WELCOME TO BOSNIAN FORUM DEDICATED MAGIC AND FORTUNE TELLING – REGARDS FOR READERS FROM IRAN, SYRIA, EGYPT, IRAQ, FRANCE, GREECE, PALESTINE, SWEDEN, NORWAY, LIBANON, CHINA, BULGARIA, ROMANIA, INDIA, PAKISTAN, USA, AUSTRALIA, UKRAINE, VENEZUELA...
 
HomeHome  FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  RegisterRegister  Log inLog in  
Latest topics
July 2018
MonTueWedThuFriSatSun
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
CalendarCalendar
Statistics
We have 614 registered users
The newest registered user is Ying yang2

Our users have posted a total of 23059 messages in 2180 subjects
Most active topics
Bošnjačke basme i bajalice
Pitanje o zapisima?
Bogumilstvo i Bošnjaci
Mitologija Bosne i Hercegovine
Magija & Uvod
Pohvala od forumaša
Bosanska Magična Biljka: ŠTA GOD JE DUŠMAN DONIO, SEDEFIL MU NAZAD ODNIO
Bosnian mythology
Tilsum (zapisi) "hodže" šarlatana
Pitanje o zapisima
Top posting users this week
Sibila
 
Lia
 
Šansel
 
Lotta
 
Lorena
 
ferka
 
Zoya
 
Mina
 
Donaton
 
Imzadi
 
Keywords
Hodza Seal novac sihir Tarot astrological sunca kontakt cini nevjera razdvojiti Grah kalendar hours zapis magija tilsum ljubavni magic arabic Ljubavna sihirbaz poludi drvo daljinu bacanje

Share | 
 

 Godišnjica šehadeta imama Alija

Go down 
AuthorMessage
Donaton
Admin
avatar

Broj komentara : 3339
Join date : 2013-02-15
Mjesto : The pen is mightier than the sword!

PostSubject: Godišnjica šehadeta imama Alija   Sun Jul 20, 2014 9:19 am

17.juli 2014: Večeras je noć tuge, noć gubitka imama Alija. Večeras je noć plača i vapaja zbog razdvojenosti plemenitog oca umeta islama i jetima, čiji je bio opskrbljitelj i zaštitnik. Noć tuge zbog gubitka čovjeka koji je sve tuge i nedače podnosio, a niko nije znao o bolovima njegovog srca.

Ali je bio poput lava. Bio je čovjek kojeg je Poslanik a.s. podučio „potpunom imanu“. Kao što je govorio:“ Kost u grlu i trn u oku ostaje.“, ali uputa ljudima i željenje dobra umetu islama nije izostalo. Crna srca munafička nisu uspjavala umanjiti i oslabiti svjetlo njegovog imana. Mač koji je bio zaražen razarajućim otrovom  našao se u rukama najnemilosrdnijeg čovjeka koji nije razlikovao pravdu od nepravde, niti je ispoštovao njegovo obavljanje molitve, te je oteo njegovo srce od vjernika. I upravo te noći, dvadeset i prve noći ramazana, četrdesete hidžretske godine, došao je do šehadeta. Bio je to čovjek kojeg hvale i kojem se dive svi ljudi, bez obzira bili mu prijatelji ili dušmani.

Halil Džubran, poznati libanonski pisac, kaže:

„Ali, sin Ebu Talibov, je postao veliki šehid. Preselio je u stanju klanjanja namaza, dok je njegovo srce bilo ispunjeno željom i čežnjom za Bogom.“

Emiru-l-mu'minin, vođa pravovjernih, se u posljednjim danima životnog vijeka trudio i zalagao u širenju i tumačenju istine. U posljednjim satima svoga života, savjetovao je i upućivao na ljudskost i čovječnost.

„ Sine Hasane! Tebi, svim mojim sinovima, mom ehlul bejtu i svakom onom do koga dođu moje riječi, savjetujem i naređujem:

Nikada ne gubite bogobojaznost i trudite se da u smrtnom času ostanete u Božijoj vjeri. Zajedno se borite na Božijem putu. Suštinu i smisao imana objedinite u svojoj samospoznaji i klonite se razdora. Poslanik a.s. je rekao: „Namaz i post ljudima daju prednost nad drugima a razvrat i neslaganje je ono što prlja vjeru.“

Ajetullah, Naser Širazi u tefsiru ovoga navodi: „Na samom početku preporuke imam Ali naglašava bogobojaznost i kaže da je udaljavanje od negativnosti spas. Uvijek se trudite da ostavite razvrat a jedina opskrba na Onom svijetu će biti karakter i plemenitost. To će biti mjerilo na Ahiretu. Zatim ukazuje na red i sigurnost, štednju i ekonomiju, politiku, ibadet, vezanost za porodicu, obrazovanje i odgoj. Opstanak svijeta je pod zaštitom tog ustrojstva. Ostatak egzistencije svijeta nalazi se u sjeni ustrojstva kojeg je Bog postavio. Svako društvo koje bude lišeno ovoga će propasti i svako onaj ko  se ne bude držao tog ustrojstva nikad neće doći do cilja, bez obzira na količinu njegove egzistencije i mogućnosti.

Imam ukazuje da su namaz i post najuzvišeniji. To je jasno. Ako se ne desi odstranjenje nečistoća, kao i odstanjenje neprijatelja, neslaganje muslimana je neizbježno. Poslanik a.s. kaže: „ Nakon izvršavanja osnovnih propisa, boljeg djela od reforme među ljudima nema.“

U nastavku, imam Ali, savjete društvenosti, robovanja i ahlaka započinje sa „Tako mi Boga“, što ukazuje na bitnost toga. Počevši govorom o jetimima kaže. „Tako mi Boga! Pravo jetima čuvajte, ne dopustite da su nekada siti a nekada da gladuju, i ne dopustite da u vašem prisustvu budu na neki način oštećeni.“ O vođenju računa o jetimima postoji puno priča. U knjizi „Usul kafi“ stoji:

„Jednog dana su pred imama Alija donjeli mnogo meda i smokava. Tad je hazreti Ali naredio da se okupe sva jetimska djeca i lično, svojim mubarek prstima, med i smokve spustio među njih. Oni koji su bili tu rekoše:“Zašto i sebi ne dopustite da jedete sa njima?“ Imam Ali im odgovori: „Imam je otac djece jetima. Ja sam med i smokve spustio među njih baš onako kao što bi to uradili i njihovi očevi.“

Zatim se imam Ali obrati prisutnima riječima: „Tako mi Boga! Sa svojim komšijama ljubazno postupajte jer i sam Poslanik je savjetovao na povezanost sa komšijama.“

Komšije imaju veliko poštovanje u islamu, jer islam je vjera potpuno društvena. Porodica, komšije i rodbina; svi oni imaju posebno mjesto i položaj u islamu.

Zatim imam Ali kazuje: „Tako mi Boga, ne zaboravite na izvršavanje kur'anskih propisa i ne dozvolite da drugi budu bolji od vas u tome.“

Ajetollah Širazi piše: „Ovaj govor ukazuje na to da (ne daj Bože) učite Kur'an po tedžvidu i pravilima, a njegovo značenje i smisao zaboravljate, dok neznalci i nemuslimani praktikuju njegove propise. Naprimjer da oni na bazaru vode računa o poštenju i pouzdanosti dok vi to ne radite, ili da oni rade po ugovorima, a vi da ih kršite. Da oni izučavaju razne nauke, a vi da ostanete zaostali i nevažni.

Nažalost, neke od ovih problema danas možemo naći u islamskim društvima.

Tako je hazreti Ali pričao o namazu: „Tako mi Boga, namaz vam je dat, a namaz je stub vaše vjere.“

Namaz uvijek čovjeka prisjeća na Boga te bogobojaznu dušu drži u životu. Namaz spriječava razvrat, zabranjenosti i prekid bogosluženja, namaz je štit vjere. Međutim, prekidanje namaza čovjeka vodi na zaboravljanje Boga, i takav čovjek, koji je zaboravio Boga, je u stanju počiniti bilo kakav grijeh.

Zatim hazreti Ali podsjeća na bitnost izvršavanja Hadždža: „Tako mi Boga CRVENO

Jedan od prvih engleskih ministara krajem 19. Stoljeća, William Gladstvn  govori: „Sve dok muslimanii čitaju Kur'an, obilaze Božiju kuću i ime Muhammedovo svako jutro i veče spominju, krščanstvo je u velikoj opasnosti. Trebate da spalite Kur'an, razrušite Kabu i ime Muhammedovo uklonite iz ezana.“ Ove rečenice su dovoljne da znamo i uvidimo važnost i značaj namaza i hadždža.

Zatim vođa pravovjernih govori: „Tako mi Boga, u borbi na Allahovom putu budite pažljivi sa svojim imecima, životima i jezicima.“ Cilj džihada pomoću života je prisustvo na bojnim poljima radi čuvanja islama i islamskih zajednica od neprijatelja, a džihad imetkom je materijalna pomoć za ratnu opremu vojske radi čuvanja islama i muslimana. Džihad jezikom je da svojim govorom, te da u današnjici upotrebom medija branimo islam. Svakako da se treba obratiti pažnja na to da se sveti naziv džihada zloupotrebljava radi stvaranja nesloge među muslimanima, njihovog ubijanja ili pokazivanja negativne slike islama, kao što to rade grupe tekfirdžija koje  nanose nasilje islamskom umetu. Problem je u tome što se današnja dešavanja razlikuju od ratova koje je vodio Poslanik a.s.

Hazreti Ali govori: „Bitno je da održavate prijateljske veze, međusobnu ljubav, uvažavanje i velikodušnost, te da izbjegavate da jedni drugima okrenete leđa i prekinete međusobne odnose.“ Očuvanje prijateljskih veza i ljubaznosti u islamu je jako važno, baš onako kao što su i neljubaznost i razdvojenosti omrženi.

Imam Sadik govori: „Kada se dva muslimana zavade Iblis se uvijek veseli, a kada se pomire Iblisove noge zadrhte i osjeća kao da mu se zglobovi razdvajaju i uzvikne: „Teško meni zbog ove nevolje koja me snašla!“

Imam u nastavku svog govora savjetuje: „Ne suzdržajite se odvraćanja od zla i naređivanja dobra. Ukoliko zli ljudi budu dominirali nad vama, ma koliko činili dovu, neće biti uslišana.“ Razlog neuslišavanja dove u ovakvim situacijama, po rivajetima i predajama, je zbog nepažljivosti čovjeka.

U ovim posljednjim  riječima imama Alija ponovo se ispoljava bitnost njegovog postojanja. Jasno je da ako svi ovi savjeti i naredbe nađu svoje mjesto u životima muslimana, slava, čast i ugled su na Ovom svijetu neizbježni, a na Onom svijetu (Ahiretu) će im donijeti sreću i spokoj. Hiljadu puta je žalosno što Ali nije spoznat, usamljen je živio i još usamljeniji je postao šehid. Usamljenički je pokopan i nije se znalo gdje je njegovo mezar do vremena imama Sadika a.s. Da! Ali je bez toga da se njegova veličina spozna napustio ovaj svijet i otišao vječno u zagrljaj Onom svijetu.
Back to top Go down
View user profile
 
Godišnjica šehadeta imama Alija
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
๑۩۞۩๑ BOSNIAN MAGIC ๑۩۞۩๑ :: ۞ V I J E S T I - N E W S ۞-
Jump to: