๑۩۞۩๑ BOSNIAN MAGIC ๑۩۞۩๑

WELCOME TO BOSNIAN FORUM DEDICATED MAGIC AND FORTUNE TELLING – REGARDS FOR READERS FROM IRAN, SYRIA, EGYPT, IRAQ, FRANCE, GREECE, PALESTINE, SWEDEN, NORWAY, LIBANON, CHINA, BULGARIA, ROMANIA, INDIA, PAKISTAN, USA, AUSTRALIA, UKRAINE, VENEZUELA...
 
HomeFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in
Latest topics
» Astrologija i izrada tilsuma
Yesterday at 2:58 pm by Aiden

» Pratite youtube kanal Caffe Bosnia
Wed Mar 21, 2018 9:34 pm by Donaton

» Navroz mubarak
Wed Mar 21, 2018 9:03 am by Ledri

» RUMUNJSKA MAGIJA I VJEROVANJA
Wed Mar 21, 2018 8:44 am by Melina

» Proljetnji umor
Sun Mar 18, 2018 5:59 am by Milicent

» Pohvala od forumaša
Sat Mar 17, 2018 7:08 am by Noris

» FOR CAUSING PREGNANCY
Fri Mar 16, 2018 8:25 pm by petros

» Vradžbine za sudbinu
Fri Mar 16, 2018 1:39 pm by Donaton

» Za admina poruka
Wed Mar 14, 2018 8:10 pm by Avril

March 2018
MonTueWedThuFriSatSun
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
CalendarCalendar
Statistics
We have 585 registered users
The newest registered user is Samsung

Our users have posted a total of 22325 messages in 2045 subjects
Most active topics
Bošnjačke basme i bajalice
Pitanje o zapisima?
Bogumilstvo i Bošnjaci
Mitologija Bosne i Hercegovine
Magija & Uvod
Pohvala od forumaša
Bosnian mythology
Pitanje o zapisima
Bosanska Magična Biljka: ŠTA GOD JE DUŠMAN DONIO, SEDEFIL MU NAZAD ODNIO
Tilsum (zapisi) "hodže" šarlatana
Top posting users this week
Melina
 
Donaton
 
Lotta
 
Sole1970
 
Jasminka
 
Soraya
 
Ledri
 
habanera
 
Šansel
 
Dino
 
Keywords
bacanje nevjera zapis sihir ljubavni hours daljinu kontakt magija bajanje crna arabic Grah Seal poludi kalendar sunca cini astrological Hodza sihiri Ljubavna drvo razdvojiti Tarot sihirbaz

Share | 
 

 Vračare i sihirbaze

Go down 
AuthorMessage
Donaton
Admin
avatar

Broj komentara : 3228
Join date : 2013-02-15
Mjesto : The pen is mightier than the sword!

PostSubject: Vračare i sihirbaze   Sat Feb 16, 2013 9:18 pm

Magiosnica

Vješticom ili magiosnicom, prema narodnom vjerovanju, može postati samo loša žena: kurva, svodnica i ona koja je rođena sa nišanom ili znakom. Još se misli da će ono žensko dijete koje se rodi mrtvorođeno pa oživi također postati vještica. Kako bi uspješno vladala svim onim osobinama koje joj narod pripisuje, između ostalog, bacanjem vradžbina, transformacijom, poznavanjem skrivene moći biljaka i slično ona mora imati pomoć đavola.
Jedan od najvažniji uslova koji buduća magiosnica mora ispuniti jeste da ima više od 50 godina. Na Veliki četvrtak žena koja želi biti vještica mora potražiti prvo jaje koje je crna kokoš snijela to jutro, prije izlaska sunca. To jaje treba da nosi ispod mišice ruke sve dok se iz njega ne izleže pile koje mora biti crne boje jer u protivnom cio obred inicijacije propada.
Na pustom ognjištu pile se zakolje a njegovom krvlju se žena namaže po cijelom tijelu. Potom se obuče u novu odjeću (košulju) i odlazi kući. Tokom 40 dana namazana krv mora ostati na tijelu ženu, kada prođe taj rok ona u gluho doba noći odlazi do vodenice i ispod njenog vitla okupa se. Na izmaku zadnjeg dana magiosnica u novom ćupu prokuha pregršt samovilskih biljaka i obavezno ga ponese sa sobom u vodenicu. Uslov je da se biljke prokuhaju na pustom ognjištu na kojem gori vatra od bijelog trna. Nakon što se okupala pod vitlom, ulazi u vodenicu i tu se oblije sa vodom iz ćupa žena se „predaje“ đavolu, postaje vještica, i đavo joj od tada postaje vidljiv.

U Bugarskoj postoji više naziva za magiosnicu poput vračka, vražalica, brodnica, čenkarica i slično. Ona posjeduje moć da liječi bolest, predskazuje budućnost, može da obere mlijeko tuđe stoke ili da obere nečiju njivu sa žitom, da rastavi muža od žene, spoji dvije duše itd.
Sve one slave nekoliko praznika kada njihova volšebna moć dostiže kulminaciju ali jedan od tih dana svakako je poseban. Riječ je o prazniku svete Ane-Zimne koji se obilježava 9.decembra. Praznik simbolično predstavlja prelazak jeseni u zimu, mračni i hladni period godine kada nečastive sile najjače. Uoči ovog dana vračare, vještice i mađijarke prema vjerovanju najlakše uspostavljaju vezu sa mračnim silama, mrtvima i demonima. Oni se tada pojavljuju oko vatre kao mušice. U strahu od njihove pojave i gladi seljaci običavaju paliti ognjeve ispred vrata svojih torova a oko pojata prosipati proso i pepeo.
Tradicionalno se za ovaj dan vezuju neka gatanja poput onog djevojačkog za brak. Djevojke tada zasiju malo pšenice u grne (lonac) i stave grančicu višnje ili jabuke u vodu pokraj ognjišta. Ako do Nove godine pšenica nikne i grančica prolista djevojka će se naredne godine udati za dobrog momka. No, osim toga, praznik je idealno vrijeme za bacanje raznih čini. U noći svete Ane-Zimne čudesna stvorenja mamnici hodaju napolju po tami obirući mlijeko kravama i ovcama.
Mamniče vještice stvaraju tako što nose jaje crne kokoške jedno određeno vrijeme koje se završava dolaskom Jurjeva. Tada ga razbiju i ono što se može vidjeti jeste dvoglavo pile. Jedna glava mamnica je zelena a druga, sa kojom obire mlijeko, žuta. Vjeruje se ako vještica može da izleže pile-mamniče da je onda sposobna da čini velike vradžbine. Kada zakolje mamniče i namaže se njegovom krvlju svuda po tijelu ona može da promjeni svoje obličje primjerice u vuka.


Last edited by Admin on Sun Feb 17, 2013 6:08 pm; edited 1 time in total
Back to top Go down
View user profile
Donaton
Admin
avatar

Broj komentara : 3228
Join date : 2013-02-15
Mjesto : The pen is mightier than the sword!

PostSubject: Re: Vračare i sihirbaze   Sat Feb 16, 2013 9:19 pm

Kako se obire mlijeko?

Uoči Giorgievdena (6.maj) ili drugi „dobri dni“ magiosnica koja želi da „obere“ mlijeko od stoke uzme panicu i govori : „Na ovo tražim da mlijeko dođe meni!“ Potom sa panicom ili posudom odlazi do stoke, koja mora biti zatvorena, i baje: „Ela, mlijeko, meni!“, „Ela, mlijeko, meni!“, Ela, mlijeko, meni!“
Vrlo često bi pravila zasjedu stadu ovaca gledajući da im pređe put ili da neopaženo uđe među njih i tri puta kaže: „Gas i gas, seto maslo u nas!“, odlazeći nakon toga žurno kući.
Predpraznična noć obiluje raznim ritualima vračanja koje nijedna magiosnica nikada nije htjela zanemariti. Tako bi magiosnica koja se namjerila na mlijeko svog komšije, a nema mamnica, odlazila do obale rijeke noseći veliko sito sa sobom. Na obali bi se skinula nagolo i rasplela kosu pa držeći sito zagazila u vodu. Dok prosijava vodu kroz sito ona bi govorila: „Kako prolazi voda, tako da pređe berićet meni“.
Osim magiosnica mlijeko obiru i obične vračare koje tvrde da se taj ritual ne vrši samo na ovaj praznik već može i svaki dan. Vračara uzme jednu koru kruha i odnese je na krstoput (raskršće), kojim prolazi stado, i ostavi je pod kakav kamen. Nakon što raskršćem prođu goveda ili ovce, vračara se vrati i uzme onaj kruh pa ga odnese kući i nahrani svoje blago njime. Navodno, od toga im se udvostruči mlijeko a onoj stoci koja je prošla raskršćem nestane mlijeka. U nekim istočnim dijelovima Bugarske vračare umjesto kruha koriste grumen soli koji zamotaju u krpu i zakopaju u raskršće.
Narod ukradeno ili obrano mlijeko lako raspoznaje zato što ono u pravilu uvijek smrdi, bilo da se radi o mlijeku ili siru. Oštećeni vlasnik da razvali „blaginata“ tojest mlijeko, sir, maslo od obirača pravi kontra-mađiju. Uhvati jednu kornjaču i zaprlja je ljudskim fekalijama a nakon toga joj zapovjednim tonom kaže: „Koje obrao moje mlijeko, da odeš u njegovu kuću. Kako ti smrdiš, tako i njegova blaginata da mu smrdi!“.
Navodno, poslije te zapovijedi kornjača se zaista uputi k kući obirača, uđe u nju i opogani mu sve mliječne proizvode.
Narod tvrdi da sve osobe koje vračaju protiv stoke i oduzimaju od nje na ovaj način mlijeko čine veliki grijeh pa im stoga život završi mučno. Neposredno pred smrt obirači su, prema kazivanju, ispuštali zvukove koje oglašavaju životinje; blejali su kao ovce, rikali, mukali sve dok ne bi izdahnuli. Neka baba Beza, rodom iz Obleševo (Kočansko), kada je umirala pred 1921.godinu , inače poznata po obiranju mlijeka, blejala je sve dok je nije smrt zaustavila u tome.
Mađijarke se ne zadovoljavaju samo time da oduzmu mlijeko nečijem blagu već svoju moć koriste za uništavanje ljetine, posebno pšenice. Uoči Jurjeva mađijarka se skine nagolo i rasplete kosu ili ima samo na sebi bijelu plahtu bez ukrasa, u rjetkim slučajevima u crnoj haljini, obiđe u krug tuđu njivu izgovarajući magične riječi. Ili pak u zoru Jurjeva, ako je bila vedra noć, pokupi sa krpom rose sa pšenice i nosi je ocijediti u svoj hambar. Kako narod kazuje, nakon takvog vračanja cijeli urod pšenice propadne dok mađijarki zasijano žito duplo urodi.
Sa istom rosom mađijarke zamjese mali kruh pa ga bace na gumno za vršidbu kada im se ukaže prilika.
Back to top Go down
View user profile
Donaton
Admin
avatar

Broj komentara : 3228
Join date : 2013-02-15
Mjesto : The pen is mightier than the sword!

PostSubject: Re: Vračare i sihirbaze   Sun Feb 17, 2013 3:06 pm

U Egiptu medju mnogobrojnim šejhovima raširena je praksa nanošenja sihira ali i liječenja od njih. Ta praksa utemeljena je na iskustvu mnogobrojnih prethodnika o čijim nadasve čudesnim moćima ispredane su razne priče, pisani članci i knjige.

Magija sama po sebi nije niti crna niti bijela već nju zapravo određuje mag ili čarobnjak koji je koristi prema svojoj slobodnoj volji i tako klasifikuje. Kada nije u službi nanošenja zla magija, posebno ona arapska koja dolazi iz Egipta, može itekako pomoći čovjeku i unaprijediti njegovo zdravlje.

Jedna od čestih tegoba pred kojom se kako u prošlosti tako i u sadašnjosti susreće muški spol jeste impotencija koja može biti uzrokovana psihičkim ili fizičkim problemima. Ovu nadasve neugodnu boljku egipatski šejhovi liječe uz pomoć vjere i magije na različite načine.

Egipatski šejh za tu priliku mora pratiti astrološki slijed kako bi imao podršku nebeskih sila u svom radu te stoga pazi kada će Mjesec ući u znak Riba pošto je upravo to vrijeme najpovoljnije za ovakvu vrstu liječenja. Tada uzima sedam raznobojnih konaca, među kojima jedan obavezno mora biti crn, pazeći da izostavi bijelu boju. Dužina svake niti mora biti preko 30 cm. Kada konac splete u jednu nit onda na njemu veže sedam čvorova govoreći pri tom po sedam puta ovu zakletvu: Ja vežem penis N.N. preko vagine N.N.

Kada zaveže svih sedam čvorova šejh konac stavi u kozji rog koji potom zatvori sa smolom iz drveta i zakopa u neki stari napušteni grob. Nakon toga, u vrlo kratko vrijeme, nesretnom muškarcu se vrati izgubljena potencija i on ponovo može uživati u bračnom životu.
Back to top Go down
View user profile
Donaton
Admin
avatar

Broj komentara : 3228
Join date : 2013-02-15
Mjesto : The pen is mightier than the sword!

PostSubject: Re: Vračare i sihirbaze   Sun Feb 17, 2013 3:07 pm

U Pakistanu srećemo mnogobrojna vjerovanja izmješana sa starim animističkim vjerovanjima i islamskom tradicijom. Takav koncept shvatanja vjere poznat je pod nazivom folk islam i riječ je o narodnom poimanju religije koje je vrlo tolerantno prema ostacima nekadašnjih paganskih vjerovanja. O čemu se tu zapravo radi najbolje ilustruje jedan od iscjeliteljskih obreda lokalnih duhovnjaka kojim se, kroz ponude duhovima, utječe na ozdravljanje ili promjene u životu.

Vilinsku kupku koriste muškarci i žene u slijedećim slučajevima; kada osoba pati od kronične bolesti, ako je u braku i nemaju djece 4 ili 5 godina, ako zbog uticaja džina pati od krvarenja ili ima pobačaj, ako dijete umre odmah nakon rođenja, ili ako je boležljivo i slabo, ako se muž i žena ne slažu, ako čovjek ne dobije zaposlenje ili ne uspije započeti neki posao itd.

Samu kupku napravit će mag, hodža ili učen čovjek ili Pariwat odnosno vilinska žena. Metoda je sljedeća; oni donose vodu od sedam ili devet različitih izvora, rijeka ili mora i uliju je u metalni lonac bacajući u njega listove različitog drveća ili biljke kao što su šipak, španski jasmin, fasligan i kana. Ukoliko je cilj obreda uklanjanje džina iz tijela čovjeka onda se iznad lonca sa vodom prouči 36. Ili 73. poglavlje Kur'ana, ukoliko je namjera promjena sreće onda se prouči 48.poglavlje itd.

Tada se napravi od brašna figura čovjeka veličine lakta, na vrat figure veže se jedan kraj konopa sačinjenog od tri konca različite boje a drugi kraj za vrat bolesnika ili njegov struk. Prije nego što se to uradi položi se uokolo ovčija jetra, kokosov orah, cvijeće, pržena riža, raznobojni komadići stakla, komadi žute tkanine, vune od ovaca i perja od kokošiju. Potom se uzme devet limeta i nad njima ponovi Ajetul Kursija, limete se tada stave bolesniku na glavu, ramena, koljena, bedra, leđa i noge. On se zatim okupa vodom iz lonca. Već unaprijed na mjestu gdje će se obaviti ritualno kupanje iskopa se rupa u zemlji koja će upiti prljavu vodu u sebe jer ukoliko bi se desilo da neko pređe preko nje, nakon kupanja, moglo se dogoditi da bolest pređe na njega.

Iz tog razloga obred se najviše vrši blizu neke rijeke ili u vrtu. Kupanje se može obaviti svim danima osim srijede i petka. Na zadnjem kupanju bolesnik se prelije tri puta vodom iz čiste zemljane posude; jednom po glavi, zatim po desnom ramenu te po lijevom a onda se voda izlije na zemlju ispred koje stoji.

U svrhu zaštite nakon kupanja bolesniku se oko vrata , nadlaktice, zapešća ili struka objesi specijalan vefk čija je namjena da istjera džina ili da ukloni tegobu od koje bolesnik pati. Vilinska kupka je vrlo dobro poznata među ženama Pakistana a obred provodi žena koja ima kontrolu nad vilama a takve su malobrojne.
Back to top Go down
View user profile
Nia Nea

avatar

Broj komentara : 16
Join date : 2013-05-04

PostSubject: Re: Vračare i sihirbaze   Sun May 05, 2013 3:52 pm

Vještice su žene koje se bave vještičarenjem kako bi stekle nadnaravne moći za korištenje u dobre ili zle svrhe. Muški praktikant vještičarstva naziva se vještac.


Vještica
Tradicija razlikuje tzv. bijele i crne vještice. Dakako, etiketa vještica bila je izvanjska socijalna oznaka koju su određenim pojedincima ili skupinama pojedinaca nadijevale grupe izvan tog društvenog miljea. Zapravo, radilo se o sljedbenicima starih poganskih vjerovanja koja su u uskim krugovima nadživjela pojavu i širenje kršćanstva, stoga je Crkva poprijeko gledala na takve prakse. Na takva poganska vjerovanja nailazimo osobito kod keltskih naroda gdje je takva tradicija bila jaka, ali i kod germanskih i slavenskih naroda koji su sa sjevera donijeli svoje poganske običaje i vjerovanja.
Back to top Go down
View user profile
Tratinčica

avatar

Broj komentara : 292
Join date : 2013-03-21

PostSubject: Re: Vračare i sihirbaze   Wed Jun 12, 2013 2:35 pm

Ajme ovo za mlijeko je ziva istina, moja baka mi je pricala kako su oni imali jednu zenu u selu i kako je svima njima uzimala mlijeko i to svaki dan, kad bi to sve zavrsila isla bi na neki izvor i gola se okupala i nesto bajala, niko joj nista nije mogao... sve dok moj djed nije otisao hodzi u taj vakat bio je bas poznat i skup, on mu je zapisao nesto i rekao da navece ode u sumu i ispod glogovog grma ostavi posudu punu mlijeka, kad ujutro dodje ako bude neki insekt mrtav da ce ta zena umrijeti koja pravi, a ako se bude tusio da ga izvadi i da ce se vjestica samo razboljeti. Insekt je bio mrtav i ta zena je taj dan i umrla, onako preko noci...
Back to top Go down
View user profile
Melina

avatar

Broj komentara : 116
Join date : 2016-05-16
Mjesto : My soul is from elsewhere - I'm sure of that!

PostSubject: Re: Vračare i sihirbaze   Tue Aug 01, 2017 1:36 pm

Ovo je baš čudna priča Tratinčica.
Ja sam čula od strica kako je on bio svjedok jednoj isto čudnoj priči da je u nekih njegovih prijatelja svako dijete koje se rodilo ubrzo umrijelo.Onda su počeli sumnjati da se nešto sumnjivo događa jer sva umrla djeca su bila zdrava. A i prilikom svake smrti u sobi bi se na neki nepoznat način zadesila i crna ptica za koju niko nije znao kako je ušla kroz zatvoren prozor.Hodža im je rekao da to dolazi neka vještica i da dok se god ne zaustavi odnosno ubije ptica neće moći imati djece.Kada se rodilo treće dijete otac je stražario svaku noć u sobi i kada je navodno ta ptica došla i krenula ka djetetu on ju je uhvatio i udavio.To dijete je ostalo živo a nakon njega dobili su još jedno koje je isto odraslo.
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content
PostSubject: Re: Vračare i sihirbaze   

Back to top Go down
 
Vračare i sihirbaze
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
๑۩۞۩๑ BOSNIAN MAGIC ๑۩۞۩๑ :: ۞ SVIJET MAGIJE - WORLD OF MAGIC۞-
Jump to: