WELCOME TO BOSNIAN FORUM DEDICATED MAGIC AND FORTUNE TELLING – REGARDS FOR READERS FROM IRAN, SYRIA, EGYPT, IRAQ, FRANCE, GREECE, PALESTINE, SWEDEN, NORWAY, LIBANON, CHINA, BULGARIA, ROMANIA, INDIA, PAKISTAN, USA, AUSTRALIA, UKRAINE, VENEZUELA...
 
HomeHome  FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  RegisterRegister  Log inLog in  
Latest topics
» Salijevanje strahe kod bošnjačkog naroda
Today at 6:39 pm by Donaton

» Tilsum za povećanje berićeta
Today at 7:23 am by Ariana

» Krv kao božanska hrana
Yesterday at 3:03 pm by petros

» Čudesni vudu bogovi
Yesterday at 2:59 pm by petros

» U čast boga Ogoua
Yesterday at 2:52 pm by petros

» Veseli pogrebi na Haitiju
Yesterday at 2:42 pm by petros

» Bez svakodnevne brige radnika, 50 posto zbirki Muzeja do sada bi propalo
Yesterday at 11:55 am by Donaton

» Vaša pitanja?
Yesterday at 7:27 am by Tamsin

» U Mostaru otvorena izložba o srednjovjekovnim poveljama bosanskih vladara
Sat Oct 13, 2018 3:33 pm by Donaton

October 2018
MonTueWedThuFriSatSun
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
CalendarCalendar
Statistics
We have 627 registered users
The newest registered user is Michael

Our users have posted a total of 23522 messages in 2288 subjects
Most active topics
Bošnjačke basme i bajalice
Pitanje o zapisima?
Bogumilstvo i Bošnjaci
Mitologija Bosne i Hercegovine
Magija & Uvod
Pohvala od forumaša
Ljubavni sihir sa 41 zrno graha
Bosanska Magična Biljka: ŠTA GOD JE DUŠMAN DONIO, SEDEFIL MU NAZAD ODNIO
Bosnian mythology
Tilsum (zapisi) "hodže" šarlatana
Top posting users this week
Donaton
 
Šansel
 
Ariana
 
Keywords
Hodza astrological daljinu sihir nevjera cini magic magija kalendar tilsum novac sihirbaz zapis poludi arabic drvo bacanje vlaska hours ljubavni razdvojiti sunca Tarot Ljubavna Grah bajalice

Share | 
 

 Najvažnije tajne vudua

Go down 
AuthorMessage
Donaton
Admin
avatar

Broj komentara : 3456
Join date : 2013-02-15
Mjesto : The pen is mightier than the sword!

PostSubject: Najvažnije tajne vudua   Sun Oct 07, 2018 7:23 pm

Posebno bubnjanje vezano je uz sam početak vudu obreda, uz onaj magijski trenutak kad se crta Veve. Šta je zapravo Veve? To je poseban, šematski crtež kojeg na tlu smije iscrtati samo Hungan ili kakav Mambo. Veve najčešće se iscrtava kukuruznim brašnom ili mljevenom kahvom, bijelim vapnom ili žutilom izvučenim iz određenog tropskog korijenja.

Veve je simbol a svojom iscrtanom simbolikom označava kojeg će se Lou tokom ceremonije prizivati. Upotreba Vevea nije haićanska specifičnost jer Veve nailazimo u upotrebi od najstarijih vremena u Africi. No, na Haitiju su Vevei specifični naprosto zato jer je između 1700. i 1800. godine na njihov izgled vrlo jako djelovalo figurativna europska umjetnost na otok prenešena sa kolonijalizmom bijelog čovjeka. Stoga Veve danas na Haitiju ima u sebi snažan prizvuk baroka.

Svaki Veve je vezan uz jednog Lou a taj Veve ga opisuje, karakterizira i razlikuje.Na primjer, Veve Loa Mami Wata je uvijek predstavljen oblikom srca, čiji je simbolizam svima prepoznatljiv u svakoj jasnoj aluziji na sve ono uz što je djelovanje Mami Wate vezano.Ali, Veve ne mora se nalaziti samo iscrtan na zemlji. Određeni ga inicirani pripadnici Vudu magije nose istetoviranog i na svojoj koži, naznačujući tako da je njihova Vudu magija vezana isključivo uz određenog Lou a ne uz sve njih. Na nagovor neki Hungana i Mamboa Haićani će neki Veve dati istetovirati i na svoje najskrivenije dijelove tijela pokazujući time kako cjelokupnim svojim načinom življenja žele stalno slaviti određenog Lou. Na primjer, većina prostitutki u New Yorku porijeklom sa Haitija Veve Mami Wate daju istetovirati i na svoje genitalije.
Back to top Go down
View user profile
Donaton
Admin
avatar

Broj komentara : 3456
Join date : 2013-02-15
Mjesto : The pen is mightier than the sword!

PostSubject: Re: Najvažnije tajne vudua   Sun Oct 07, 2018 7:27 pm

LOA STOLOVI

Specifična vrsta Vevea su takozvana sveta željeza ili Loa Stolovi. Riječ o ručno iskovanim željeznim šipkama različitih dužina i veličina a koje su na krajevima posebno obrađene i ukrašene simbolima određenog Loe. Takvi se Loa Stolovi najčešće postavljaju na raskršća puteva i staza kao vječna slava i prizivanje određenog Loe. Na njima su i posebno izrađeni okrugli tanjurići. Prilikom svečanosti Vudu magije na kojoj se priziva odabrani Loa takvi Loa Stolovi zabijaju se u zemlju a onda na njih se vješaju ili stavljaju pokloni i žrtve ponudđene božanstvu. Ako Loa prihvata ponuđene darove onda će se on u obliku raznih ptica spustiti na takav Loa Stol i ponuditi ponuđenom hranom ili će darovani poklon ponijeti sa sobom.

Izrada takvih Loa Stolova izuzetno je komplikovana i postoje posebno inicirani majstori koji još i danas u velikoj tajnosti kuju te specifične Veve simbole. Naime, takvi pojedinci ne smiju tokom svog života doći u dodir sa nečistim tvarima i materijama a takvih je u Vuduu mnogo. Jednako tako, ovakav Loa Stol ne smije biti dodirnut niti od jedne nečiste materije pa mu stoga tokom mjesečnice žene i djevojke uopšte ne smiju približiti a kamoli ga dotaknuti.
Back to top Go down
View user profile
Donaton
Admin
avatar

Broj komentara : 3456
Join date : 2013-02-15
Mjesto : The pen is mightier than the sword!

PostSubject: Re: Najvažnije tajne vudua   Sun Oct 07, 2018 7:29 pm

Gad - vudu talismani

Svojevrstan izražajni oblik Vevea su lični pojedinačni talismani koji u vuduu nazivaju Gad. Oni su ono što u gvinejskom području Afrike naziva Gri-Gri. Haićanski Gad može biti i talisman ali i amulet.To, na primjer, mogu biti zubi pojedini zivotinja, sjemenke odredjenog bilja, osuseni plodovi odredjenog voca, korijenje, repovi ili uha gmazova ili ptica. Gad moze napraviti sam dobar Mambo ili Hungan odnosno osoba koja dobro poznaje djelovanje sila zla, tajne Zoboba, Vlandindinguea i Galipotea ili onog sto bismo na evropskom jeziku nazvali vukodlacima. Ko su haicanski vukodlaci-to mogu biti pojedine Loe koji zele osvetiti zbog neke nanesene im nepravde ili uvrede, ali to mogu biti i posebni carobnjaci koji su u sluzbi zla a koji su sposobni pretvoriti uz pomoc zle magije u zivotinju ili silu koja ce isisavati zivotnu energiju odabrane zrtve. Gad moze takodjer biti i neka vrsta klasicnog talismana na pargamentu. To moze biti i jednostavni crtez nalik djecijem crtanju u obliku kruga koji na gornjem dijelu ima iscrtanu siljatu kapicu a koji umjesto nacrtanih usiju ima dvije zavojnice, jednu okrenutu ulijevo a drugu udesno. Tako bi u Evropi neka nacrtala nekog patuljka. Na Haitiju to je vrlo snazan simbol zastite. Za svaki talisman ima vrlo precizno upustvo upotrebe koji ponekad bijelcima i nije bas jasan zbog svoje nerazloznosti no Haićani rijetko kad pomisljaju o takvim sitnicamma. Najvaznije im je da talisman djeluje izuzetno uspjesno i vrlo brzo a ni jedno im upustvo nije pretesko ili komplikovano. Čak i kad treba napraviti sa talismanom nesto sto u bjelaca izaziva odbojnost ili gadjenje. Zato nekad i dogodi da Hungani ili Mambo naknadno primitivnim pomagalima moraju iz tjelesni otvora-prvenstveno penisa i vagine-vaditi kojekakve predmete koji su zajedno sa talismanom morali biti ugurani na ta mjesta.
Back to top Go down
View user profile
Donaton
Admin
avatar

Broj komentara : 3456
Join date : 2013-02-15
Mjesto : The pen is mightier than the sword!

PostSubject: Re: Najvažnije tajne vudua   Sun Oct 07, 2018 7:30 pm

Vudu brak između čovjeka i Loe

Postoji i specifična vrsta zaštite koja nadomješta sve oblike magijski Vudu pomagala a to je institucija takozvanog Svetog Braka sklopljenog između nekog smrtnika i odabranog Loe. Izvorno, ovaj je oblik magijske veze potekao iz paganski vjerovanja pripadnika plemena Ashanti u Africi, prenio se u religijska razmišljanja naroda Fa, a preko njih ušao u Vudu.

Uopšteno govoreći Loa je taj čimbenik koji u snu ili u stanju transa nekom smrtniku najavi svoju želju za bračnim sjedinjenjem. Pošto se je želji božanstva teško oduprijeti jer se može izazvati bijes i osvetu takva se poruka smatra zapovijedi. Jednom sklopljen Sveti Brak ne može poništiti i on traje za cijeli život što se za ovozemaljske brakove Haićana baš i ne može reći. Takav Sveti Brak zahtjeva od smrtnika jednom ili više puta tokom svakog tjedna u godini potpuno obraćanje slavljenju odabranog Loe. Takvog su dana zabranjeni bilo kakvi odnosi unutar ovozemaljske zajednice braka a smrtnik svog Lou časti posebnim darovima u za to pripremljenom posebnom kutu kuće.Neki put se dogodi da odabrani Loa poželi i nešto više od same duhovne povezanosti. Tada se promeće u lik Hungana ili Mamboa i preko njih čak i puteno opći sa svojim zemaljskim, smrtnim partnerom a zemaljski suprug ili žena ne smiju takvom ljubovanju usprotiviti.

Pošto za takvo konzumiranje Svetog Braka Loe najčešće odabiru lijepe djevojke ili mladiće, jasno je kako haićanski Loe imaju rafiniran ukus, i da odabranim Hunganima ili Mamboima njihova dužnost u takvim slučajevima i nije teška. Začnu li u takvim odnosima djeca ona su potpuno ravnopravna djeci začetoj u zemaljskom braku a svako ko pomisli drugačije izvrgnuo bi se posebnom bijesu Loe.
Back to top Go down
View user profile
Donaton
Admin
avatar

Broj komentara : 3456
Join date : 2013-02-15
Mjesto : The pen is mightier than the sword!

PostSubject: Re: Najvažnije tajne vudua   Sun Oct 07, 2018 7:31 pm

POT DE TETE

Osim Vevea, Gada i institucije Svetog Braka postoji još jedan vrlo uspješan način zaštite pojedinca.To su takozvani Pot de Tete. Radi o posebnoj staklenoj boci u koju se zatvara lični Gros Bon Ange (anđeo čuvar). Takva se boca zatvori na poseban način a zatim cijelog života čuva na skrovitom mjestu, daleko od tuđih pogleda i ruku poklonika Zla. Obred koji se radi prilikom izrade Pot de Tetea je individualan i njemu osim naručitelja i Hungana ili Mamboa niko ne smije prisustvovati. Također o tom se nikom ne smije ni govoriti. Naime, svako ko bi dočepao boce istovremeno dočepao i vlasti nad pojedincem tokom noći i sna. Preko Pot de Tetea može poželjeti čin svakog zla a pojedinac tu zapovijed mora izvršiti. Kad se u rukama ima nečiji Pot de Tete onda ima u vlasti i njegova duša a smrtnik postaje robom koji bespogovorno mora slušati svog gospodara. Iako je cjelokupna tajna čime se boca puni poznate su neke pojedinosti sadržaja poput pramenova kose, odrezanih dlaka ispod pazuha, sa pubičnog dijela, komadići noktiju kako bi u boci zarobljen čovjekov Gros Bon Ange bio direktno povezan sa vitalnim ljudskim djelovanjem a to su misao, snaga, potomstvo i obrana. Također u bocu stavljaju se određeni ručno iskovani željezni amuleti ili talismani posebnog načina izrade.
Back to top Go down
View user profile
Donaton
Admin
avatar

Broj komentara : 3456
Join date : 2013-02-15
Mjesto : The pen is mightier than the sword!

PostSubject: Re: Najvažnije tajne vudua   Sun Oct 07, 2018 8:15 pm

Zombi

Kako nastaju Zombiji ili tačnije kako se i čime iz svakog čovjeka može napraviti Zombi mogli bi otkriti samo haićanski Bocori (zli vračevi) a oni o svojim tajnama nikome ne govore. Uostalom ni za jednog se Haićana nikad nije javno reklo kako je Bocor. Vjeruje se kako bi takvo javno otkrivanje bilo sasvim dovoljno za izazivanje osvete prozvane osobe, koja bi uz pomoć svojih veza sa Loama mogla izazvati čitav niz smrti. Zato i danas postoji tek šaputanje kako je neko Bocor. O njima nerado govore i sami Hungani i Mamboi. Radije će pričati o onom što su sve Zombiji počinili. Dakle, pričajući o posljedicama a ne i o uzročnicima. Takvih je priča i danas na Haitiju mnogo. Može se reći da su Zombiji zapravo na neki način postali zaštitni znak vudu magije u cijelom svijetu ali i pojam u gotovo svim savremnim svjetskim jezicima koja znači čovjeka-mjesečara bez vlastite volje i života bez ikakvih ciljeva i htijenja.

Da bi se uopšte mogao razumijeti pojam Zombija treba nešto reći i o dodirnim tačkama svijeta mrtvih i svijeta živih ljudi u okviru vjerovanja Haićana. Naime, Haićani vjeruju kako je noć ono doba u kojem duše mrtvih hode po svijetu živi ljudi tražeći među njima žrtve kojima će se napiti krvi, kako bi se nahranile. Moglo bi se reći kako je to onaj tradicionalni pojam vampira poznat u europskoj kulturi.Kako se mrtvac noću ne bi pojavljivao kao vampir Haićani imaju cijeli niz posmrtnih obreda kojima je za cilj potpuno raskinuti vezu koja postoji između mrtvaca i njegovog ličnog Loe zaštitnika odnosno iz tijela mrtvog udaljiti sve ono nadnaravno što je to tijelo u stanju života vezalo uz Lou. Ako se takav obred raskidanja ne napravi onda Loa ostaje zarobljen u mrtvome tijelu i pretvara se u Zombija, kreaturu bez unutrašnjeg života ali i bez smrtnosti tijela, u pasivnu vezu između svijeta mrtvih i živih ljudi. Takvi Zombiji noću ustaju iz grobišta i lutaju svijetom živih.

Ali, Zombi može nastati i svjesnim postupkom nekog nesavjesnog Hungana ili Mamboa. Takvi poklonici zla traže žrtve kako bi im posebnim obredima zarobili i ukrali Gros Bon Tete koji će zatim posebnim crnomagijskim ritualom usaditi u tijelo nekog mrtvaca a koje će ukrasti iz groba. Na taj način dobit će vjernog slugu koji će izvršavati sve njihove zle namjere ili vjernu sluškinju koja će se pokoravati svim njihovim željama. To je tim opasnije jer je Zombi osoba koja samo vegetira u svijetu živih, koja se može iskoristiti za najteže radove ili najteže zločine a koju se uopće ne može ubiti.Zombi će počiniti ubistvo bez ikakve grižnje savjesti-jer je nema-i slušat će samo onog ko mu je gospodar njegovog Gros Bon Angea ili njegove Duše. Jedina slaba tačka svakog Zombija je sol. Zato se nerjetko i događa da usamljeni putnici na Haitiju uvijek pri ruci imaju vrećicu sa soli, čijim će sadržajem posipati svakog na kog posumnjaju da je Zombi. Ali, sol nije opasna samo po vanjštinu Zombija ona je opasna i po unutrašnjost njegovog tijela.

Na Haitiju vjeruju kako će svaki onaj Zombi koji pojede neku zasoljenu hranu odmah prestati biti Zombijem i kako će se ili vratiti u svijet mrtvih iz kojeg je izašao ili će postati normalnim čovjekom.
Hungani i Mambo koji se na Haitiju bave stvaranjem Zombija i potpuno su u vlasti zli Loa nazivaju se Bocori. Njihovu pomoć i danas svako može zatražiti pod uvjetom da je može i platiti. Doduše, postojeći haićanski kazneni zakon zabranjuje najstrožijim kaznama rad Bocora, ali u praksi njihovo djelovanje niko i ništa ne može spriječiti. Uvijek, naime, ima onih koji se žele nekom osvetiti ili žele nekog iz zavisti uništiti, uvijek ima oni koji žele nekog podčiniti ili podvrgnuti vlasti ličnih potreba, uvijek ima oni koji žele svoje privatno roblje. Iz svih pričanja Mambo Oliv zaključila sam kako su zapravo prve Zombije na Haitiju počeli koristiti bijeli vlastodržci koji su željeli imati poslušne jake robove i ropkinje koji su izvršavali svaki njihov mig, a istovremeno bespogovorno izvršavali najteže fizičke poslove. Zapravo je na određeni način ropstvo i stvorilo Zombije.

Možeš li zamisiliti šta su Zombiji pružali bijelim ljudima - prisjećam se kao mi je govorila Mambo Oliv- Moć, neograničenu moć.Ko je htio i platio imao je harem ženskih Zombija sa kojima je radio šta je htio. Ko je želio i mogao platiti imao je odred muških Zombija od kojih je svaki radio za dvadeset normalnih robova. Zombiji su pružali užitak, ali i donosili bogastvo...

Kako se proizvode Zombiji vjerovatno je najčuvanija tajna Zandor obreda Vudua. Proučavali su je brojni zapadni antropolozi, ali još nisu uspjeli proniknuti u tu tajnu. Razmišljanja se razilaze od upotrebe neki tajni biljni droga koje uništavaju svijest ali ne i ljudsko tijelo pa do upotrebe hipnoze i neki zasebnih načina mjenjanja svijesti pojedinca. Neki od haićanski Zombija su svojevremeno odvođeni čak u SAD na posebna klinička istraživanja i ispitivanja ne bi li se znanošću otkrilo što ih je dovelo u takvo stanje, no, dalje od uočenih konstatacija kako se radi o osobama koje izvršavaju naredbe bez da promišljaju (a da im pri tome fizički integritet tijela nije narušen) nije se uspjelo doći.

Back to top Go down
View user profile
Hugh

avatar

Broj komentara : 14
Join date : 2018-02-06

PostSubject: Re: Najvažnije tajne vudua   Tue Oct 09, 2018 9:33 am

Da li se veve može nacrtati na papiru i nositi kao amulet?
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content
PostSubject: Re: Najvažnije tajne vudua   

Back to top Go down
 
Najvažnije tajne vudua
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
๑۩۞۩๑ BOSNIAN MAGIC ๑۩۞۩๑ :: VOODOO - VUDU - WOODOO MAGIC-
Jump to: