๑۩۞۩๑ BOSNIAN MAGIC ๑۩۞۩๑

WELCOME TO BOSNIAN FORUM DEDICATED MAGIC AND FORTUNE TELLING – REGARDS FOR READERS FROM IRAN, SYRIA, EGYPT, IRAQ, FRANCE, GREECE, PALESTINE, SWEDEN, NORWAY, LIBANON, CHINA, BULGARIA, ROMANIA, INDIA, PAKISTAN, USA, AUSTRALIA, UKRAINE, VENEZUELA...
 
HomeFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in
Latest topics
» Happy Eid Mubarak! - BAJRAM ŠERIF MUBARAK OLSUN!
Yesterday at 10:27 pm by Donaton

» Kršćanski talismani
Wed Jun 21, 2017 10:42 am by Yildiz

» Kršćanska magija: kako posvetiti hamajliju
Wed Jun 21, 2017 10:42 am by Yildiz

» Transilvanijski amuleti
Wed Jun 21, 2017 5:13 am by Vidasus

» Iran ispalio nekoliko balističkih rakete na pozicije ISIL-a u Siriji
Mon Jun 19, 2017 11:43 am by Donaton

» Čaj protiv svih vrsta bolova
Mon Jun 19, 2017 9:13 am by Senad

» Zapis protiv dušmana
Mon Jun 19, 2017 8:52 am by Vidasus

» Mitologija Bosne i Hercegovine
Mon Jun 19, 2017 8:37 am by Donaton

» SUSRET DVA INDIJSKA GURUA NA BOSANSKIM PIRAMIDAMA
Sat Jun 17, 2017 9:01 pm by Zoya

June 2017
MonTueWedThuFriSatSun
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
CalendarCalendar
Statistics
We have 533 registered users
The newest registered user is Simple man

Our users have posted a total of 20820 messages in 1868 subjects
Most active topics
Bošnjačke basme i bajalice
Pitanje o zapisima?
Bogumilstvo i Bošnjaci
Mitologija Bosne i Hercegovine
Pohvala od forumaša
Bosnian mythology
Stare slike, razglednice i poštanske markice iz Bosne i Hercegovine
Liječenje uz pomoć harfova
Lunar Mansion
Ljubavni zapis
Top posting users this week
Yildiz
 
Donaton
 
Artemida
 
Šansel
 
zengin
 
Fata od zlata
 
Vidasus
 
Ariana
 
Emina
 
Senad
 
Keywords
skidanje gatanje tilsum falanje tilsumi talisman sihir svijecama black karte Spell ljubavna pecat dzin crnom kalendar venerin dove ciganske Novac ljubav magic ljubavne bajalice Jinn spells

Share | 
 

 Bosna ponosna i Bošnjaci na glasu...

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
Donaton
Admin
avatar

Broj komentara : 3039
Join date : 2013-02-15
Mjesto : Basania

PostSubject: Bosna ponosna i Bošnjaci na glasu...   Sat Jun 28, 2014 6:26 am


Kako su Bošnjaci katolici postali "preko noći" Hrvati svjedoče nam svjedoci tog procesa s kraja 19. i početka 20.st.

-Utemeljitelj hrvatskih propagandnih aktivnosti u Bosni bio je plaćenik hrvatske vlade – Stjepan Radić. Sve do dolaska braće Radića u Bosnu, nijedan bošnjački katolik se nije izjašnjavao kao Bosanski Hrvat. Propagandne aktivnosti braće Radića bile su usmjerene ka iskorjenjivanju termina Bošnjaci i ulijevanju hrvatske narodne svijesti među Bošnjake katoličke, ali i Bošnjake islamske vjeroispovijesti.

-Austrougarski diplomata A. Sheck 1911.:
"Kad se pitanje postavi katoličkom seljaku "šta je on", on stidljivo odgovara da je katolik. Ni od jednog bosanskog seljaka nisam čuo da je Hrvat."

-Bošnjak katoličke vjeroispovijesti Ivan Frano Jukić dao je zabilježiti da u Bosni, u 19. vijeku, “katolici ne znaju šta znači riječ Hrvat, a kamoli da se oni osjećaju pripadnicima hrvatske nacije”.

-Izlaganje Antuna Radića u „Domu” 10.11.1904.:
"Lako vam je danas govorit moj gospodine! Ali da ste vi još prije 20 godina došli tamo dalje u Hrvatsku, npr. u Vinkovce, pa da ste rekli da ste Hrvat i da su oni ljudi tamo Hrvati- vi biste sretni bili kad bi vam se sav svijet smijao, jer biste lako bili dobili i batina. Ali nije tako bilo samo među gospodom, nego još više među seljacima: i to su bili ´Rašci´ i ´šokci´- a Hrvatima kakovim ni traga. A tko je to učinio, da su danas i gospoda po Slavoniji većinom Hrvati, te ime i seljaka, koji ponosno kažu da su Hrvati, hrvatski seljaci? Tko je to učinio? Tko je te Hrvate tako rekuć stvorio? To je učinila Stranka prava. Nauka Ante Starčevića ona je od nesvjesne mase stvorila Hrvate! Tako je to moj gospodine, a lako vama danas govoriti!”

-Matija Katančić hrvatsk sveštenik (um. 1825.)
“Uvjeričeš se najzad da se hrvatsko ime u Dalmaciji, Bosni i Srbiji NAROČITO PROPAGIRALO, ali se ilirski narodi u ovom predjelu nikada NIJESU tim imenom nazivali“.

-U svom izvještaju koji je objavio u "Zborniku za narodni Život i običaje Južnih Slavena" (1899.) Antun Radić kaze da se "na dosta mjesta dovoljno i nehotice uvjerio da je IME HRVATSKO po Bosni i Hercegovini seoskom svijetu POSVE NEPOZNATO.".

-Fra Antun Knežević: "Mi bolnim srcem gledamo u dvoličnost naše visoke Vlade, koja naš jezik zove “Zemaljskim”, i dopušta da se njeki zovu “Srbi” a njeki “Hrvati” umjesto da pravedno, i iskreno rekne “zemlja Bosna”, “žitelji Bošnjaci”, a njihov jezik “bosanski”. "

-Fra Antun Knežević - "Čast i poštenje obodvojici naših prijatelja, Srbu i Hrvatu. Mi njihovu narodnost ne preziremo, mi na njiha krivim okom ne gledamo, mi nikad nećemo zanijekati, da nijesmo od jugoslovenskog plemena, već baš hoćemo, da svakome jasno dokažemo, da smo mi Bošnjaci na prvom stepenu toga slavnoga roda. Ali uvijek ostajemo Bošnjaci kao što su nam bili i pradjedovi i ništa drugo. Dakle nek se dobro ogledaju po zemlji naša braća, koji toliko stoljeća u Bosni i Hercegovini stanuju i živu, a hoće da su Srbi ili Hrvati. Neka ovo lijepo prouče i promozgaju."

-Fra Antun Knežević - "Nu ako nam je žao na Mađare, mnogo nam je žalije na njeku – čast i poštenje pravednima – jednokrvnu braću Srbe i Hrvate. Od ovih jedni nam rascijepiše Bosnu i Bošnjake, te rekoše da je Bosna do Vrbasa Srbija, a Bošnjaci da su Srbi; od Vrbasa pako Hrvatska i Hrvati; drugi da su u cijeloj Bosni samo Srbi, dočim četvrti proglasiše da su zgoljni Hrvati. Ovako dakle Bosna ponosna i Bošnjaci na glasu junaci kod ovakvih samo su prazna imena, izmišljotine od njekih zanešenjakah..."

-Fra Ivan Frano Jukić: "Bošnjaci su dosad bili ne samo u zemljopisnom smislu nego i u rodoslovnom: pravi Bošnjaci!"

-Kako u svojoj knjizi Bosanski Hrvati: esej o agoniji jedne evropsko-orijentalne mikrokulture piše Ivan Lovrenović (iz te knjige uzete su sve informacije iznijete ovdje), među “običnim“ katoličkim pukom u Bosni i Hercegovini, jednako kao i među inteligencijom predvođenom franjevcima, sve do katoličkih velikohrvatskih akcija pod vodstvom Josipa Stadlera osjećala se bošnjačka nacionalna svijest, i ona se još zadržavala sve do zamaha hrvatskog nacionalno-socijalnog pokreta pod vodstvom Stjepana Radića. Ne dakle samo bošnjaštvo kao oznaka pripadnosti zemlji Bosni, nego kao nacionalni osjećaj, nacionalno opredjeljenje

'Hrvatstvo' je za bosanske katolike etiketa relativno novijeg datuma, čija je pojava prekinula višestoljetno bošnjaštvo bosanskih katolika i ime Bošnjak, u novijim nacionalnim preplitanjima, time je predano narodu koji to ime zaslužuje manje ili jednako od bosansko-hercegovačkih katolika i čije je bošnjaštvo - u većini manifestacija - perverzija onoga koncepta bošnjaštva koji se njegovao stoljećima.

I tako dokazi o vještačkom pohrvaćenju Bošnjaka katolika idu u nedogled dakle kraj 19.st je vrijeme agresivne propagande hrvatskih nacionalista iz Hrvatske na katolike u Bosni te se taj proces hrvatizacije definitivno zaokružuje tek oko 1930-ih godina.
Back to top Go down
View user profile
Donaton
Admin
avatar

Broj komentara : 3039
Join date : 2013-02-15
Mjesto : Basania

PostSubject: Re: Bosna ponosna i Bošnjaci na glasu...   Sat Sep 13, 2014 5:31 am

Ban Kulin 1180.g. pobjeđuje bizantsko-srpske snage te oslobađa i proširuje Bosnu


Po svoj prilici od 1163.g. Bosnom vlada Kulin ban nakon pada bana Borića i poraza Bosne od Bizanta. Kulin je vladao Bosnom koja je bila pod patronatom Bizanta ali novi ban Bosne Kulin učvršćujući svoju poziciju počeo je da priprema konačno protjerivanje bizantskog utjecaja iz Bosne. Papa Alexandar III preko svog legata Teobalda šalje pismo banu Kulinu. Pismo je bilo naslovljeno „Kulinu velikom banu Bosne“, a u samom pismu papa se obraća „Odličnom i moćnom mužu Kulinu, banu Bosne“, a tokom pisanja spominje „veličinu darežljivosti vaše i slave vaše“. Ovakva forma pisma, kao i to da papa lično piše Kulinu dokazuje da je te 1180.g. Kulin ban već stekao poštovanje i slavu i izvan Bosne a to se može ogledati samo u njegovim borbama sa Bizantom što je jako godilo papi u Rimu. Godina 1180. je godina smrti bizantskog cara Emanuela što je bio jasan znak da Kulin krene u ofanzivu i strese s Bosne bizantski utjecaj.
U svom popratnom pismu legat Teobald želi Kulinu banu „Blagoslov i POBJEDU sa zdravljem“. Ovi neobični izrazi govore nam, da je Kulin ban u zadnje vrijeme postigao znatne uspijehe i pobjede, ali da su ujednjo njegovi ratni poduhvati još u toku. Iz ovoga se može izvući zaključak da je papin legat izrazio svoje zadovoljstvo što je ban Kulin sa sebe stresao bizantsko gospodstvo i postigao neke pobjede nad Bizantincima. Vjerovatno se pod tim smatra zauzeće Donjih Kraja i Neretve koje je Kulin zauzeo čim je čuo za smrt cara Emanuela. Od tada Donji Kraji i župa Neretva postaju neodvojiv dio bosanske države kojim banovi i vlastela raspolažu kao sa vlastitim dvorskim dobrima.
Kulin ban zajedno sa ugarskim kraljem Belom III 1182. i 1183.g. podiže veliku vojnu akciju protiv Bizanta te zauzeše sve bizantske zemlje južno od Dunava do Sardike (Sofije). Od plijena koji je nakupio u Kučevskoj Zagori, u sjeveroistočnoj Srbiji, ubraja se mnogo blaga i roblja a od tog novca podiže crkvu u Muhašinovićima kod Visokog sa koje je ostala poznata „Kulinova ploča“ koja nam svjedoči o ovom Kulinovom vojnom pohodu. Brzo iza Kučevskog rata Bella III daje Kulinu župe Usoru i Soli čime je Bosna bila proširena na žitorodne krajeve. Ovim posjedima, sa prije osvojenim Donjim Krajima i Neretvom Kulin je teritoriju Bosne skoro udvostručio, a istovremeno se počeo okretati diplomatiji te otvarajući tržište Bosne dubrovačkim trgovcima, počinje i aktivno iskorištavanje rudnih bogatstava Bosne čime je to vrijeme blagostanja i prosperiteta države Bosne kroz generacije ostalo upamćeno u narodu riječima „Od Kulina bana i dobrijeh dana“.Back to top Go down
View user profile
Donaton
Admin
avatar

Broj komentara : 3039
Join date : 2013-02-15
Mjesto : Basania

PostSubject: Re: Bosna ponosna i Bošnjaci na glasu...   Wed Oct 19, 2016 6:34 pm

Back to top Go down
View user profile
Donaton
Admin
avatar

Broj komentara : 3039
Join date : 2013-02-15
Mjesto : Basania

PostSubject: Re: Bosna ponosna i Bošnjaci na glasu...   Wed Oct 19, 2016 6:42 pmBošnjaci žive izmeđ Drine, Verbasa, Save, Dalmacie i Hema, čislom 450000; ispovđao ili Islam; ili su Rimokatolici, ili pravoslavni.

Back to top Go down
View user profile
Donaton
Admin
avatar

Broj komentara : 3039
Join date : 2013-02-15
Mjesto : Basania

PostSubject: Re: Bosna ponosna i Bošnjaci na glasu...   Wed Oct 19, 2016 6:43 pm

Back to top Go down
View user profile
Donaton
Admin
avatar

Broj komentara : 3039
Join date : 2013-02-15
Mjesto : Basania

PostSubject: Re: Bosna ponosna i Bošnjaci na glasu...   Wed Oct 19, 2016 6:44 pm

Back to top Go down
View user profile
Sponsored content
PostSubject: Re: Bosna ponosna i Bošnjaci na glasu...   

Back to top Go down
 
Bosna ponosna i Bošnjaci na glasu...
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
๑۩۞۩๑ BOSNIAN MAGIC ๑۩۞۩๑ :: ۞ ETNOLOGIJA BiH - ETHNOLOGY BiH ۞-
Jump to: