WELCOME TO BOSNIAN FORUM DEDICATED MAGIC AND FORTUNE TELLING – REGARDS FOR READERS FROM IRAN, SYRIA, EGYPT, IRAQ, FRANCE, GREECE, PALESTINE, SWEDEN, NORWAY, LIBANON, CHINA, BULGARIA, ROMANIA, INDIA, PAKISTAN, USA, AUSTRALIA, UKRAINE, VENEZUELA...
 
HomeHome  FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  RegisterRegister  Log inLog in  
Latest topics
» Ako vas muči štucanje
Today at 5:50 am by Artemida

» Bosanska Magična Biljka: ŠTA GOD JE DUŠMAN DONIO, SEDEFIL MU NAZAD ODNIO
Yesterday at 3:50 pm by Bosniak

» Pohvala od forumaša
Yesterday at 1:12 pm by Hugh

» Nešto efektivno protiv peludi?
Yesterday at 1:10 pm by Ledri

» Za admina poruka
Yesterday at 1:06 pm by Ledri

» Hitler je bio potpuno u pravu što se tiče Jevreja
Yesterday at 9:49 am by Donaton

» Liječenje svraba od kandide
Yesterday at 7:43 am by Vidasus

» Jednostavna detoksikacija
Yesterday at 7:36 am by Vidasus

» Djetelinom do trudnoće
Yesterday at 7:31 am by Vidasus

April 2018
MonTueWedThuFriSatSun
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
CalendarCalendar
Statistics
We have 593 registered users
The newest registered user is hungary

Our users have posted a total of 22514 messages in 2077 subjects
Most active topics
Bošnjačke basme i bajalice
Pitanje o zapisima?
Bogumilstvo i Bošnjaci
Mitologija Bosne i Hercegovine
Magija & Uvod
Pohvala od forumaša
Bosnian mythology
Bosanska Magična Biljka: ŠTA GOD JE DUŠMAN DONIO, SEDEFIL MU NAZAD ODNIO
Tilsum (zapisi) "hodže" šarlatana
Pitanje o zapisima
Top posting users this week
Vidasus
 
Ledri
 
Artemida
 
Riyana
 
Donaton
 
Bosniak
 
Šansel
 
Hugh
 
Keywords
hours zapis magija daljinu bacanje sihirbaz sihir drvo crna sihiri razdvojiti sunca Tarot Seal novac Hodza tilsum kalendar arabic astrological ljubavni Grah Ljubavna poludi cini nevjera

Share | 
 

 Vudu kao vječna misterija

Go down 
AuthorMessage
Emina

avatar

Broj komentara : 571
Join date : 2013-11-08
Mjesto : Kad ti jednom srce slome, ne vjeruješ nikome...

PostSubject: Vudu kao vječna misterija   Mon Dec 29, 2014 6:44 am

Stražnje dvorište okićeno je šarenim rupcima. Dim se uzdiže iz posude s travama. Svećenica i iscjeliteljica naredila je svojim pacijentima da kleknu na koljena. Njezini pomoćnici sipaju muškarcu prah po licu i po gornjem dijelu tijela. Na njegovu glavu položili su sušene trave - i kamen. On je simbol za tešku muku i bolove koji muče pacijenta. Osim toga on služi kao oltar na kojemu je na početku ceremonije žrtvovana kokoš. Pacijenta se neprekidno polijeva tekućinom koja se sastoji od sokova bilja i vode. U vudu-duhovnom hramu u New Orleansu prisustvujem "damballahu" -  ritualu ozdravljenja tijela i duše.
 
New Orleans - grad vračeva
U New Orleansu, gradu u kojemu je voda Mississippija nekoć iz grobova izbacila njegove pokojnike, briše se granica između života i smrti. Gradska groblja, uske uličice i skrivena unutarnja dvorišta povijesne francuske četvrti (French Quarter) odgovarajuće su kulise  za  sve te drame s vampirima, priče o duhovima i legende o vješticama  - za tajanstvenost i magiju sigurno najnekrofilnijeg grada na svijetu.
Prije negoli je Anne Rice svoj zavičajni grad učinila pozornicom svojih pripovijesti o vampirima, New Oreleans je bio prije svega poznat kao grad vudua. Stanovnicima  obale zapadne Afrike koji su  prije više od 200 godina ovamo dopremani kao robovi bilo je zabranjeno izvođenje vjerskih obreda koji su potjecale iz njihova zavičaja. Stoga je u  vrijeme ropstva vudu prakticiran samo potajno. Danas je kult vudua turistička znamenitost u cijelosti usmjerena na ostvarivanje dobiti. Posjeti vudu-muzejima i  vudu-ture odvijaju se danonoćno. Vudu-lutke i vudu-fetiši mogu se kupiti na svakom uglu. Nadgrobni spomenik Marie Lafeau, daleko najpoznatije vudu-svećenice neprekidno je prekriven žrtvenim darovima i omiljeni je motiv fotografiranja mnogobrojnih  turističkih skupina. Međutim, pored kiča i trgovine u New Orleansu ima i ozbiljnih predstavnica vudu-religije. Svećenica Miriam, vladarica vudu duhovnog hrama u New Orleansu jedna je od njih.
 
Hram svećenice
Položaj  hrama dobro je odabran. Točno nasuprot, na Congo Squareu, nekada se nalazila tržnica robova grada New Orleansa. Svećenica Miriam odjevena u afričku nošnju i s kosom skrivenom ispod turbana tvrdi da je još kao dijete u sebi osjećala tajanstvene sile, ali je za njezino djelovanje nije nadahnula samo tradicija njezine domovine Mississippi, već je svoje spiritualno i okultno djelovanje studirala i u Chicagu. Osnovala je hram kako bi u njemu obavljala svoje rituale, ali i da bi mogla informirati zainteresirane te objašnjavati  mitove i krive predodžbe koje se povezuju s vuduom.
Stupamo u unutrašnjost hrama obasjanog svijećama – ozračje je nalik onom u crkvi. Mali oltari okićeni su biljkama i šarenim maramama. Ulja, bočice s parfemima, masti i kutijice s prahom raspoređene su na zidnim policama.
Posude s travama su na podu. U uglu je postavljen kip Marie, iznad nje visi afrička maska. U središtu hrama nalazi se stup – mjesto na kojem se obavlja razgovor s bogovima.
 
"Vudu bi se po mojem mišljenju najbolje mogao opisati kao misterij. I kod vudua, kao i  kod većine drugih vjerosipovjesti, postoji umom neshvatljiva vječna sila  – ili bog stvoritelj – koji je  sve stvorio. Pored njega postoje još mnogi bogovi – Loe. Oni ne samo da pomažu, već i kažnjavaju onoga tko im ne ukazuje potrebnu pozornost ili se ogriješi o  religijska i moralne zapovjedi vudua" - objašnjava svećenica.
Na oltarima se pored fetiša koji se odnose na pojedine bogove nalaze i slike kršćanskih svetaca. "Ne samo preci, već i Loe predstavljaju  posrednike na putu do najvišeg božanstva, slično svecima u katoličkoj religiji. Posebno je u New Orleansu  vudu-religija tijesno povezana s katoličanstvom", kaže  svećenica Miriam.
Pokazuje mi lutke koje je sama napravila i koje se koriste u različitim prilikama: npr. za ljubavnu magiju, za magiju sa svrhom razdvajanja te za iscjeljivačku magiju. Želi li netko ponijeti kući više od jedne lutkice-suvenira, mora kod svećenice naručiti jedan od mnogobrojnih rituala s lutkama. Na lutki koja utjelovljuje osobu na koju bi magija trebala djelovati, učvršćuju se kosa ili nokti dotične osobe i izgovara se magijska formula. Uzalud se osvrćem i pogledom tražim poznate ozloglašene lutke probodene iglama. Svećenica Miriam kaže da praksa da se lutke koje predstavljaju omrznule osobe probadaju iglama i proklinju doduše potječe iz New Orleansa, ali se u njezinom hramu ne primjenjuje. Ona je posvećena tradiciji dobre svećenice odnosno "houngan" svećenika, uvjerava nas svećenica. Samo "bokor", vrač radi "s obje ruke" i provodi rituale  koji sadržavaju crnu magiju i kontrolu volje. Znači, ipak postoji magija koja dovodi do opčinjenosti i donosi zlo? "Da, crna magija se prakticira, ali ona je u kontradikciji s vuduom. Onaj tko daje nekoga prokleti, preuzima božanske kompetencije – samo bogovi odlučuju da li i kakvu kaznu zaslužuje čovjek za svoje grijehe. Vudu nije neko jezovito i grozno vjerovanje koje postaje vlasništvo svakoga tko ga prakticira, on je spiritualni sustav," naglašava svećenica.
 
Praznovjerje o magiji zla
Svećenica govori kako se predodžbe o vuduu u zapadnjačkom svijetu ograničavaju samo na mračne strane vudua. To se po njezinu mišljenju može svesti na svjesne pogrešne informacije  svećenika i nesporazume koji dolaze od pisaca, antropologa i istraživača koji šire netočne i krive informacije. "Samo mali broj iniciranih vudu -praktičara primjenjuje magiju zla, a mnoge predodžbe o vuduu dolaze iz Hollywooda – kao što su primjerice filmovi o zombijima", odgovara praktičarka vudua  na moje pitanje o opasnim silama. Ona, kaže, pomaže ljudima da pomoću bijele magije postignu sreću, zdravlje, ljubav i uspjeh. Pored "damballaha" rituala iscjeljivanja  koji sam promatrala, svećenica  Miriam  prakticira i rituale vezane za ljubav.
U afričkim zemljama iz kojih potječe vudu u ritualima se  uglavnom prinose jela,  životinjske žrtve ili alkohol, ovisno o ukusu  duha koji se priziva. U zapadnom svijetu pune se novcem žrtvene posude. Oko 500 dolara stoji vudu-vjenčanje u hramu. Glazba i plesači nisu uračunati u tu cijenu. Za osobe koje osjećaju da ih vudu privlači postoji mogućnost sudjelovanja u obrazovnom programu. Potpuno predani učenici dolaze u obzir za inicijaciju u kult vudua.  Već je pala noć i napuštam hram. Sada mi je žao što ipak nisam kupila gris-gris, amajliju protiv zlih duhova. Nekako se ne osjećam baš sasvim ugodno. Čini mi se kao da me prati  tisuće nevidljivih pogleda. Sva se ježim i brzo bježim u najbliži dobro osvijetljeni bar.
 
Vudu - tajna moć Afrike
Vudu je religija sa 60 milijuna pristalica širom svijeta. Ona je već tisućama godina duboko ukorijenjena u kulturnim tradicijama Afrike, a nakon doseljavanja robova pomiješala se  s kršćanskim elementima.
- U zapadno-afričkim zemljama iz kojih potječe vudu kao što su Benin ili Nigerija preuzimaju bogovi i duše predaka izravan utjecaj na život ljudi.
-  S bogovima i dušama pokojnika komunicira se u ceremonijama i ritualima
- U izravan dodir s bogovima vudua čovjek može stupiti samo uz pomoć vudu-svećenika ili svećenica te osoba posvećenih za izvođenje kulta. Plešući i pjevajući oni padaju u trans. Za vrijeme transa bogovi ili duše predaka ulaze u tijelo opsjednutog, oni govore iz njegovih usta.
 
Vudu-rituali
Šef je opet bio nepravedan prema Vama? Muškarac Vaših snova  treći Vam je puta dao košaricu. Ako ništa više  ne ide kako treba, pokušajte s vuduom. Da bi se ostvarile Vaše želje, često je dovoljna samo mala voštana lutkica i igla. Rituali bi doista mogli djelovati.
 
Bolan doživljaj
Ne, Vaš prijatelj doista nije bio tako loš da bi zaslužio tu kaznu. Ili biste li mu njegovu nevjeru trebali tako lako oprostiti? Malo "ribanje" zbilja mu ne bi štetilo. Postupak je  posve jednostavan. Najbolje je da uzmete malo voska i napravite od njega figuru koja će biti što sličnija žrtvi. Dok gnječite vosak dobro se usredotočitena osobu. Magija  djeluje bolje ako nabavite  kosu, nokte ili komad odjeće žrtve i učvrstite na odgovarajuće mjesto. Sada voštanoj lutki nadjenite ime. Dok je kadite tamjanom izgovarajte: imenujem te (ime žrtve). Pod svjetlošću nekoliko crnih svijeća kipić se u predjelu lica i genitalija namaže krvlju (životinjskom ili vlastitom). Dok tiho izgovarate magične riječi (najbolje Očenaš odostraga), ubodite nekoliko igala u voštanu lutku. Pritom  se usredotočite i živopisno zamislite što se žrtvi treba dogoditi. Odložite figuru, a onda je povremeno nakratko uzmite i mislite na snagu magije. Nakon tri dana trebala bi se Vaša želja ostvariti. Kada se to dogodi, omotajte voštanu lutku u crno platno i bacite je  u vodu tekućicu.
 
Ovako je ljubav Vašeg života osigurana
I kod ove vudu-magije potrebna je voštana lutkica koja je slična obožavanoj osobi (iako  niste kiparica, nekako ćete već postići odgovarajuće proporcije). Kao što je već ranije opisano valjalo bi iskoristiti vlas kose, komadić nokta ili zub odabranika kako bi magija  bila djelotvornija. I ovaj se puta lutka kadi tamjanom (kao što je već ranije navedeno). Nakon toga natrljajte voštanu figuru, posebno u predjelu glave i genitalije, ružinim uljem i kažite: "Ovime je ova figura posvećena i odgovara (ime muškarca ili žene)". Svijeću se  radi pročišćenja također provuče kroz miris tamjana i isto tako natrlja ružinim uljem. Najprije odozdo do sredine, a onda odozgo do sredine. Pritom izgovarajte: "Ovime blagoslivljam ovu svijeću s ciljem da probudi ljubav u (ime)". Sada zapalite svijeću i usredotočite se na željeni rezultat (npr. vjenčanje u roku od godinu dana). Dok gledate u plamen svijeće, snažno mislite kako osoba koju obožavate postaje sretna s Vama. Na kraju na komadić papira ispišite tilsum (pomoću šibice koju ćete umakati u ostatke izgorjelog tamjana) i spalite ga u plamenu svijeće. tilsum mora biti napisan u obliku rime i mora sadržavati ono što ste poželjeli formulirano na način kao da se to već događa. Pepeo se zajedno s figurom čuva na sigurnom mjestu. Sljedeća tri dana češće mislite na figuru  i na djelovanje magije, a kako bi sve išlo kako treba i kako skoroj ljubavnoj sreći ništa ne bi stajalo na putu, ponavljajte kurzivom pisani dio rituala dok se usredotočujete na  voštanu lutku i na svoje želje.
Back to top Go down
View user profile
Mostarac

avatar

Broj komentara : 347
Join date : 2013-02-17
Age : 43

PostSubject: Re: Vudu kao vječna misterija   Fri Jan 02, 2015 7:40 pm

Meni je čudno zašto neki nazivaju vudu magijom kad je to religija sa svim onim što čini jednu religiju.To nije kult nije magija već religija zapravo mješavina afričkog šamanizma i katoličanstva koja je izrodila religiju svetaca i bogova.
Back to top Go down
View user profile
 
Vudu kao vječna misterija
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
๑۩۞۩๑ BOSNIAN MAGIC ๑۩۞۩๑ :: ۞ MISTERIJE SVIJETA - MYSTERY OF WORLD ۞-
Jump to: