๑۩۞۩๑ BOSNIAN MAGIC ๑۩۞۩๑

WELCOME TO BOSNIAN FORUM DEDICATED MAGIC AND FORTUNE TELLING – REGARDS FOR READERS FROM IRAN, SYRIA, EGYPT, IRAQ, FRANCE, GREECE, PALESTINE, SWEDEN, NORWAY, LIBANON, CHINA, BULGARIA, ROMANIA, INDIA, PAKISTAN, USA, AUSTRALIA, UKRAINE, VENEZUELA...
 
HomeFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in
Latest topics
April 2018
MonTueWedThuFriSatSun
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
CalendarCalendar
Statistics
We have 593 registered users
The newest registered user is hungary

Our users have posted a total of 22518 messages in 2072 subjects
Most active topics
Bošnjačke basme i bajalice
Bogumilstvo i Bošnjaci
Mitologija Bosne i Hercegovine
Magija & Uvod
Pohvala od forumaša
Bosnian mythology
Bosanska Magična Biljka: ŠTA GOD JE DUŠMAN DONIO, SEDEFIL MU NAZAD ODNIO
Introduction to Lenormand Cards and Lenormand Card reading
Stare slike, razglednice i poštanske markice iz Bosne i Hercegovine
Arabic magic
Top posting users this week
Keywords
hours astrological kontakt razdvojiti sihiri drvo kalendar novac Hodza Tarot tilsum sunca nevjera crna arabic bacanje ljubavni zapis sihirbaz Grah sihir magija Ljubavna daljinu cini poludi

Share | 
 

 Poruka lidera Islamske revolucije mladima Europe i Sjeverne Amerike (opširna verzija

Go down 
AuthorMessage
Donaton
Admin
avatar

Broj komentara : 3255
Join date : 2013-02-15
Mjesto : The pen is mightier than the sword!

PostSubject: Poruka lidera Islamske revolucije mladima Europe i Sjeverne Amerike (opširna verzija   Thu Jan 22, 2015 5:38 pm

U ime Allaha Milostivog Samilosnog
 
Posljednji događaji u Francuskoj i njima slična dešavanja u nekim drugim zapadnim zemljama, nagnali su me da o njima govorim izravno vama. Obraćam se vama, omladino; ne stoga što zanemarujem vaše majke i očeve, već zbog toga što budućnost vaše nacije i vaše zemlje vidim u vašim rukama, a i zato što osjećaj traganja za istinom u vašim srcima nalazim vitalnijim i budnijim. Također, u ovom se pismu ne obraćam ni vašim političarima i državnim zvaničnicima, jer vjerujem da su oni svjesno razdvojili put politike od staze iskrenosti i ispravnosti.
Moje riječi upućene ovdje vama govore o islamu i posebno o slici i licu islama koje se vama prikazuje. Od prije više od dvije decenije, tačnije od raspada Sovjetskog saveza, učinjeno je mnogo napora da se ova velika religija prikaže kao zastrašujući neprijatelj. Izazivanje osjećaja straha i gnušanja te instrumentalizacija tih osjećanja, nažalost imaju dugu tradiciju u političkoj historiji Zapada. Ovdje se ne namjeravam baviti raznovrsnim „strahovima“ koji su do sada inducirani i usađeni narodima na Zapadu. I kraćim izlistavanjem novijih kritičkih studija o povijesti, sami ćete uvidjeti da savremene historiografije prijekorno govore o neiskrenim i prijetvornim ponašanjima vlada Zapada prema drugim narodima i nacijama u svijetu.  Povijest Evrope i Amerike posramljena je robovlasništvom, pokunjena razdobljem imperijalizma i postiđena nepravdom nad „obojenima“ i nekršćanima. Vaši znanstveni istraživači i historičari izražavaju duboku nelagodu i postiđenost svim krvoprolićima počinjenim u ime religije među katolicima i protestantima ili u ime nacije i narodnosti u Prvom i Drugom svjetskom ratu.
To samo po sebi zavrijeđuje pohvalu i navodeći mali dio s tog dugačkog popisa ne želim koriti povijest, već želim da vi upitate svoje intelektualce: zašto  se javna savijest na Zapadu uvijek mora buditi i dolaziti k sebi s višedecenijskim, a nekada i višestoljetnim kašnjenjem? Zašto se revizija kolektivne svijesti mora odnositi na daleku prošlost, a ne i na aktuelna pitanja? Zašto se spriječava oblikovanje javne svijesti o tako važnom pitanju kakvo je pitanje načina suočavanja s islamskom misli i kulturom?
Vi dobro znate da zajednički podtekst svih onih nepravednih i profiterskih nstrumentalizacija osjećanja čine nipodaštavanje, izazivanje gnušanja i fobije. Sad od vas tražim da se zapitate zašto je stara politika širenja straha i mržnje ovoga puta nezapamćenim intenzitetom usmjerena prema islamu i muslimanima? Zašto strukture moći u današnjem svijetu žele da se islamska misao nađe na margini i u stanju pasivnosti? Koja to značenja i vrijednosti u islamu ometaju plan velikih sila i koji se to interesi zadovoljavaju u sjeni građenja pogrešne slike o islamu? Dakle, moj prvi zahtjev vama jest da propitujete i istražujete o motivima tog rasprostranjenog ocrnjivanja islama.
Moj drugi zahtjev je da na poplavu predrasuda i negativne propagande reagujete tako što ćete nastojati ovu religiju upoznati izravno i bez posrednika. Zdrava logika nalaže da bar saznate šta je to čime vas plaše i od čega to trebate bježati. Ja ne insistiram da prihvatite moje razumijevanje ili bilo koju drugu intepretaciju islama, već kažem da ne dozvolite da vam ovaj dinamični realitet (islam) koji utječe na današnji svijet predstavljaju sa zadnjim namjerama i nečistim ciljevima. Ne dozvolite da vam,  prijetvorno i licemjerno,  teroriste koje sami angažuju predstave kao predstavnike islama. Upoznajte islam kroz autentične izvore, kroz izvore prvoga reda. Upoznajte se s islamom kroz Kur'an i životopis njegovoga časnog Vjerovjesnika (Mir i blagoslov Božiji na nj i njegovu porodicu). Htio bih vas upitati: jeste li ikada do sada uopće posegnuli za Kur'anom kao knjigom muslimana? Jeste li proučili išta od nauka Vjerovjesnika islama (mir i blagoslov Božiji na nj i njegovu porodicu), njegovih humanih i etičkih naučavanja? Jeste li ikada do sada primili poruku o islamu iz nekog drugog izvora, mimo medija? Jeste li se ikada zapitali kako i na temelju kojih vrijednosti je taj islam kroz nekoliko kontinuiranih stoljeća odnjegovao najveću intelektualnu i znanstvenu civilizaciju i odgojio najbolje mislioce i znanstvenike?
Tražim od vas da ne dozvolite da opscenim i blesavim maskama između vas i stvarnosti naprave emocionalnu branu i tako vam oduzmu sposobnost objektivnog prosuđivanja. Danas kad su komunikacijska sredstva srušila geografske granice, ne dozvolite da vas izoluju vještačkim, mentalnim granicama. Premda nijedan pojedinac nije u stanju popuniti načinjene praznine, ipak svako od vas, s namjerom da osvijetli stvarnost sebi i svojoj okolini, može napraviti most nad tim prazninama, most sazdan od mišljenja i poštenja. Koliko god ovo unaprijed isplanirano sučeljavanje vas, mladi ljudi, sa islamom, bilo neprijatno, ono ipak može u vašem znatiželjnom tragalačkom umu proizvesti nova pitanja. Nastojanja na tragu iznalaženja odgovora na ta pitanja otvaraju pred vama  vrijednu priliku za otkrivanje novih istina. Zato, ne propustite tu priliku za ispravno razumijevanje i percepciju islama, bez ikakvih predrasuda; e kako bi,  zahvaljujući vašem odgovornom odnosu prema istini, buduće generacije ovu etapu historije odnosa Zapada prema islamu pisale s manje nelagode i s mirnijom savijesti.
 
Sejjid Ali Hamenei
21.01.2015.
Back to top Go down
View user profile
Donaton
Admin
avatar

Broj komentara : 3255
Join date : 2013-02-15
Mjesto : The pen is mightier than the sword!

PostSubject: Re: Poruka lidera Islamske revolucije mladima Europe i Sjeverne Amerike (opširna verzija   Thu Jan 22, 2015 5:38 pm

Vođa islamske revolucije je, nakon događaja u Francuskoj, u poruci upućenoj omladini Evrope i Sjeverne Amerike zatražio od njih da se upoznaju s islamom putem Kur'ana i života Njegovog poslanika.
 Izuzetno važna poruka Vođe islamske revolucije omladini zapada je od prvih trenutaka objave bila popraćena brojnim odjecima i reakcijama u virtualnom svijetu, dok su veliki svjetski mediji, svaki na svoj način analizirali i prenijeli ovu vijest.
Na primjer, informativna baza Foreign Policy-ija je, ukazujući na pojavu revolucije evropskoj omladini, nazvala ovo pismo otvorenim i neočekivanim, te piše: Ajetollah Hamenei je u vrlo neuobičajenom pismu zatražio od mladih Evrope i Sjeverne Amerike da se potrude da upoznaju islam prije nego što ga osude.
Blumberg također u izvještaju pod nazivom „Ajetollah Hamenei, iranski vjerski vođa zatražio od zapadne omladine da ne osuđuju unaprijed islam“, piše: Iranski vođa je zatražio od zapadne omladine da ne dopuste da događaj ubistva u satiričnom fransuskom časopisu dovede do njihove osude islama.
TV mreža BBC također u svojoj analizi kaže: Iranski vjerski vođa obratio se u svojoj otvorenoj poruci omladini Evrope i Amerike; u toj poruci se kaže da zapad traži objavu mržnje prema islamu i muslimanima.
Turska agencija Anadolija također piše: Iranski vjerski vođa pozvao je zapadnu omladinu da se upozna s istinom o islamu, Kur'anom i životom hazreti Muhammeda, te je zatražio da ne dozvole da teroristi sebe predstave zastupnicima islama.
No, nisu samo zvanični međunarodni mediji iskazali reakciju na važnu poruku ajetollaha Hameneija, već su i korisnici društvenih mreža reagirali na poruku, tako da su na nekim mrežama virtualnog svijeta pokrenute kampanje o ovoj temi  pod nazivom „Pismo vama“.
Back to top Go down
View user profile
 
Poruka lidera Islamske revolucije mladima Europe i Sjeverne Amerike (opširna verzija
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
๑۩۞۩๑ BOSNIAN MAGIC ๑۩۞۩๑ :: ۞ V I J E S T I - N E W S ۞-
Jump to: