๑۩۞۩๑ BOSNIAN MAGIC ๑۩۞۩๑

WELCOME TO BOSNIAN FORUM DEDICATED MAGIC AND FORTUNE TELLING – REGARDS FOR READERS FROM IRAN, SYRIA, EGYPT, IRAQ, FRANCE, GREECE, PALESTINE, SWEDEN, NORWAY, LIBANON, CHINA, BULGARIA, ROMANIA, INDIA, PAKISTAN, USA, AUSTRALIA, UKRAINE, VENEZUELA...
 
HomeFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in
Latest topics
December 2017
MonTueWedThuFriSatSun
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
CalendarCalendar
Statistics
We have 558 registered users
The newest registered user is Icematic

Our users have posted a total of 21486 messages in 1994 subjects
Most active topics
Bošnjačke basme i bajalice
Kako otkriti da li ste žrtva crne magije?
Pitanje o zapisima?
Bogumilstvo i Bošnjaci
Mitologija Bosne i Hercegovine
Pohvala od forumaša
Bosnian mythology
Ljubavni sihir sa 41 zrno graha
Stare slike, razglednice i poštanske markice iz Bosne i Hercegovine
Tilsum (zapisi) "hodže" šarlatana
Top posting users this week
Amira
 
Bosniak
 
Delisia
 
teheranka
 
Šansel
 
Donaton
 
sufi
 
Keywords
hours poludi Ljubavna talisman kalendar tilsum crnom sunce spells magija arabic stravarka astrological Seal Grah zapis Hodza sihirbaz ljubavni razdvojiti sihir bajanje sunca dvoje pekovic Tarot

Share | 
 

 20-21.decembar . Noć Jalda (Shab-e Yalda)

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
Donaton
Admin
avatar

Broj komentara : 3170
Join date : 2013-02-15
Mjesto : Basania

PostSubject: 20-21.decembar . Noć Jalda (Shab-e Yalda)   Sun Dec 08, 2013 10:29 pm

Na jednoj strani svijeta kruže glasine o kraju svijeta dok se na drugoj strani svijeta stanovnici Irana žurno pripremaju za proslavljanje najduže noći u godine poznate kao „Šabe Jalda“ u prevodu „Noć Jalda“.Danas Iranci razmišljaju o kupovini lubenice, anara, suhog voća, pistacija i fala Hafiza kako bi večeras svečano obilježili najdužu noć u godini. Svečano obilježavanje noći Jalda vezano je za višestoljetnu izvornu iransku tradiciju koja egzistira od drevnog doba. Drevni Iranci su za svaku svetkovinu postavljali sofru koja je, sukladno prilikama, imala svoje karakterističnosti. Osim sezonskog i suhog voća Iranci su na te sofre stavljali i obredne stvari poput posuda za vatru, miris, hranu i slično. Iranci već hiljadama godina noć Jalda provode u krugu porodice i najbližih prijatelja. Oni sijelima i svojom radošću tjeraju tugu uzrokovanu noćnim tminama. Ovaj lijepi običaj je sačuvan i po dolasku islama, a u Iranu se noć Jalda nakon dolaska islama obilježava uz učenje Kur’ana i prigodnih dova, te uz čitanje Hafizove u cijelosti islamske poezije.Yalda (Persian: یلدا‎)), Shab-e Yalda (Persian: شب یلدا‎), "Night of Birth", or Zayeshmehr (Persian: زایش مهر‎) "Birth of Mithra", or Shab-e Chelleh (Persian: شب چلّه‎, Azerbaijani: چیلله گئجه‌سی; lit. "Night of Forty") is the Persian winter solstice celebration[1][2] which has been popular since ancient times. Yalda is celebrated on the Northern Hemisphere's longest night of the year, that is, on the eve of the Winter Solstice. Depending on the shift of the calendar, Yalda is celebrated on or around December 20 or 21 each year.

Yalda has a history as long as the religion of Mithraism. The Mithraists believed that this night is the night of the birth of Mithra, Persian angel of light and truth. At the morning of the longest night of the year the Mithra was born.

Following the fall of the Sassanid Empire and the subsequent rise of Islam in Persia/Iran, the religious significance of the event was lost, and like other Zoroastrian festivals, Yalda became a social occasion when family and close friends would get together. Nonetheless, the obligatory serving of fresh fruit during mid-winter is reminiscent of the ancient customs of invoking the divinities to request protection of the winter crop.

The 13th century Persian poet Sa'di wrote in his Bustan: "The true morning will not come, until the Yalda Night is gone".

Following the Persian calendar reform of 1925, which pegged some seasonal events to specific days of the calendar, Yalda came to be celebrated on the night before and including the first day of the tenth month (Day). Subject to seasonal drift, this day may sometimes fall a day before or a day after the actual Winter Solstice.

Yalda Night has been officially added to Iran's List of National Treasures in a special ceremony in 2008.[3]

Iranian Azerbaijanis call it Chilla Gejasi, which means the beginning of the first 40 days of winter
Back to top Go down
View user profile
Donaton
Admin
avatar

Broj komentara : 3170
Join date : 2013-02-15
Mjesto : Basania

PostSubject: Re: 20-21.decembar . Noć Jalda (Shab-e Yalda)   Sun Dec 08, 2013 10:31 pm


Istinska zora svanuti znaj da neće,

Dok noć Jalda konačno ne prođe.
Riječ „jalda“ preuzeta je iz korijena soreanskog aramejskog jezika i znači „rođenje“. Aramejski jezik je nekada davno važio za međunarodni jezik na Bliskom istoku. Nemali broj stručnjaka smatra da je ova riječ u perzijski jezik ušla u doba sasanidske vlasti i grafema pisanih s desna na lijevo. S obzirom da je riječ „jalda“ poprimila i značenje plodnosti, kao i zbog činjenice da nakon nje nastupa zimski period u kojem dani postaju sve duži, a noći sve kraće, Iranci su ovu noć stoljećima obilježavali na poseban način vjerujući da upravo ova noć rađa sunce. Zbog toga su, uostalom, deseti mjesec svoga solarnog kalendara nazvali „dej“ u značenju dana, jer su vjerovali da se dan rađa nakon ove najduže noći u godini. Na početku smo citirali jedan distihon poznatog iranskog pjesnika Sa'dija Širazija u kojem ističe uvjerenje da „istinska zora neće svanuti sve dok noć Jalda ne prođe“.

Svečano obilježavanje noći Jalda vezano je za višestoljetnu izvornu iransku tradiciju koja egzistira od drevnog doba. U davna vremena su Iranci živjeli poljoprivrednim životom u kojem su kretanja nebeskih tijela, smjene godišnjih doba, te dužine trajanja noći i dana, imale posebnu važnost. Uvidjeli su da u određenim godišnjim dobima dani postaju duži i da im to pogoduje, jer pod dnevnom svjetlošću mogu obavljati mnogo više dnevnih aktivnosti. Prema tome, vjerovali su da su dani predstavnici svih dobrih sila, a da su noćne tmine u stalnoj borbi protiv loših sila. Iranski, indo-iranski i evropski Arijevci su izračunali da se najkraći dan nalazi na kraju jeseni i da nakon tog dana dani počinju bivati sve duži. Stoga su počeli vjerovati da se dani i dnevna svjetlost rađa upravo u toj najdužoj noći u godini koju su nazvali noć Jalda; noć rođenja, noć plodnosti. Osim Iranaca ovu noć su slavili i brojni drugi narodi širom svijeta, ali ne na tako svečan način. Iranci su ovu noć postavili kao poslednju noć u godini nakon koje nastupa prva zora u novoj kalendarskoj godini. U drevnom jeziku avesta kalendarska godina je počinjala u zimu, a riječ „sareda“ ili „saredha“ u ovom jeziku, osim značenja „godina“ nosi i značenje „nagovještaj Ahuramazdine pobjede nad Ahrimanom i njegovim zlim silama, pobjede svjetlosti nad tminom“.

U poznatom djelu „Asar al Baqiye“ jednog od najvećih iranskih i islamskih znanstvenika i mislilaca Abu Rejhana Birunija, na 255. Stranici, prvi dan mjeseca deja naziva se „khor“ u značenju „Sunce“, a u manuskriptu Mas'udijevog „Qanuna“ čuvanog u British Museum-u u Londonu ovaj dan se spominje kao „khore ruz“ odnosno „Sunčev dan“. Iako je u pojedinim djelima ovaj dan spomenut i kao „khoram ruz“ u značenju „blagoslovljen dan“, mi ćemo ovdje navesti objašnjenje o noći Jalda koje preuzimamo iz jednog od najstarijih rječnika pisanih na istočnim jezicima, „Burhan-e qate'“:

„Jalda je poslednja jesenja i prva zimska noć. Riječ je o najdužoj od svih noći u toku cijele godine. U ovoj noći Sunce stiže do svog jedanaestog staništa i ona je krajnje nepovoljna i neblagorodna.“

S obzirom na činjenicu da je riječ o najdužoj noći, odnosno najdužem prisustvu noćnih tmina koje su simbol zlih sila na Zemlji, drevni Iranci su noć Jalda smatrali negativnom pa su stoga u njoj palili velike vatre kako bi širili svjetlost i tako pomagali pozitivnim silama svjetlosti u borbi protiv negativnih sila mraka. Osim toga, u svojim kućama su postavljali sofre na koje su stavljali voće sačuvano u trapovima kao i suho voće. Ta sofra sa svježim i suhim voćem zvala se „myazd“, a na nju su postavljane i sjemenke koje se u zoroastrijanskoj terminologiji nazivaju „lork“. Drevni Iranci su za svaku svetkovinu postavljali sofru koja je, sukladno prilikama, imala svoje karakterističnosti. Osim sezonskog i suhog voća Iranci su na te sofre stavljali i obredne stvari poput posuda za vatru, miris, hranu i slično.

Iranci su ponekada noć Jedlu do jutra provodili na obroncima planinskog masiva Alborz, čekajući da svane novi dan sa novim zrakama Sunca. Ponekada su opet noći provodili u svojim svetištima moleći se da svjetlosti osvoji pobjedu nad mrakom. Uveče su učili dovu „Ney Yad“ kojom su se Uzvišenom Bogu zahvaljivali na pruženoj pomoći i darivanim blagodatima. Sutradan – prvoga dana mjeseca deja kojeg su još zvali i „hor ruz“ i „deygan“ – posvećivali su se odmoru od cjelonoćnog bdijenja i molitve. Interesantan podatak je da su u drevnom Iranu prvog dana mjeseca deja svi ljudi bili ravnopravni, čak su i kraljevi oblačili najjednostavniju odjeću, a svi poslovi su obavljani na dobrovoljnoj osnovi, jer niko nije imao pravo naređivati nikome. Tog dana je bilo zabranjeno ratovanje i prolijevanje krvi, a bilo je zabranjeno prolijevanje čak i životinjske krvi. To su dobro znali i neprijatelji Irana, ali su poštovali vjerska ubjeđenja i osjećanja Iranaca pa su prihvatali kratkotrajno primirje u vrijeme trajanja ove svetkovine. Nisu rijetki slučajevi u kojim su ta kratkotrajna primirja prerastala u dugoročnu obustavu ratnih sukoba. Na dan deygan nisu ni radili, jer su strahovali da bi, u slučaju obavljanja radova, mogli pogriješiti, a čak i najsitnije greške počinjene tog dana smatrali su iznimno velikim. Drevni Iranci su borovo drvo smatrali oličenjem snage i moći pa su se na ovaj dan okupljali pored borova i zavjetovali da će do naredne godine zasaditi još jednu borovu mladicu.

U drevnom Egiptu je još prije 4.000 godina održavana proslava “preporođenja Sunca” koja je nastupala istoga dana kao i noć Jalda. Drevni Egipćani su tu svetkovinu slavili dvanaest dana u čast dvanaest solarnih kalendarskih mjeseci i veličali su pobjedu svjetlosti nad mrakom. Također su mjesta na kojim je slavljena ta svetkovina ukrašavali s dvanaest palminih grana, a time su označavali kraj stare i početak nove godine.

Drevni Grci su prvoga dana zime slavili Dan božanstva Sunca kojeg su zvali Natalis Eneviktus. Riječ natal u prijevodu znači rođenje. Korjeni uticaja svečanosti održavane povodom obilježavanja Jelde bili su vrlo prisutni među Grcima, a najizraženiji primjer je slavlje kojim je veličan Saturn.

Na dijelovima južne Rusije još uvijek se upriličavaju ceremonije koje uveliko podsjećaju na ceremonije kojim su drevni Iranci obilježavali noć Jalda. Najvažnije odlike tih ceremonija oličene su u kuhanju lokalnog slatkog hljeba u oblicima životinja, igranju lokalnih igara, raspršivanju sjemenki raznoga bilja i oponašanjem sjetve, te prekrivanju prozora kožom i vješanjem vune o stropove soba.

U ovoj noći posebne ceremonije imaju i jevreji. Oni u ovoj noći imaju ceremoniju “ilanot” u okviru koje pale svijeće i mole se Bogu.

Asirci u ovoj noći jedu suho voće, sjede i sijele do iza ponoći, te otvaraju i čitaju Hafizov Divan.

Noć Jalda posebno tuju i sljedbenici mazdakizma, a posebnim ceremonijama je obilježavaju i stanovnici Pamira koji se nalazi na sjeveru Avganistana i jugu Tadžikistana.

Iranci već hiljadama godina noć Jalda provode u krugu porodice i najbližih prijatelja. Oni sijele i svojom radošću tjeraju tugu uzrokovanu noćnim tminama. Ovaj lijepi običaj je sačuvan i po dolasku islama, a u Iranu se noć Jalda nakon dolaska islama obilježava uz učenje Kur’ana i prigodnih dova, te uz čitanje Hafizove u cijelosti islamske poezije.
Back to top Go down
View user profile
Donaton
Admin
avatar

Broj komentara : 3170
Join date : 2013-02-15
Mjesto : Basania

PostSubject: Re: 20-21.decembar . Noć Jalda (Shab-e Yalda)   Fri Jan 03, 2014 9:17 pm

Posljednji dan u jeseni i prva noć zime je najduža noć u godini koja se u Iranu obilježava pod nazivom "Šabe Jelda" a simbolizira rađenje Sunca.


Protekle noći iranske porodice su u jednoj obiteljskoj atmosferi obilježile ovu važnu noć za iransku naciju. Obilježavanje Jelde datira od prije 7 hiljada godina. U toj noći Iranci jedu voće i drugu korisnu hranu dobru za zdravlje, slučaju priče i pripovjetke starijih ukućana i čitaju falove Hafiza. U noći Jelda najviše se jede lubenica, koštunjasto voće, pistacije, orasi, kikiriki, lješnjak, nar i kolači.
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content
PostSubject: Re: 20-21.decembar . Noć Jalda (Shab-e Yalda)   

Back to top Go down
 
20-21.decembar . Noć Jalda (Shab-e Yalda)
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
๑۩۞۩๑ BOSNIAN MAGIC ๑۩۞۩๑ :: ۞ V I J E S T I - N E W S ۞-
Jump to: