๑۩۞۩๑ BOSNIAN MAGIC ๑۩۞۩๑

WELCOME TO BOSNIAN FORUM DEDICATED MAGIC AND FORTUNE TELLING – REGARDS FOR READERS FROM IRAN, SYRIA, EGYPT, IRAQ, FRANCE, GREECE, PALESTINE, SWEDEN, NORWAY, LIBANON, CHINA, BULGARIA, ROMANIA, INDIA, PAKISTAN, USA, AUSTRALIA, UKRAINE, VENEZUELA...
 
HomeFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in
Latest topics
» Čarobna moć jajeta: otvaranje zatvorene sudbine
Yesterday at 9:10 am by Donaton

» Obilježena godišnjica masakra ispred OŠ Safvet-beg Bašagić
Fri Dec 15, 2017 8:40 am by Donaton

» Katar otkriva tajne veze Rijada i Tel Aviva još od 1966.
Thu Dec 14, 2017 9:16 am by Donaton

» Kad džin uđe u čovjeka
Thu Dec 14, 2017 9:02 am by Mostarac

» Postoji li zapis protiv napada panike?
Thu Dec 14, 2017 8:54 am by Papićulo

» U INDONEZIJI OTKRIVENA NAJSTARIJA PIRAMIDA U AZIJI
Thu Dec 14, 2017 8:33 am by Icematic

» Pohvala od forumaša
Thu Dec 14, 2017 8:30 am by Icematic

» In the world of the Jinn and Shaytan
Mon Dec 11, 2017 7:53 am by Donaton

» Dova Za Ljepsi Izgled?
Sat Dec 09, 2017 9:21 am by Fata od zlata

December 2017
MonTueWedThuFriSatSun
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
CalendarCalendar
Statistics
We have 558 registered users
The newest registered user is Icematic

Our users have posted a total of 21476 messages in 1993 subjects
Most active topics
Bošnjačke basme i bajalice
Kako otkriti da li ste žrtva crne magije?
Pitanje o zapisima?
Bogumilstvo i Bošnjaci
Mitologija Bosne i Hercegovine
Pohvala od forumaša
Bosnian mythology
Ljubavni sihir sa 41 zrno graha
Stare slike, razglednice i poštanske markice iz Bosne i Hercegovine
Tilsum (zapisi) "hodže" šarlatana
Top posting users this week
Donaton
 
Icematic
 
Šansel
 
Artemida
 
Beba
 
ferka
 
bosanski zmaj
 
Ariana
 
habanera
 
Emina
 
Keywords
dvoje razdvojiti sihir Hodza crnom kalendar ljubavni zapis hours spells magija tilsum Ljubavna Seal astrological Grah stravarka sunce Tarot pekovic arabic sihirbaz bajanje poludi talisman sunca

Share | 
 

 KRATKO UPOZNAVANJE: Bosanski krug sudbine

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
Donaton
Admin
avatar

Broj komentara : 3169
Join date : 2013-02-15
Mjesto : Basania

PostSubject: KRATKO UPOZNAVANJE: Bosanski krug sudbine   Mon Apr 21, 2014 8:42 pm

Bosanski horoskop ili bosanski krug sudbine bazira se na staroj narodnoj podijeli godine na dva dijela odnosno ljeto i zimu. Zbog toga u horoskopu postoji dualistična podjela na šest znakova svjetla i šest znakova tame koji zajedno predstavljaju dva načela tojest dobro i zlo te muški i ženski spol. Upravo zbog toga svaki znak počinje sredinom jednog a završava  na sredini narednog mjeseca. Trajanje jednog znaka počinje i završava 15-tog u mjesecu tačno u podne.

Nad bosanskim krugom sudbine dominantan uticaj imaju Sunce i Mjesec koji najviše i utiču na život na našoj planeti. Znaci nad kojima vlada Mjesec uglavnom su familijarni, skloniji izražavanju osjećaja i u određenoj mjeri odgovorniji. No ne treba zaboraviti u ovom slučaju niti djelovanje same Zemlje koja ponekad ima naglašeniji uticaj na ljude u zimskom periodu, čak više i od Mjeseca, zbog toga što je zimi nebo često prekriveno gustim oblacima te su Sunce i Mjesec  udaljeni odnosno skriveni.

Svjetli znaci su potpuna suprotnost onim tamnim i ta se razlika posebno vidi u njihovoj akciji, sklonosti ka riziku, promjenama i avanturama. Jačanje sunčeve svjetlosti, ubrzavanje prirodnog ritma, česte promjene vremena, ili čak oluje tokom ljeta, savršeno opisuju narav ljudi rođenih u nekom od šest svijetli znakova. Zbog toga su skloniji stresu, nerviranju, posesivnosti, naglim promjenama ponašanja.

Imena znakova u horoskopu nisu nimalo slučajna već ona potječu iz bosanske mitologije nastale iz antičkog  kulta Velike Majke, čije obožavanje datira još iz neolita pa preko Ilira sve do današnjih dana. Iako kultni uticaj više nije naglašen kao u drevna vremena prisutan je u mnogim segmentima narodnih vjerovanja i mitoloških pojava. Glavni znaci horoskopa su Zmija i Zmaj koji predstavljaju dvije suprotne strane koje se istovremeno prožimaju ali i razdvajaju te označavaju početak i kraj. Oni su alfa i omega kruga sudbine. Na sredini kruga poziciju su zauzeli Did i Baba, svećenik Bogumila i njegova žena, koji se mogu nazvati još i ilirski božanski par Vidasus i Thana ili solarni bog i lunarna boginja.

U skladu sa dualističnim učenjem Bogumila bosanski krug sudbine se bavi kako materijalnim tako i duhovnim životom svakog pojedinca, pomažući mu da spozna sebe i svoju ulogu u životu, te sve ono što je negativno transformiše u pozitivno. Zbog toga krug sudbine je ništa drugo nego bogumilski točak reinkarnacije kroz koji ljudska duša prolazi kako bi dostigla konačno oslobođenje. Na tom putu duša uzima kako ljudsko tako i životinjsko tijelo, ali i vegatibilno obličje, pokušavajući nas naučiti empatiji i potrebi da pomažemo jedni drugima, bez obzira kakva nam je fizička forma i odakle dolazimo. Sa aspekta bogumilske filozofije svako ljudsko biće teži oslobođenju od negativnih elemenata svoje karme kako bi u konačnici doživjelo prosvjetljenje. Glavni pokretači kruga sudbine su ljudski ego, zloba, pohlepa, ljubomora ali čovjek kao dualistično biće ima potencijal da spozna zlo te se kroz određene cikluse oslobodi tog tereta i pročisti, doživi prosvjetljenje. Ilustracija te potrage kroz znakove kruga sudbine najbolja je ako je usporedimo sa nekadašnjim traženjem zlata, kada su kopači ispirali na rijeci tone i tone pijeska da bi pronašli nakon mukotrpnog posla pokoji grumen zlata.

Svaki čovjek nosi u sebi karakteristike sviju znakova kruga sudbine no ipak najdominantnije su one od znaka u čijem je periodu vladavine rođen. Takođe svaki znak ima svoju energiju, vibraciju, koja formira pojedinca i uvodi u novi ciklus. Zbog toga u bosanskom horoskopu znak u kojem je neko rođen predstavlja njegovu startnu poziciju sa koje duša kreće dalje u krugu sudbine. Taj krug je fizički i spiritualan. Možemo ga pratiti na materijalnom i duhovnom nivou od rođenja do smrti – rađamo se i rastemo, neprestano fizički i psihički mjenjamo, da bi jednog dana taj proces na jednom nivou stao i nastavio se na nekom novom.
Back to top Go down
View user profile
Donaton
Admin
avatar

Broj komentara : 3169
Join date : 2013-02-15
Mjesto : Basania

PostSubject: Re: KRATKO UPOZNAVANJE: Bosanski krug sudbine   Mon Apr 21, 2014 8:47 pm

Back to top Go down
View user profile
Donaton
Admin
avatar

Broj komentara : 3169
Join date : 2013-02-15
Mjesto : Basania

PostSubject: Re: KRATKO UPOZNAVANJE: Bosanski krug sudbine   Mon Apr 21, 2014 8:53 pm

Ciklus života na Zemlji predstavljen je u nizu simbola. Znakovi bosanskog kruga sudbine svoju pozadinu imaju iz spoznaje svijeta koji nas okružuje odnosno direktno iz prirode.

Mitološka predaja o zmiji koja nakon određenog vremena ostari i dobije krila te se zbog toga pretvori u zmaja i napusti zemlju leteći ka nebu jedinstvena je manifestacija vremena koje nezaustavljivo podstiče na promjenu jer krug je u vječnom pokretu ili još bolje rečeno - sve što ima u sebi klicu života mora da raste i evoluira. Zbog toga simbolizam kruga sudbine koji počinje sa znakom zmije a završava sa znakom zmaja veoma je jasan – duša napušta svoju materijalnu formu i odlazi ka višoj ili se ponovo rađa i ponavlja krug.

Zemlja, Sunce i Mjesec manifestacije su tri božanske kreacije života: fizičko tijelo, duh i duša. Zemlja simbolizira materijalno tijelo, Mjesec je simbol duha jer je pratilac Zemlje baš kako je sjenka pratilac svakog čovjeka, dok je Sunce simbol duše, njegova svjetlost i toplina daju svemu iskru života. Tri kruga, jedan unutar drugog, grafički su prikaz tog trojstva. Iz ova tri simbola “čita” se sudbina života na Zemlji, oblik i svrha.

Krug je univerzalni simbol svega što postoji, on označava vrijeme, akciju i materiju koja nastaje kretanjem u prostoru koji proizvodi samo vrijeme. Linija koja presjeca po sredini bosanski krug sudbine i dijeli znakove na svijetle i tamne zapravo je linija života čijom putanjom prolazi sve što je stvoreno.

Prema bosanskom krugu sudbine život svakog pojedinca odvija se u intervalima broj 40, bilo da se radi o danima, tjednima, mjesecima ili godinama. Broj 40 je simbol ljudskog života ali i života na planetu Zemlji, naime, u narodu se vjeruje kako se planeta “čisti” svakih 40 godina kroz prirodne katastrofe ili ratove.

U bosanskoj tradiciji vjeruje se kako Allah u prvih 40 dana od začeća ploda u majčinoj utrobi odredi tom čovjeku njegovu budućnost. Sama trudnoća traje 40 tjedana. Nakon porođaja prvih 40 dana, takozvana četeresnica, iznimno su bitni i osjetljivi kako za majku tako i dijete zbog negativnih uticaja koji prijete novom životu. Isto tako, nakon smrti prvih 40 dana prema vjerovanju duša se postepeno odvaja od familije i kuće te prelazi u drugu sferu.

U prvih 40 godina života čovjek je prvenstveno materijalno biće, kada je naglašena fizička snaga i plodnost, dok nakon tog perioda ili u toku narednih 40 godina te karakteristike slabe i nestaju dok jača duhovni poriv, mudrost, relativna prosvjećenost…

Najidealni primjer tog životnog prelaska iz materijalnog u duhovno predstavljeno je u životu božijeg glasnika Muhameda, koji je počeo dobivati svetu objavu upravo u 40-toj godini života. Da li u korelaciji sa tim ili ne, no i u narodu se vjeruje da se čovjek može baviti duhovnom medicinom ili općenito radom sa spiritualnim silama tek nakon 40-te godine.
Back to top Go down
View user profile
Donaton
Admin
avatar

Broj komentara : 3169
Join date : 2013-02-15
Mjesto : Basania

PostSubject: Re: KRATKO UPOZNAVANJE: Bosanski krug sudbine   Mon Apr 21, 2014 9:03 pm

Dvanaest znakova bosanskog kruga sudbine su slijedeći:

Znakovi tame (zime):

ZMIJA vlada u periodu od 15.10 do 15.11.

LASTAVICA vlada u periodu od 15.11 do 15.12.

TREŠNJA vlada u periodu od 15.12 do 15.01.

ŽABA vlada u periodu od 15.01 do 15.02.

RATNIK vlada u periodu od 15.02 do 15.03.

BABA vlada u perodu od 15.03 do 15.04.

Znakovi svjetla (ljeta)

DID vlada u periodu od 15.04 do 15.05.

GOLUB vlada u periodu od 15.05 do 15.06.

LIPA vlada u periodu od 15.06 do 15.07.

ZVIŽDENJAK vlada u periodu od 15.07 do 15.08.

SEDEFIL vlada u periodu od 15.08 do 15.09.

ZMAJ vlada u periodu od 15.09 do 15.10.
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content
PostSubject: Re: KRATKO UPOZNAVANJE: Bosanski krug sudbine   

Back to top Go down
 
KRATKO UPOZNAVANJE: Bosanski krug sudbine
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» Toronto Public Results

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
๑۩۞۩๑ BOSNIAN MAGIC ๑۩۞۩๑ :: ۞ BOSANSKI ORAKUL ۞-
Jump to: