WELCOME TO BOSNIAN FORUM DEDICATED MAGIC AND FORTUNE TELLING – REGARDS FOR READERS FROM IRAN, SYRIA, EGYPT, IRAQ, FRANCE, GREECE, PALESTINE, SWEDEN, NORWAY, LIBANON, CHINA, BULGARIA, ROMANIA, INDIA, PAKISTAN, USA, AUSTRALIA, UKRAINE, VENEZUELA...
 
HomeHome  FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  RegisterRegister  Log inLog in  
Latest topics
» Bosanska narodna medicina (treći dio)
Yesterday at 8:15 pm by Donaton

» Prsten mrtvaca
Yesterday at 1:12 pm by Amira

» Čaj za energiju i snagu
Mon Sep 24, 2018 7:53 am by Anahita

» Napravite sami losion protiv dermatitisa
Mon Sep 24, 2018 7:52 am by Anahita

» Svemoćni čaj
Mon Sep 24, 2018 7:51 am by Anahita

» Za admina poruka
Sat Sep 22, 2018 7:29 pm by Tamsin

» Erdogan: Kerbela podsjeća da su muslimanima potrebni ljubav i saradnja, a ne neprijateljstvo
Sat Sep 22, 2018 9:44 am by Donaton

» Sihirli tilsum za otkrivanje skrivenog ili zakopanog blaga
Fri Sep 21, 2018 7:04 pm by Roki

» Magija vještičijeg praznika Mabona
Tue Sep 18, 2018 2:16 pm by Ajlin

September 2018
MonTueWedThuFriSatSun
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
CalendarCalendar
Statistics
We have 624 registered users
The newest registered user is Voljena

Our users have posted a total of 23372 messages in 2241 subjects
Most active topics
Bošnjačke basme i bajalice
Pitanje o zapisima?
Bogumilstvo i Bošnjaci
Mitologija Bosne i Hercegovine
Magija & Uvod
Pohvala od forumaša
Ljubavni sihir sa 41 zrno graha
Bosanska Magična Biljka: ŠTA GOD JE DUŠMAN DONIO, SEDEFIL MU NAZAD ODNIO
Bosnian mythology
Tilsum (zapisi) "hodže" šarlatana
Top posting users this week
Donaton
 
Anahita
 
Fiona
 
Amira
 
Noris
 
habanera
 
Milicent
 
Keywords
kalendar bacanje sihir Ljubavna magic Grah drvo sihirbaz cini arabic tilsum sunca razdvojiti novac ljubavni magija nevjera sihiri zapis Hodza Tarot poludi astrological Seal daljinu hours

Share | 
 

 Duga tradicija derviških redova u Bosni i Hercegovini

Go down 
AuthorMessage
Seth

avatar

Broj komentara : 47
Join date : 2017-12-31
Mjesto : Ancient world

PostSubject: Duga tradicija derviških redova u Bosni i Hercegovini   Fri May 25, 2018 5:19 am

U selu Oglavak, smještenom nedaleko od ceste koja vodi za Fojnicu, i danas se nalazi zgrada tekije nakšibendijskog derviškog reda. Sudbinski vezani, šejh i tekija u kojoj se i danas čuva uspomena na njega, dali su trajni obilježje Fojnici i njenoj široj okolini. Šejh Husein baba rekao je da mu je suđeno da ima samo jednog, ali da će Abdulrahman imati hiljadu i jednog derviša. Da bi utješio svog učitelja, Abdulrahman izgovori čuvenu rečenicu i danas prisutnu u tarikatskim krugovima:“ Ni jedan malo, ni hiljadu puno“.

Uz Sarajevo, jedan od gradova u BiH o kojem se čulo do Stambola jeste i Fojnica, jer i u njoj su se okupljali najbolji šejhovi, najpoznatiji derviši i nezasiti tragaoci za tajnama vjere i života. Ovdje se nalazi jedna od najčuvenijih tekija u BiH – Tekija šejha Abdurrahmana Sirri Sikirića na Oglavku kod Fojnice. Još od 1798.godine je nepresušni izvor tajni i Božije ljubavi.

Šejh Sirri-baba, kod nas uobičajnije Sirrija, od Oglavka je napravio duhovno središte na Balkanu, a od tekije tesavufski centar tog vremena. Bio je i bošnjački pjesnik. Za Oglavak, nakšibendijsku tekiju i njenog prvaka šejha Sirriju čuli su i carstvo i sultan i veziri, pa su pomagali Oglavak i još ga oslobodili svih poreza i nameta.

Priča počinje daleko u prošlost, 1700.godine, kad u Fojnicu na mjesto kadije dolazi Fadlulah, visoko obrazovani muftija iz Amasije i rodonačelnik familije Sikirić, koja tad nosi prezime Baltaoglu. On je bio djed Abdurrahmana Sirije. U nekim izvorima pored njegovog imena nalazimo odrednicu Mevlevi, što govori da je bio šejh i da je pripadao mevlevijskom sufijskom redu.

Na stranicama nekih bilježnica koje se danas čuvaju u Bošnjačkom institutu u Sarajevu nalazimo ga i pod imenom Fadil Bosnevi. Sadržaj tih dokumenata otrkiva i ime njegova oca, također uglednog šejha, Abdullaha Razija. Otac Abudllaha Razija, koji se zvao Mustafa, porijeklom je bio iz Šama (Damask), što navodi na zaključak da je svojim porijeklom ova porodica iz Sirije.


Daroviti učenik

Abdurrahman je rođen 1775.godine u Fojnici, u familiji Baltaoglu koja je njegovala tradiciju uglednih i učenih kadija. U prijevodu na bosanski jezik riječ „balta“ znači sjekira, pa je to ujedno bila odrednica prezimena Sikirić. U rodnom mjestu završio je osnovno i srednje obrazovanje (mekteb i medresu).

U medresi ga je, prema narodnom pričanju, podučavao čuveni muderis  i šejh Husein-efendija Zukić. Po povratku s dalekog Istoka, gdje je nekoliko godina proveo na studijskim putovanjima, Husein-efendija se vratio u svoje rodno selo Vukeljiće (Živčići) i tu podigao nakšibendijsku tekiju.

U tekiji koja je bila udaljena od Fojnice dva sata hoda mladi Abdurrahman je slušao predavanja i stjecao veliko znanje o sufizmu i tarikatu. Šejh Husein, koji je u njemu vrlo rano prepoznao darovitog učenika s nesvakidašnjom voljom za učenjem, pred sobom je imao mladića koji je svojim odgojem bio dostojan njegovog nauka.

Narodna predaja, koja kao i svaka legenda sadrži zrnce istine, ovako o njemu kazuje: U Fojnici je živio kadija Mehmed Baltazade sa svojom ženom. Jednog jutra, kad su ustali, kadinica reče svome mužu da je usnila lijep san.

- Dođe mi visok šejh, pa mi reče: „Rodit ćeš muško dijete i nadij mu ime Abdurrahman“.

Kadija pogleda u svoju ženu pa reče:

- Pa i ja sam to isto usnio.

Bilo je to iznenađenje u kući. Kadinica je bila pri porođaju, te je vrlo brzo iza tog sna rodila sina i dala mu ime Abdurrahman.

Kad je dijete bilo oko šest godina, došao je šejh Husein-baba u Fojnicu. Jednog jutra zakucao je na vrata kadijine kuće. Kadija reče malom Abdurrahmanu da vidi ko kuca na vratima, a mali Abdurrahman je odmah otišao i otvorio ih. Kad je ugledao visoka šejha, brzo se vratio i rekao:

- Eno ono šejha što je meni ime nadio.

Primili su ga sa velikim poštovanjem, a on im je rekao da će mali Abdurrahman kad odraste, njemu na nauke u Živčiće. Kadija i supruga su bili čvrsta uvjerenja da treba izvršavati sva šejhova upustva i naređenja i da trebaju poslati svoga sina njemu u Živčiće. Poslije završene fojničke medrese odlazi u Živčiće na nauke kod šejh Husejin-babe.


Sirri – Tajnoviti

Tako i bi. Abdurrahman je uz svoga učitelja načinio prve kortake u svijet naškibendijskog tarikata. Uvjerivši se u Abdurrahmanove sposobnosti i kvalitete koji su bili potrebni da bi i on postao šejh, dodijelio mu je šejh Husein ime Sirri (Tajnoviti).

Udovoljivši nalogu svoga učitelja, šejh Abdurrahman Sirrija se oženio Lejlom, kćerkom uglednog imama iz Ostružnice, Mula Ahmeda, a potom se nastanio u naselju Oglavak. Tu je, također, prema volji šejha Huseina, podigao tekiju izvanredne ljepote i jednostavnosti koja će postati jedna od najglasovitijih tekija u Bosni i Hercegovini.

Bila je to zgrada manjih dimenzija presvođena drvenim krovom. Nasuprot nje nalazila se jedna kuća u kojoj su odsjedali šejhovi, a do nje i dva konaka koje su 1838., i 1846.godine izgradili bosanski namjesnici i muridi šejha Abdurrahmana – Mehmed Vedžihi-paša i Mehmed Kamil-paša.

Osim tekije, šejh Sirrija je u Pločniku podigao i turbe šejhu Huseinu iz Horosana koji je, kako govori narodno predanje, u Bosnu došao u pratnji sultana Mehmeda Fatiha kao njegov lični savjetnik. Izgradnja turbeta finansijski je pomogao tadašnji bosanski vezir Morali Namik-paša. Turbe šejha Horosanija, oko kojeg se tokom narednih decenija formirala porodično mezarje Sikirića, podignuto je nekoliko stotina metara od tekije, u nestvarnom ambijentu šume visokih i vitkih stabala lokaliteta Pločnik.

Na drugoj strani, porodica je proživljavala teške trenutke, Lejla, supruga šejha Sirrije, rađala je žensku djecu koja su vrlo rano umirala. Poslije rođenja trećeg djeteta, znajući da tekija mora imati nasljednika, savjetovala je svome suprugu da se ponovo oženi. U Pločarima je pronašla djevojku Latifu, kćerku imama, koja je šejhu Sirriji rodila dva sina Abdullatifa i Šakira, i tri kćeri Vasviju, Šaćiru i Aišu.

Za kratko vrijeme Oglavak je postao mjesto gdje se slivao veliki broj najuglednijih i najuticajnijih ljudi iz političkog života onovremene Bosne i Hercegovine. Iskazati poštovanje šejhu Sirriji dolazili su hercegovački upravitelj Galib Ali-paša Rizvanbegović, zatim vođa pokreta za bosansku autonomiju i prvi vezir iz naroda Husein-kapetan Gradaščević. Koliko je bila značajna oglavačka tekija i njen pročelnik najbolje pokazuje činjenica da posjete ovom mjestu nisu prestale ni nakon smrti šejha Sirri-babe.
Back to top Go down
View user profile
Seth

avatar

Broj komentara : 47
Join date : 2017-12-31
Mjesto : Ancient world

PostSubject: Re: Duga tradicija derviških redova u Bosni i Hercegovini   Sat May 26, 2018 1:43 pm

Posebno naklonjen siromašnima

Među svim posjetama, a bilo ih je usitinu mnogo, posebno se izdvaja dolazak Omer-paše Latasa na Oglavak. Ovaj upravitelj, koji je u Bosnu došao 1850.godine sa misijom da pokori odmetnute bosanske feudalce, bio je svjestan uloge i uticaja koji je šejh Sirri-baba imao u društvu. Njegova posjeta oglavačkoj tekiji postaje značajnijom posebno zbog činjenice da se šejh Sirrija u vrijeme autonomnog pokreta 1831/32.godine bio na strani Husein-kapetana Gradaščevića. Značajnu pomoć radu i održavanju tekije dao je travnički vezir Selim Sirri-paša, čijom je bujuruldijom 1824.godine omogućeno da se iz taksita fojničke nahije izdvajaju određene sradstva (100 groša na godinu) koja su usmjerena za potrebe tekije i musafirhane.

Nešto kasnije, tačnije 1835.godine, vlastoručno potpisanim fermanom sulta Mahmuda ll šejh Sirri-baba oslobođen je plaćanja svih poreza. Ta odluka je snazi ostala sve do 1929.godine. njegovo humano djelo prepoznajemo u obnovi Atik-džamije u Fojnici 1820.godine, u organiziranoj akciji fojničke čaršije kojom je sam rukovodio. Osim titule šejha, Sirri-baba je nosio titulu muršida (učitelja), bio je sufijski pjesnik i kaligraf, blage naravi, pobožan, otvoren za razgovor i pristupačan svome narodu, posebno je bio naklonjen siromašnima. Šejh Sirrija je ostavio iza sebe 24 pjesnička ostvarenja – tri pjesme pisane na bosanskom, a 21 na turskom jeziku.

Šejh Abdurrahman Sirri-baba Sikirić otisnuo se na put povratka svome Gospodaru 23.marta 1847.godine. to saznajemo iz hronograma povodom njegovog preseljenja na bolji svijet, pisanog na perzijskom jeziku od nepoznatog autora. Hronogram je pisan na papiru, lijepim nesh-talik pismom, a njegov sadržaj nam je poznat i zahvaljujući prijevodu Šaćira Sikirića objavljenom u Gajretovom kalendaru za 1941.godinu, u tekstu „Tekija na Oglavku“:

Mnogi znatiželjnici koji su posjećivali oglavačku tekiju, slušajući priču o šejhu Sirri-babi Sikiriću, odlazili su u uvjerenju da pročelnikova duša obilazi ovo mjesto. I danas, svi oni koji tragaju za smislom i odgovorima na ovozemaljska pitanja, kročeći preko njenog praga osjećaju snažno i mistično prisustvo dobrog duha na Oglavku.
Back to top Go down
View user profile
Seth

avatar

Broj komentara : 47
Join date : 2017-12-31
Mjesto : Ancient world

PostSubject: Re: Duga tradicija derviških redova u Bosni i Hercegovini   Sat May 26, 2018 1:54 pm

Prsten oko noge

Zanimljiva je priča o Anadolcu Hadži Mejli-babi, učeniku šejha Sirrije. Tragajući za pravim šejhom, jedan od najranijih učitelja stavio mu je željezni prsten oko desnog gležnja. Kada bi našao savršenog šejha prsten bi odmah oko noge spao.

U svojim lutanjima došao je u Beograd, a tamo mu je derviš savjetovao da traži Sirri-babu na Oglavku. U posljednjoj fazi njegovog dugog, zamornog puta do Oglavka, Mejli-babu je zadesila velika glad i kada je bio blizu tekije, tu su ga primjetili ljudi kao musafira i pozvali.

Sirri-baba je očekivao njegov dolazak. Kada je ušao Sirri-baba u tekiju, željezni prsten je, pripovijeda se, spao zbog Sirrijina nazara (pogleda). Mejli-baba je u vidu ljubavi i spoznaje odmah zatim izgovorio stihove ove kaside:

„Allah, Allah, tražeći dermana u mom dertu sam došao do Sirrije. Ja Resulallah, budi darežljiv, ja sam došao goreći do Sirrije. Uzvišeni Hak je pokazao svoju blagost prema meni, dao mi je dozvolu u ljubavi.

Došao sam do izvorišta, do Sirrije. Kroz Sirriju upoznao me s Njegovim sirrom (tajnom). Moju dušu naklonjenu zlu (nefs-i emmare) me bacila u dubine. Ja Ilahi, Ti znaš tajna (sirr) je Tvoja i Sirri je Tvoj. Rob je tvoj kurban, tebi pripada, ja sam došao kao kurban Sirriji. Ja Resulallah, budi darežljiv za ljubav tvog ummeta.

Došao sam do vrata Tvoje dobrote i na njih se naslonio tražeći Sirriju. Bolestan u srcu i bolestan u tijelu došao sam Lukmanu (Ljekaru) do Sirrije. Čuo je griješni Mejlija da si ti džometli Sultan u ljubavi prema Svemogućem Allahu, došao sam do sultanu Sirrije.“


Back to top Go down
View user profile
Seth

avatar

Broj komentara : 47
Join date : 2017-12-31
Mjesto : Ancient world

PostSubject: Re: Duga tradicija derviških redova u Bosni i Hercegovini   Tue Jun 05, 2018 7:29 pm

Turbe Huseinu Horosaniju


Jedna priča o Sirri babi kazuje kako je bio spakovao stvari i krenuo put Stambola da u centru Osmanlijskog carstva osnuje tekiju. Već poslije jednog kilometra sretne neznanog duhovnjaka i, vidjevši da taj nije od ovog svijeta, upita:“ Ko si ti?“, a ovaj mu odgovori:“ – Ja sam sedamdeset hiljaditi šehid sultan Fatihove vojske, Husein iz Horosana. Gdje si krenuo, o Sirri?". Abdurahman reče da je krenuo za Stambol, jer na Oglavku nema interesanata za tarikat. Na to ga Husein Horosani upita:“ – Zar ćeš me ovdje samog ostaviti?“.

Na Sirrijin upit gdje se to on nalazi, Husein mu pokaza na mezar i reče mu da se okani putovanja, da ostane na Oglavku, potvrdivši mu riječi njegovog učitelja da će na Oglavku biti jedna od najznamenitijih tekija u Bosni. Sirri baba posluša savjet šehida i ostade na Oglavku, gdje sagradi i turbe Huseinu Horosaniju, za kojeg Kenan ef.Sikirić navodi da je najvjerovatnije bio pisar čuvene Ahdname.

Sirrija je umro godine 1847., cjenjen i poštovan od islamskog svijeta. Jedan od najodanijih njegovih privrženika (murida) Ali Galib-paša Stočević mu je do godinu iza njegove smrti podigao lijepo turbe i drugi prvaci onog vremena. Iza sebe je ostavio pobožnih ilahija na turskom i na bosanskom jeziku. Te su ilahije nastale u derviškim zbirkama (medžumuama) i može se slobodno reći da su to još i danas dervišima najomiljenije ilahije, koje oni pri svojim sastancima uče. Sadržaj je tih ilahija, kao i obično, mistično-moralni.

Sirrijine ilahije na bosanskom jeziku izdavane su do sada nekoliko puta a ovdje ćemo spomenuti jednu poznatu ilahiju, gdje govori kakav treba biti derviš:

„Ako hoćeš derviš bit' valja srce očistit',
Rabbu širka ne činit', La ilahe ilallah.
Gr'jehova se pokajat', na gr'jehe se ne vraćat'.
Dragom Rabbu robovat' La ilahe ilallah“
Back to top Go down
View user profile
bosanski zmaj

avatar

Broj komentara : 142
Join date : 2013-11-17

PostSubject: Re: Duga tradicija derviških redova u Bosni i Hercegovini   Tue Jun 05, 2018 8:17 pm

Sethe zahvaljujem se na ovome izvanrednome tekstu study
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content
PostSubject: Re: Duga tradicija derviških redova u Bosni i Hercegovini   

Back to top Go down
 
Duga tradicija derviških redova u Bosni i Hercegovini
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
๑۩۞۩๑ BOSNIAN MAGIC ๑۩۞۩๑ :: ۞ MISTERIJE SVIJETA - MYSTERY OF WORLD ۞-
Jump to: