๑۩۞۩๑ BOSNIAN MAGIC ๑۩۞۩๑

WELCOME TO BOSNIAN FORUM DEDICATED MAGIC AND FORTUNE TELLING – REGARDS FOR READERS FROM IRAN, SYRIA, EGYPT, IRAQ, FRANCE, GREECE, PALESTINE, SWEDEN, NORWAY, LIBANON, CHINA, BULGARIA, ROMANIA, INDIA, PAKISTAN, USA, AUSTRALIA, UKRAINE, VENEZUELA...
 
HomeFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in
Latest topics
» Čarobna moć jajeta: otvaranje zatvorene sudbine
Sat Dec 16, 2017 9:10 am by Donaton

» Obilježena godišnjica masakra ispred OŠ Safvet-beg Bašagić
Fri Dec 15, 2017 8:40 am by Donaton

» Katar otkriva tajne veze Rijada i Tel Aviva još od 1966.
Thu Dec 14, 2017 9:16 am by Donaton

» Kad džin uđe u čovjeka
Thu Dec 14, 2017 9:02 am by Mostarac

» Postoji li zapis protiv napada panike?
Thu Dec 14, 2017 8:54 am by Papićulo

» U INDONEZIJI OTKRIVENA NAJSTARIJA PIRAMIDA U AZIJI
Thu Dec 14, 2017 8:33 am by Icematic

» Pohvala od forumaša
Thu Dec 14, 2017 8:30 am by Icematic

» In the world of the Jinn and Shaytan
Mon Dec 11, 2017 7:53 am by Donaton

» Dova Za Ljepsi Izgled?
Sat Dec 09, 2017 9:21 am by Fata od zlata

December 2017
MonTueWedThuFriSatSun
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
CalendarCalendar
Statistics
We have 558 registered users
The newest registered user is Icematic

Our users have posted a total of 21477 messages in 1993 subjects
Most active topics
Bošnjačke basme i bajalice
Kako otkriti da li ste žrtva crne magije?
Pitanje o zapisima?
Bogumilstvo i Bošnjaci
Mitologija Bosne i Hercegovine
Pohvala od forumaša
Bosnian mythology
Ljubavni sihir sa 41 zrno graha
Stare slike, razglednice i poštanske markice iz Bosne i Hercegovine
Tilsum (zapisi) "hodže" šarlatana
Top posting users this week
Keywords
sunce hours kalendar zapis sihir arabic dvoje stravarka ljubavni Seal tilsum Grah astrological Hodza sihirbaz sunca pekovic magija talisman Ljubavna spells crnom bajanje razdvojiti Tarot poludi

Share | 
 

  Kršenje prava palestinskih žena u izraelskim zatvorima

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
Donaton
Admin
avatar

Broj komentara : 3169
Join date : 2013-02-15
Mjesto : Basania

PostSubject: Kršenje prava palestinskih žena u izraelskim zatvorima   Fri Oct 17, 2014 11:34 am

Danas se, u raznim dijelovima svijeta krše prava žena, na različite načine. Međutim, može se reći da cionistički režim krši prava žena na najgori i najteži način.
Posljednji zločini i nemilosrdna ubijanja u pojasu Gaze su uništila sva prava žena i time ih suočila sa nebrojenim i teškim problemima.
Treba naglasiti da je više od 900 palestinskih žena uhapšeno samo tijekom druge intifade. Sve te žene su razmještene u 17 zatvora. Najstarija uhapšena palestinka, Lina Al-Džerbuni, iz sela Arabe-l-Butuf, uhapšena je 2002-e godine i osuđena je na 17 godina zatvora. Ova žena se trenutno nalazi u veoma teškom stanju.
Trenutno su veoma raširena kršenje prava palestinskih žena u zatvorima cionističkog režima. U zatvorima ovog režima ne postoji samilost niti zakon. U ovim zatvorima se krše sva ljudska prava a na poseban način se krše prava žena. U zatvorima cionističkog režima muče se čak i male djevojčice. Veoma surov i težak tretman imaju starije žene. Mlade majke bivaju odvojene od svoje djece. Mnoge palestinske majke noći provode u sjećanju na svoju dječicu, pa čak i na dojenčad. Trenutno su ova kršenja prava palestinskih žena u izraelskim zatvorima pokrenula lavinu negodovanja i protesta od strane organizacija za zaštitu ljudskih prava.
Zaštitnici prava palestinskih žena su oduvijek sprovodili aktivnosti na dokidanju nasilja protiv ovih žrtava cionističkog režima i imali su temeljnu ulogu u povećanju svijesti i zaštite prava palestinskih žena. Povodom Svjetskog dana žena, Centar za istraživanja palestinskih zarobljenika je izdao upozorenje o kršenju prava uhapšenih palestinskih žena u zatvorima cionističkog režima.
Direktor ovog centra, Ra'fet Hamdune je zatražio od novinara i organizacija za zaštitu prava žena da svijet izvijeste o stanju žena, a posebno o problemima i teškoćama 22 uhapšene palestinke, koje dane provode u izraelskim zatvorima u najgorim uslovima. Prema riječima Hamdunea u izraelskim zatvorima, ne samo da se krše prava uhapšenih palestinki, nego se tu sprovode strašna mučenja uhapšenih žena, zatim koriste se samice, stalno zlostavljanje, saslušavanja i napadanja.
Pored toga, direktor ovog centra je iznio kritiku na račun razmještaja palestinskih žena u blizini ćelija jevrejskih zločinki, zatiim je kritikovao podstrekačke radnje ovih osuđenika, također i loše higijenske uslove i nedostatak hrane u izraelskim zatvorima.
Nekoliko žena iz grupe od 32 palestinske žene, koje su nedavno razmijenjene i koje su se našle na slobodi su, u razgovorima sa libanskim novinarima detaljno su opisale taj strašni period njihovog boravka u zarobljeništvu, među zatvorenicima zločincima i cionističkim ženama ovisnicama.
Bušra Al-Tavil je jedna od tih žena, ima 19 godina iz okoline grada Al-Bire, na Zapadnoj obali, oslobođena je u operaciji razmjene palestinskih zatočenika sa Golijat Šalitom, cionističkim vojnikom, koji je uhapšen od strane Hamasa, islamskog pokreta otpora.
O periodu provedenom u zarobljeništvu Bušra je izjavila sljedeće:
„Period u zatvoru sam provela u velikom strahu, jer smo se nalazile među velikim brojem conističkih žena prijestupnica, ubojica i ovisnica i svakog momenta sam osjećala opasnost po svoj život. Nakon hapšenja, 18 dana su me ispitivali i nakon toga sam prebačena u zatvor Ramle. Tamo sam shvatila da se nalazim u krilu u kojem se nalaze najteži prijestupnici i ovisnici. Svakodnevno su mi te žene upućivale ružne riječi i psovke, a od straha nisam mogla ni spavati.
Koradže je druga žena koja se domogla slobode u ovoj razmjeni, ima 23 godine i iz sela je Safa, koje se nalazi u blizini Ramallaha. Ova bivša palestinska zarobljenica o periodu svoga zarobljeništva kaže sljedeće:
„Jedan period sam provela u ovom zatvoru i to je bio najgori i najteži period moga zarobljeništva u cionističkim zatvorima, jer u ovoj vrsti zatvora na snazi su pravila vezana za teške prijestupnike i zločince. Na primjer, jedno od pravila koja vladaju u ovom zatvoru jeste svakodnevno ispitivanje žena bez odjeće, ali palestinske žene ne prihvataju ovakvu vrstu ispitivanja. Prebacivanje palestinskih zarobljenica u ovakvu vrstu zatvora je jedna vrsta ponižavanja palestinskih žena jer su one i uhapšene zato što su pružale podršku Pokretu otpora.
Gospođa Saberin Abdul-Hafez je još jedna od žena pokreta, koja je godinama trpila najstrašnija i najteža mučenja u zatvorima cionističkog režima, koja je razotkrila nastavak otpora palestinskih zarobljenica u izraelskim crnim jamama. Ona se, zbog cionističkih mučenja u zatvorima zadobila teške povrede i suočila sa zdravstvenim problemima, posebno vezano za kičmu. Saberin, vezano za mučenja palestinskih žena od strane muškaraca cionista u zatvorima, kaže sljdeće:
„Palestinske žene su izložene najžešćim mučenjima i duševnim i tjelesnim pritiscima muškaraca mučitelja „Šabaka" (Unutarnja obavještana služba cionističkog režima) i svakoj od njih se stalno prijeti silovanjem. Od momenta hapšenja pa do boravka u zatvoru palestinske žene bivaju brutalno pretučene. U vrijeme ispitivanja čak nemaju dozvolu da bilo [ta progovore, da se krećemo i zamijenimo odjeću, a svaka od nas duži vremenski period je provela u samici."
Ova pripadnica palestinskog otpora, također, kaže: „Jedan od najgorih vrsta mučenja za jednu ženu i majku je to što cionisti nisu dozvoljavali da se vide majke sa svojom djecom ili ako bi i dozvolili susret, nisu dozvoljavali da majke zagrle svoje djecu. Također, jedan broj palestinskih žena u vrijeme hapšenja su bile u drugom stanju i nakon poroda u zatvoru, koji je opet problematičan sam po sebi, cionistički čuvari bi tu djecu nakon dvije godine odvajali od majki, što je bio oštar i težak duševni udarac za zarobljene majke."
Prema riječima svjedoka u cionističkim zatvorima i ćelijama se u velikoj mjeri može osjetiti smrt i strašna mučenja. Noći provedene u mučenju, krici palestinskih žena i divljački povici mučitelja su dio ogromne katastrofe koje palestinske žene preživljavaju u cionističkim zatvorima. Cionistički vojnici su koristeći silu odvodili nezaštićene palestinske žene u kaznionice, na njihove noge bi stavljali lance i toliko bi ih tukli i mučili da su one ostajale bez svijesti,a ponovni dolazak svijesti značio je nastavak nove faze mučenja.
Gospođa HatidžaAbu Arkub je jedna od palestinskih zarobljenica, koju su cionisti mučili na najgore načine. Oni su joj čak kosu počupali tokom ispitivanja, i to tako da joj je jedan dio glave ostao potpuno bez kose.
Postojeće informacije nam govore da, pored hapšenja i ubijanja palestinskih žena, u većini slučajeva one bivaju silovane. Ovakva hapšenja i mučenja predstavljaju kršenje međunarodnog pravila o ljudskim pravima. Upotreba sile prilikom hapšenja, ispitivanja, mučenja i loši uslovi u zatvoru...sve to predstavlja ozbiljne prekršaje.
Ovolika oštrina cionista prema palestinskim ženama je zbog toga što oni znaju da strpljenje i izdržljivost palestinskih žena vjernica, tijekom mučenja ili u situacijama kada ostanu bez muža ili djeteta od strane izraelskih katila, ima ključnu ulogu u otporu i pobjedi Palestine. Palestinske žene u borbi protiv okupatorskog dušmanina, ne samo da se bore i pružaju otpor, nego su one postojane i čvrste čak i kada izgube supruga ili dijete i sada su one postale uzor palestinskog otpora. S druge strane, ove žene nakon što ostanu bez svojih muževa suočavaju se sa problemom opskrbe osnovnih životnih namirnica i njima se nastoji pružiti neophodna pomoć.
I pored najtežih i najstrašnijih mučenja u izraelskim zatvorima, i također gubitka najmilijih i ekonomskih problema, palestinske žene su svojim legendarnim otporom i borbenošću i istrajnošću na načelima dostojanstva i požrtvovanosti za uzvišene ciljeve, postale simbol palestinskog otpora. Međutim sve što je navedeno ne umanjuje dužnost i obaveze Svjetske zajednice i Međunarodnih organizacija za zaštitu ljudskih prava i prava žena, da pruže zaštitu palestinskim potlačenim i odvažnim ženama.
Back to top Go down
View user profile
 
Kršenje prava palestinskih žena u izraelskim zatvorima
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» NFL KLAĐENJE-Saveti, Tipovi, Pitanja

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
๑۩۞۩๑ BOSNIAN MAGIC ๑۩۞۩๑ :: ۞ V I J E S T I - N E W S ۞-
Jump to: