRALIA, UKRAINE, VENEZUELA...
 
HomeHome  FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  RegisterRegister  Log inLog in  
Latest topics
» Tilsum za povećanje berićeta
Today at 7:23 am by Ariana

» Krv kao božanska hrana
Yesterday at 3:03 pm by petros

» Čudesni vudu bogovi
Yesterday at 2:59 pm by petros

» U čast boga Ogoua
Yesterday at 2:52 pm by petros

» Veseli pogrebi na Haitiju
Yesterday at 2:42 pm by petros

» Bez svakodnevne brige radnika, 50 posto zbirki Muzeja do sada bi propalo
Yesterday at 11:55 am by Donaton

» Vaša pitanja?
Yesterday at 7:27 am by Tamsin

» U Mostaru otvorena izložba o srednjovjekovnim poveljama bosanskih vladara
Sat Oct 13, 2018 3:33 pm by Donaton

» Vudu u praksi
Sat Oct 13, 2018 3:10 pm by Noris

October 2018
MonTueWedThuFriSatSun
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
CalendarCalendar
Statistics
We have 627 registered users
The newest registered user is Michael

Our users have posted a total of 23526 messages in 2288 subjects
Most active topics
Bošnjačke basme i bajalice
Pitanje o zapisima?
Bogumilstvo i Bošnjaci
Mitologija Bosne i Hercegovine
Magija & Uvod
Pohvala od forumaša
Ljubavni sihir sa 41 zrno graha
Bosanska Magična Biljka: ŠTA GOD JE DUŠMAN DONIO, SEDEFIL MU NAZAD ODNIO
Bosnian mythology
Tilsum (zapisi) "hodže" šarlatana
Top posting users this week
Šansel
 
Ariana
 
Keywords
Tarot arabic zapis bajalice cini vlaska Grah hours ljubavni Ljubavna magic Hodza kalendar sunca magija novac tilsum poludi daljinu drvo razdvojiti bacanje astrological nevjera sihirbaz sihir

Share | 
 

 Kakav je koji dan u mjesecu

Go down 
AuthorMessage
Donaton
Admin
avatar

Broj komentara : 3460
Join date : 2013-02-15
Mjesto : The pen is mightier than the sword!

PostSubject: Kakav je koji dan u mjesecu   Thu Mar 08, 2018 1:40 pm

Perzijski astrološki sistem koji zasniva svoje proračune na zodijačkim kućama u kojima se Mjesec nalazi u pojedinom trenutku, otkriva povoljnu ili nepovoljnu prirodu određenih dana u mjesecu.

Islamsko umijeće Ihtijarat je postupak zasnovan na astrološkim proračunima čiji je cilj konstatirati povoljnu ili nepovoljnu prirodu pojedinačnih dana u mjesecu.

Autorstvo ovoga staroga spisa čiji je puni naziv Ihtijarat aj-jam aššahr ili u prijevodu na bosanski Tumačenje prirode dana u mjesecu, se pripisuje Džafaru as-Sadiku, šestom šiitskom imamu, koji je umro 765.godine. Njemu se također pripisuje i značajan broj drugih radova prevedenih sa perzijskog na arapski jezik u području alhemije, magije i proricanja.

Islamski astrolozi su zasnovali svoje proračune na kućama Zodijaka u kojima Mjesec boravi u pojedinim vremenu. Međutim, neki drugi arapski astrolozi su koristili drugu metodu koja se zasniva na poziciji Mjeseca u odnosu prema 28 lunarnih stanica a ne 12 kuća. Ovaj postupak izgleda da je bio indijskog porijekla i da ga je uveo Abu Mašar u 9.vijeku, iako su Arapi u predislamskom razdoblju često predviđali kišu promatrajući položaj Mjeseca u lunarnim stanicama.

Prema opisu koji nam je ostavio veliki imam Džafar as-Sadik ovo su značajke svakog dana u mjesecu.


1. Prvi dan svakog mjeseca je blagoslovljen jer je prvog dana stvoren Adem. To je dan dostojan pohvale. Stoga, tada se obraćajte važnim ličnostima, vladarima, i zatražite od njih šta vam je potrebno. Dobar je za prodaju, kupovinu, sjetvu i putovanje. Ko se ovoga dana razboli, oporaviće se. Ako neko šta izgubi, to će i pronaći; ko se tada bude vjenčao bit će sretan.

2. Drugi dan, kada je stvorena Hava od rebra Ademovog, vrijedan je hvale. Tog dana se vjenčavajte, putujte i zadovoljavajte sve svoje potrebe, jer će biti ispunjene. Ko se tada razboli, ozdraviće.

3. Treći dan je potpuno nepovoljan. Ko bude toga dana putovao, biće opljačkan ili čak ubijen.

4. Četvrti dan je dobar za vjenčanje i lov. Ko se tada rodi, omiljen je među ljudima. Ko tada putuje biva opljačkan i ispunjen brigom i žalošću. Ko god se tada razboli, oporaviće se.

5. Petog dana se rodio Kain, sin Ademov, i bio je proklet. On je ubio svoga brata i svalio na svoju familiju jad i bijedu. Ovo je loš dan, pa se stoga čuvajte loših ljudi i divljih zvijeri.

6. Šesti je dan povoljan za ženidbu, lov, služenje vladaru i vlasti, te za ispunjavanje potreba. On je odličan i bogougodan. Ko tada putuje vratiće se svojoj familiji zdrav i mio: postići će sve što poželi.

7. Sedmi dan je dobar za vjenčanje, zadovoljavanje potreba, lov, putovanja, parničenja i suđenje. Zatražite tada šta želite, sijte i zidajte.

8. Osmi dan je pomiješanog značaja. Dobar je za prodaju i kupovinu, a loš je za putovanja. Ko se tada razboli, ozdraviće. Ko služi vladara, ispuniće svoju potrebu.

9. Početak devetog dana je dobar, ali je za putnika nepovoljan. Ko se tada razboli, ozdraviće. Želje će biti ispunjene.

10. Deseti dan je izvanredno povoljan za sve potrebe. Tada se rodio Nuh. Ko tada dođe na svijet biće dugovječan i neće umrijeti sve dok ne posijedi i postane nemoćan. Ko tada nešto izgubi, to će i pronaći.

11. Jedanaesti dan je dobar za sve potrebe, osim služenje vladaru. Ko se tada rodi, postaće blagoslovljeni bogataš koji će umrijeti u dubokoj starosti.

12. Dvanaesti dan je povoljan. Ko se tada rodi, biće dugovječan. To je dobar dan za sve potrebe, pa ga iskoristite. Allah će vam pomoći.

13. Trinaesti dan je loš za služenje vladara. Ne parničite se tada. Ko se tada oženi, ubrzo će se rastati, a ko se razboli neće skoro ozdraviti.

14. Četrnaesti dan je odličan za svaki posao, pa potražite tada šta želite. Ko se tada rodi biće pristalog izgleda i nadmoćne ljepote. Postaće željan znanja i povećat će svoj imetak koncem života. Ko se tada razboli, dugo će patiti.

15. Petnaesti dan je dobar za sve prohtjeve, pa ih tada ispunite. Ovo je dobar dan za prodaju, kupovinu i služenje vladara.

16. Šesnaesti dan je nepovoljan i loš. Ne zadovoljavajte tada nikakve potrebe, nemojte ni putovati. Ko tada bude putovao, izgubiće se, a onaj ko se bude rodio ovoga dana, poludjet će.

17. Sedamnaesti dan je povoljan za ispunjenje svih potreba. Stoga, kupujte i prodajte i služite svome gospodaru.

18. Osamnaesti dan ne izabrani dan za putovanja, ženidbe, ostvarenje želja. Ko tada započne parničenje, pobijedit će uz božiju pomoć. Toga dana se rodio hazreti Salih.

19. Devetnaesti dan je povoljan za svaku djelatnost i to je dan kad se rodio Ishak. Ovo je pogodan dan za sve poduhvate. Ko se tada rodi, blagoslovljen je. Bog je na taj dan stvorio sva bića.

20. Dvadeseti dan je idealan za zidanje i poklanjanje vladaru. Ko se tada razboli, ozdraviće. Ko izgubi nešto svoje, to će i povratiti sa Allahovom dozvolom.

21. Cijeli dvadeset prvi dan je dan nesreće i krvoprolića. Ne gradite tada kuću. Ko se tada rodi biće puka sirotinja, a ko bude putovao doživjeće gubitak.

22. Dvadeset drugi dan je dobar za sve potrebe, pa potražite ono što želite. Dajte tada sadaku. Ko god se tada rodi biće sa nafakom i neće biti sklon rastrojstvu. Ko se razboli ozdraviće uz Allahovu pomoć.

23. Dvadeset treći dan, kada se rodio Jusuf, izvrstan je. To je dobar dan za svaku trgovinu, službu gospodaru i ženidbu. Osoba rođena na ovaj dan biće dobra i profinjene prirode. Ko bude putovao, obogatiće se, ako Bog da.

24. Dvadeset četvrti dan je nepovoljan u svakom pogledu. Tog dana se rodio faraon. To je dan velike nesreće. Osobi rođenoj tog dana život će biti ispunjen brigom i bolom. Ko tada otputuje neće se vratiti, a ko se razboli, dugo će bolovati.

25. Dvadeset peti dan je loš. Tog dana se na narod Misira sručiše pošasti. Onaj ko bude putovao, neče se vratiti; stoga se čuvajte.

26. Dvadeset šesti dan je svakako povoljan. Toga dana je Musa prešao Crveno more. Taj dan svemu pogoduje, izuzevši putovanja i ženidbe, pa ih izbjegavajte. Ko se tada rodi, mio je vladaru. Preporučljivo je davati sadaku.

27. Dvadeset sedmi dan je dobar i pogoduje zadovoljavanju svih potreba koje imate. Ko se tada rodi biće lijepog izgleda. To je dobar dan, pa radite šta želite.

28. Dvadeset osmi dan ima pomiješani karakter. Tog dana se rodio posljednji božiji poslanik Muhamed s.a.v.s. Ko tada dođe na svijet biće blagoslovljen, podložan patnji, sjeti, bolu, a pred kraj života izgubiće vid.

29. Dvadeset deveti dan je kao preporučen za sve želje. Ko se tada razboli, oporaviće se; onaj ko putuje, snadbjet će se hranom i tovarom, a ako nešto izgubi, to će i pronaći uz Allahovu pomoć i snagu.

30. Trideseti dan je odabrani dan. Tada se rodio Ismail. Ko se tada razboli, ozdraviće, a onaj ko se tada rodi, biće sa nafakom i služiće Bogu i istini.
Back to top Go down
View user profile
 
Kakav je koji dan u mjesecu
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
๑۩۞۩๑ BOSNIAN MAGIC ๑۩۞۩๑ :: DNEVNIK JEDNOG EZOTERIČARA-
Jump to: